Sosyal Medya

ABD’de İncil’den sonra en çok satılan kitap

Birçok köle ayaklanmasına neden olarak gösterilen ve Amerika’nın güney eyaletlerinde yıllarca yasaklanan 'Tom Amca'nın Kulübesi' isimli kitap, ABD'de İncil'den sonra en çok satılan kitap olmuştur.



'Tom Amca'nın Kulübesi' isimli kitap Amerikalı yazar Harriet Beecher Stowe'un yazdığı kölelik karşıtı romandır. 1852'de yayımlanmıştır. 19. yüzyıl Amerikan tarihinde damgasını vurmuÅŸ olan Ä°ç SavaÅŸa zemin hazırladığı söylenmiÅŸ. ABD‘de var olan köleliÄŸe yönelik tutumlara ve Afrikalı Amerikalıların üzerlerinde derin bir etkisi olmuÅŸtur. Zenci sorununu dile getirmiÅŸ ve aradan geçen bir buçuk asıra raÄŸmen kültürel tarih açısından önemini korumuÅŸtur.
 
Aktif olarak kölelik karşıtı olan ve Connecticut doÄŸumlu olan Stowe, Tom Amca'yı hayatı zorluklarla geçen siyah köle olarak yaratmış ve diÄŸer karakterlerin hikayelerini de Tom Amca'nın etrafında ÅŸekillendirmiÅŸ. Duygusal roman olan eser, kölelik gerçeÄŸini gözler önüne sererken diÄŸer yandan da Hıristiyan sevgi anlayışının, bu kölelik düzenini yenebileceÄŸini belirtmiÅŸtir.
 
19. yüzyılın en çok satan romanıdır. Ä°ncil'den sonra en çok satan ikinci kitap olmuÅŸtur. 1850'li yıllarda kölelik karşıtlığını körüklemeye yardımcı olmasıyla bilinir. Kitabın kopyası, ilk yıl 300.000 adet Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde satılmış, bir milyon kopyası da Büyük Britanya'da satılmıştır. Durmadan çalışan sekiz güçlü pres bile talebi zor karşılamış ve yayımlanmasından üç sene sonra “günümüzün en popüler romanı” olarak kayda geçmiÅŸtir.
 
Stowe, eseri 1850'de ikinci Kaçak Köle Yasası'nın pasajına cevap olarak yazmıştır. Stowe romanı yazarken, Maryland'de siyahi bir köle olarak çalışan daha sonra Yukarı Kanada'ya kaçarak kurtulan, kendi gibi kaçak kölelerin yaÅŸamlarını kurtarmış hayatlarını kurmalarına yardımcı olan ve bu anılarını kaleme alan Henson'dan etkilendiÄŸini doÄŸrulamıştı. Yazarın yazdığı bu eser çok satanlar arasında yer alınca Henson da yazdıklarını Tom Amca'nın Anıları adıyla tekrar yayımlamış. Henson'un müze olarak kullanılan evi ise Stowe'un romanından hareketle Tom Amca'nın Kulübesi olarak adlandırılmış.
 
5 Haziran 1851 tarihinde baÅŸlayıp 40 haftalık bir dizi olarak yayımlanan eser daha sonraları hikaye büyük ilgi görünce yayımcı John P. Jewett, yazara diziyi kitaba dönüÅŸtürme teklifini sunmuÅŸ. Ä°lk baÅŸta ÅŸüpheli yaklaÅŸan Stowe, daha sonra bu teklifi kabul etmiÅŸtir. Bütün dillere çevirisi yapılan eser, ABD'de Ä°ncil'den sonra en çok satan kitap olmuÅŸtur.
 
Tom Amca'nın Kulübesi'nin kısa özeti
Romanda Tom Amca aziz ve ağırbaÅŸlı bir köle olarak tasvir edilmiÅŸ. Birçok kölesi olan Shelby adında patron, maddi sıkıntılarından dolayı kölelerinden birkaçını satmaya karar verir. Aralarında Tom Amca'nında yer aldığı köleler satılırken köle tüccarı Shelby'den birkaç köle daha talep eder bunun üzerine o sırada içeri giren Harry adında melez çocukla ve onu aramaya gelen annesi köle tüccarı tarafından satın alınmak ister.
Shelby'nin kadını satamayacağını söylemesi üzerine tüccar o halde çocuÄŸu almak istediÄŸini söyler. Bunu duyan kadın ertesi sabah çocuÄŸuyla birlikte kaçar. Tom Amca ise karısı ve çocuÄŸundan ayrılarak yeni bir patrona satılmak üzere kulübeden ayrılır. Nehri geçerken Eva adında zengin bir ailenin çocuÄŸuyla teknede sohbet eder. Babasına onu köle tüccarından almaya ikna edeceÄŸini söyler. Eva'nın babası merhametli ve iyi bir insandır. Tom'u satın alır.
Zamanla Eva hastalanır ve babasından köleleri azat etmesi için söz alır. Eva öldükten sonra babası bir gece kafede karnından bıçaklanarak ölür ve Eva'nın annesi Tom'u acımasız bir adama satar. Yeni patron acımasız ve kötü insandır ama karısı çok iyi kalpli ve merhametlidir. Kölelere yapılan iÅŸkencelere üzülmekten kendisini alamaz. Uzun zaman sonra patron ölür ve karısı da Tom Amca'nın ölümünden sonra köleleri azat eder.
 
Tom Amca'nın Kulübesi'nin yasaklanma nedeni
Stowe'un Güney Amerika hakkında verdiÄŸi yanlış bilgiler ve tanımlamalar Güney Amerikalıları sinirlendirmiÅŸtir. Bölge hakkında verilen yanlış bilgiler ve kölelik karşıtlarının esere olan sert eleÅŸtirileri eserin Güney Amerika da yasaklanmasına neden olmuÅŸtur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.