Sosyal Medya

Güncel

Cezayir’de Fransızca kullanımı sona eriyor

Cezayir’de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Mesleki Eğitim Bakanlığı’ndan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’da tüm iç yazışmalar dahil Fransızca kullanımını sona erdirdi ve resmi iletişimde Arapça kullanımını zorunlu kıldı.



Cezayir’de "Mesleki EÄŸitim" ile "Gençlik ve Spor" bakanlıklarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da kurumda Fransızca kullanımının sonlandırıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, kurum bünyesindeki tüm resmi yazışmalar, beyanlar ve tabelalarda Arapçanın kullanılmasının zorunlu hale getirildiÄŸi kaydedildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Mesleki EÄŸitim Bakanlığı da iç yazışmalar dahil tüm resmi iletiÅŸimde Arapça kullanılmasını 22 Ekim'de mecburi hale getirmiÅŸti.

Cezayir'de Savunma Bakanlığı hariç bakanlıkların çoÄŸu iç yazışmalarında yoÄŸun biçimde Fransızcayı kullanıyor. Arapçanın resmi dil olduÄŸu Cezayir'de, Berberice de ikinci resmi dil olarak kabul ediliyor.

 

CEZAYÄ°R-FRANSA HATTINDA ARTAN GERÄ°LÄ°M

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un 2 Ekim'de Le Monde gazetesinde yayımlanan "Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine inÅŸa ettiÄŸi" yönündeki sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim'de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuÅŸtu.

Macron'un açıklamaları üzerine Cezayir CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Macron'un yorumları, (1830-1962 yıllarında) Fransız sömürgeciliÄŸine karşı yiÄŸit bir direniÅŸle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin ÅŸehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmiÅŸti.

Cezayir'in, iç iÅŸlerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiÄŸi vurgulanan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istiÅŸare için derhal ülkeye çağırdığı kaydedilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.