Sosyal Medya

Güncel

Avrupa BirliÄŸi'nde Polonya Depremi

Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği (AB) yasalarının ulusal anayasadan 'mutlak üstünlüğü' ilkesinin Polonya Anaysası'na aykırı olduğu yönünde karar aldı. Karar, hem Polonya içinde hem de AB içinde tam bir deprem etkisi yarattı.



Polonya'nın en yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi, BaÅŸbakan Mateusz Morawiecki'nin "AB hukukunun Polonya Anayasası'na uyumu" konusundaki baÅŸvurusuna iliÅŸkin merakla beklenen kararını açıkladı. Anayasa Mahkemesi, AB AnlaÅŸması'nın bazı maddelerinin Polonya Anayasası ile "uyumsuz" olduÄŸuna, AB organlarının "anlaÅŸmalarda kendilerine verilen yetkiler dışında faaliyet gösterdiÄŸine" karar verdi.
 
Anayasa Mahkemesi, Avrupa kurumlarını, Brüksel ile önemli bir çatışma noktası oluÅŸturan Polonya yargı sistemine müdahale ederek, "yetkilerinin kapsamı dışında hareket etmemeye" çağırdı.
Mahkeme, karar gerekçesinde, "Ulusal imtiyazlar, ülkenin yasal egemenliÄŸini kaybetmesi pahasına, Polonya'nın yetkilerini devretmediÄŸi organlar tarafından uygulanamaz. Polonya, bu anayasaya aykırı kararlara uyarak egemen ve demokratik bir devlet olarak iÅŸlev göremez. Polonya anayasası en yüksek yasal ölçü olmaktan çıkıyor ve AB'nin organları, anlaÅŸmalarda kendilerine verilen yetkilerin dışında iÅŸlev görüyor" dedi.
 
Polonya Anayasa Mahkemesi'nin kararı, AB'nin en önemli temellerinden birinin, "Avrupa hukukunun ulusal hukukun üstünde olduÄŸu" ilkesinin sorgulanması anlamına geliyor. Avrupa BirliÄŸi Adalet Divanı (CJEU) VarÅŸova aleyhinde bu alanda aldığı olumsuz kararları çoÄŸaltırken, Polonya'nın en yüksek yargı organı, Avrupa anlaÅŸmalarının belirli noktalarda Polonya Anayasası ile uyumsuz olduÄŸunu savunuyor.
 
Mahkeme, "CJEU'nun Polonya yargı sistemine müdahale etme giriÅŸimi, hukukun üstünlüÄŸü ilkelerini, Polonya Anayasası'nın önceliÄŸini ve Avrupa entegrasyonu sürecinde egemenliÄŸin korunması ilkesini sorgulamaktadır" ifadelerini kullandı.
 
AB ve AP'den sert tepki
Polonya yargısının bu kararı, yalnızca Brüksel'de deÄŸil, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi AB ile hukuk tartışması yaÅŸayan diÄŸer üyeler baÅŸta olmak üzere tüm AB baÅŸkentlerinde ve Avrupa Parlamentosu'nda yankı buldu. Avrupa Parlamentosu BaÅŸkanı David Sassoli, "Avrupa hukukunun önceliÄŸi sorgulanamaz. Bunu sorguya çekmek, birliÄŸimizin kurucu ilkelerinden birine saldırmaktır" dedi.
 
AB Adalet Komiseri Didier Reynders da Polonya mahkemesinin kararından "kaygı duyduÄŸunu" belirterek, AB'nin "BirliÄŸin kalbinde yer alan Avrupa hukukunun üstünlüÄŸünü korumak için tüm araçları kullanacağını" söyledi.
 
Kısa bir açıklama yapan Polonya BaÅŸbakanı Mateusz Morawiecki, Cuma sabahı "Polonya'nın AB'de kalmak istediÄŸini" söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.