Sosyal Medya

Güncel

Japonya’dan Rusya’ya yeşil ışık: Anlaştılar

Japonya ile Rusya arasında savaş sonrası barış anlaşması müzakerelerini sürdürme konusunda anlaştıklarını bildirdi.



Yeni görevine baÅŸlamasının ardından Putin ile ilk telefon görüÅŸmesi sonrası basın mensuplarına konuÅŸan BaÅŸbakan KiÅŸida, ikili ve bölgesel geliÅŸmeleri ele aldıklarını söyledi.

Putin ile Ä°kinci Dünya Savaşı sonrası iki ülke arasındaki barış anlaÅŸması müzakerelerinin sürdürülmesine yönelik mutabakata vardıklarını belirten KiÅŸida, Hokkaido'nun kuzeydoÄŸusunda Kuril bölgesinde yer alan Rusya kontrolündeki 4 adanın statüsü sorununu çözmeye çalışacağını kaydetti.

Japonya-Rusya iliÅŸkilerini karşılıklı olarak geliÅŸtirmek istediÄŸini ifade eden KiÅŸida, Putin'in birçok sahada diyalogu sürdürmeye istekli olduÄŸunu söylediÄŸini aktardı.

KiÅŸida, Rus Devlet BaÅŸkanı'nı yeni yaşına girmesi dolayısıyla tebrik ettiÄŸini de sözlerine ekledi.

Japonya DışiÅŸleri Bakanlığı da 25 dakika süren görüÅŸmede Putin'in, en yakın zamanda BaÅŸbakan KiÅŸida ile yüz yüze görüÅŸmek istediÄŸini söylediÄŸini aktardı.

Kyodo'nun bakanlık yetkilisine dayandırdığı haberde, görüÅŸmede Putin'in, "Japonya eski DışiÅŸleri Bakanı" olmasına atıf yaparak "ikili iliÅŸkileri iyi bilen KiÅŸida ile çalışmayı bekliyorum" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Ä°ki lider Kuzey Kore'nin nükleer ve füze geliÅŸtirme programlarını ele alırken, KiÅŸida'nın Kuzey Kore'nin alıkoyduÄŸu Japon vatandaÅŸları sorununun çözülmesinde Rusya'nın yardımlarını talep ettiÄŸi kaydedildi.

KURÄ°L SORUNU

Ä°kinci Dünya Savaşı'nın sonunda Sovyetler BirliÄŸi, Japonya'nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi'ni birbirinden ayıran ve yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adaları'nı 1945'te ilhak etmiÅŸti.

Ä°lhakın ardından Japonya tarafından "Kuzey bölgeleri" olarak adlandırılan toprak parçası konusundaki uyuÅŸmazlık nedeniyle Rusya ile Japonya arasında barış antlaÅŸması imzalanması için yapılan görüÅŸmelerde taraflar sonuca ulaÅŸamıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.