Sosyal Medya

Sudan'da darbenin ikiye böldüğü halk ne talep ediyor?

Sudan'da sabah saatlerinde Başbakan Hamduk ve bazı siyasilerin gözaltına alınmasına karşı gösteri düzenledi. 17 Ekim'de Hartum'da askeri darbe yapmaya çağıran protestolar yapılmıştı.



Bilinmeyen bir yerde tutulan Sudan BaÅŸbakanı Hamduk'un barışçıl bir ÅŸekilde devrimlerini korumak için halkı sokaÄŸa çağırması sonrası Sudanlılar, baÅŸkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya geldi.

Sudan bayrağı taşıyan binlerce kiÅŸi askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye baÅŸladı.

Lastik yakarak yolları kapatan Sudanlılar, Hartum'daki ordu karargahı çevresine yürüyüÅŸ düzenledi.

Göstericiler, "Asıl devrim ÅŸimdi baÅŸladı", "Darbeyi kabul etmiyoruz", "Devrimden dönüÅŸ yok" ÅŸeklinde sloganlar attı.

Öte yandan karargah yakınlarında açılan ateÅŸ sonucu bazı göstericilerin yaralandığı öne sürüldü.

SOKAKLARA Ä°NÄ°N ÇAÄžRISI

Sudan DışiÅŸleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, BaÅŸbakan Hamduk'un bilinmeyen bir yerde gözaltına alınmasının çok tehlikeli ve kabul edilemez olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Hamduk, barışçıl bir ÅŸekilde devrimlerini korumak için halka sokaklara inmeleri çaÄŸrısı yapmıştı.

Öte yandan Egemenlik Konseyi BaÅŸkanı Abdulfettah el-Burhan'ın, son geliÅŸmelerle ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Sudan Meslek Odaları BirliÄŸi, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiÅŸ talebiyle yaklaşık 2 haftadır baÅŸkent Hartum'un merkezi ile Bahri ve Umdurman bölgelerinde, Kesele, Gadarif, Niyala, Cineyne, Sinnar, Damazin, Medeni, Ubeyd gibi birçok kentte devrimi ve mevcut sivil hükümeti destekleyenler gösteriler düzenliyordu.

Birlik, daha önce eski CumhurbaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmiÅŸti.

ASKERÄ° DARBE YAPIN ÇAÄžRISI

Sudan'da demokratik geçiÅŸ sürecine karşı çıkanlar 17 Ekim Cumartesi günü Hartum'da sokaklara çıkıp orduya ülke yönetimini ele geçirmeleri çaÄŸrısı yaptı.

Binlerce gösterici, "darbe yapılsın" talebiyle BaÅŸkanlık Sarayı önünde toplandı.

Sudan'da eski Devlet BaÅŸkanı Ömer el BeÅŸir'in 2019'da devrilmesinin ardından iktidar sivil ve askeri gruplar arasında paylaşılıyor.

Sudan hükümeti Eylül ayında BeÅŸir'in destekçilerinin 'askeri darbe giriÅŸimini önlediklerini' söylemiÅŸti. O tarihten bu yana ülkede gerilim giderek tırmandı.

Askeri liderler, BeÅŸir karşıtı protestolara öncülük eden ve geçiÅŸ hükümetinin önemli bir bölümünü oluÅŸturan sivil ittifak Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Bildirgesi Güçleri koalisyonunda reforma gidilmesi talebinde bulunuyor.

Sivil liderler ise bu taleplerin, silahlı kuvvetlerin iktidarı ele geçirme planlarının bir parçası olduÄŸunu söylüyor.

Askeri yönetim yanlıları Cumartesi günü "Açlık hükümetine lanet olsun" sloganları atıp silahlı kuvvetlerin başındaki isim General Abdülfettah el Burhan'a ve Sudan'ın askeri-sivil Egemenlik Konseyi'ne "darbe yaparak ülkenin kontrolünü ele geçirmeleri" çaÄŸrısı yaptı.

AFP'ye konuÅŸan bir protestocu, "Askeri hükümete ihtiyacımız var, mevcut hükümet bize adalet ve eÅŸitlik getiremedi" dedi.

Önceki protesto gösterilerinin aksine, Cumartesi günkü eylemlerde protestocular BaÅŸkanlık Sarayı'nın kapısına yaklaÅŸtırılmadı ve gösterilerde az sayıda polis görevlendirildi.

Hükümet yanlıları da darbe destekçilerine karşı PerÅŸembe günü protesto gösterileri düzenlenmesi çaÄŸrısı yaptı.

Sudan'ın sivil BaÅŸbakanı Abdullah Hamduk, ülkenin iki yıllık geçiÅŸ hükümeti iktidarındaki "en kötü ve tehlikeli siyasi krizi" olarak adlandırdığı durumla mücadele için Cuma günü çözüm planı açıkladı.

Hamduk, "Ben bu sorunda ne tarafsızım ne de aracıyım. Benim net ve kesin tavrım sivil demokratik geçiÅŸin tamamlanması" dedi.

Hamduk, AÄŸustos 2019'da 30 yıllık Ömer el BeÅŸir iktidarına karşı protestolar üzerine ordunun müdahalesiyle baÅŸbakan olarak atanmıştı.

AB DARBE TEÅžEBBÜSÜNDEN ENDÄ°ÅžELÄ°

Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan'daki olayları büyük endiÅŸeyle takip ettiklerini belirtti. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas da darbe giriÅŸimini durdurma çaÄŸrısı yaptı.

Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sudan'da devam eden olayları büyük endiÅŸeyle takip ediyoruz. AB, tüm paydaÅŸları ve bölgesel ortakları geçiÅŸ sürecini yeniden rayına oturtmaya çağırıyor." ifadesini kullandı.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas da yaptığı yazılı açıklamada "Sudan'da bir baÅŸka darbe giriÅŸimi olduÄŸuna dair haberler dehÅŸet verici ve bu giriÅŸimin açıkça kınanması gerekiyor. Sudan'da güvenlikten ve devlet düzeninden sorumlu olan herkesi demokrasiye barışçıl siyasi geçiÅŸ sürecini sürdürmeye ve halkın iradesine saygı duymaya çağırıyorum." deÄŸerlendirmesini yaptı.

"Bu darbe giriÅŸimi derhal durdurulmalıdır." mesajını paylaÅŸan Maas, barışçıl diyalog ve diktatörlüÄŸe son verme çaÄŸrısı yaptı.

Sudan'da bir grup askerin sabah saatlerinde BaÅŸbakan Abdullah Hamduk ile ülkeyi yöneten koalisyon hükümeti ortağı partilerin liderlerini alıkoyduÄŸu bildirilmiÅŸti. Bunun üzerine baÅŸkent Hartum'da protestoların baÅŸladığı ve bazı yollarda göstericilerin lastik yakarak yolları trafiÄŸe kapattığı kaydedilmiÅŸti.

kaynak: ortadoÄŸu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.