Sosyal Medya

Güncel

İran'ı tedirgin eden koridor: Komşu ülkeyi kışkırtıyor

Eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Eldar Namazov İran'ın Rusya ve Ermenistan'ı Azerbaycan'a karşı kışkırttığını belirterek Tahran'ın bölgede yeni bir çatışma çıkarmak için tehditler savurduğunu iddia etti.



Ä°ran son günlerde Azerbaycan karşıtı açıklamalarını artırdı. Ä°ran dinî lideri Hamaney'in de dâhil olduÄŸu açıklamalarda, KarabaÄŸ topraklarına Ä°srail üslerinin kurulduÄŸu ve DEAÅž'lı militanların bölgeye taşındığı iddia edildi. Sonrasında Azerbaycan sınırında yapılan askerî gövde gösterisini açık tehditler izledi. Ä°ran'ın tehdit beyanatlarının en sonuncusu DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'dan geldi. Ä°ranlı bakan, Azerbaycan yönetimini halüsinasyon görmek ve güvenliÄŸini baÅŸkalarına dayanarak saÄŸlamakla itham etti. Abdullahiyan bir kez daha KarabaÄŸ'da sınırların deÄŸiÅŸtirildiÄŸini ve Rusya'dan bu konuda hassasiyet göstermesi ve kendilerine yardım etmesini istedi.
 
KarabaÄŸ merkezli Bakü-Tahran gerilimini Türkiye Gazetesi'ne deÄŸerlendiren eski Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı BaÅŸyardımcısı Eldar Namazov, yaÅŸanan geliÅŸmelerin öÄŸretici yanları olduÄŸunu söyledi.
 
Müslümanlara karşı katil ve harici unsurların yanında saf tutan, Ä°slam devleti iddiasındaki Ä°ran'ın maskesinin düÅŸtüÄŸünü vurgulayan Namazov ÅŸunları söyledi:
 
ERÄ°VAN YAKINLAÅžTIKÇA Ä°RAN UZAKLAÅžIYOR
 
Ä°ran son süreçte gerçekten deli saçması iddialar ile Azerbaycan'ı hedef alıyor. Ermenileri bize karşı kışkırtıyor. Oraya yetkili isimlerini gönderip yeni bir çatışma ortamı oluÅŸturmaya çalışıyorlar. Oysa Ermenistan askerî ve siyasi gücü tamamen bitti. DeÄŸil herhangi bir savaÅŸa girmek, en küçük bir askerî manevra yapamaz. Bu durumu kabullenen Erivan geleceÄŸinin ve istikrarının Azerbaycan ve Türkiye ile iyi geçinmek olduÄŸunu görüyor. Ä°ran hava sahasını bize kapatırken dün Ermeni tarafı hava koridorlarını Azerbaycan uçaklarına açtı. Ermeni lider Nikol PaÅŸinyan pozitif mesajlar veriyor. Ama tüm bu geliÅŸmelere raÄŸmen Ä°ran yönetimi onları tahrik ediyor. Erivan bize yaklaÅŸtıkça Tahran uzaklaşıyor. Sahada yenilen Ermenistan'dı ve durumu kabullendiler. Ä°ran Türklerin yeniden topraklarını ele geçirmesini kabullenemiyor. Buna bir de tamamen masa dışında kalmanın hazımsızlığını da eklemeliyiz.
 
TÜRK KORÄ°DORU RAHATSIZ EDÄ°YOR
 
KarabaÄŸ savaşı sadece Kafkasya için deÄŸil tüm Asya'yı etkileyen bir geliÅŸmeydi. Yeni bir jeopolitik denklem ortaya çıktı. ÅžuÅŸa beyannamesi ve ardından kararlaÅŸtırılan Türk BirliÄŸi projesi için hayati önem taşıyan ve Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin katılımı 12 Kasım'da yapılacak büyük zirve bu deÄŸiÅŸimin önemli adımıdır. Ön Asya'da bulunan tüm Türk devletleri birlikte hareket etmenin önemini canlı gördü, yaÅŸadı. Ä°ran 30 yıl önceden bu ihtimali görmüÅŸ ve KarabaÄŸ katliamında Ermeni çetelere destek vermiÅŸti. Nahçıvan-Azerbaycan güzergâhını kullanarak Türk Cumhuriyetlerine açılan koridoru kendileri için tehdit görüyorlar. Son çıkışın arka planında da Kars-Zengezur-Bakü kara koridorunun kardeÅŸ cumhuriyetlere ulaÅŸmasından duyulan rahatsızlık var. YaÅŸanan geliÅŸmelerin ardından Ä°ran dini lideri Hamaney'in Azerbaycan özel temsilcisi temsilcisi Ali Akber Ocaknejad'ın Bakü ofisi kapatıldı. Ocaknejad, Azerbaycan siyasetinde etkili bir isim ve 'efsane molla' olarak anılıyor. Ofisin kapatılma kararı çok kritik. Bu karar, iki ülkenin iliÅŸkilerinde geri dönülmez bir yola girdiÄŸinin göstergesi.
 
Ä°SRAÄ°L: TAHRAN'IN Ä°DDÄ°ALARI APTALCA
 
Ä°ran'ın son dönem KarabaÄŸ'a dönük iddialar için Ä°srail'in Moskova Büyükelçisi Aleksandr Ben Zvi "aptalca" dedi. Ben Zvi "Orada bulunan askerler Rusya ve Türkiye'ye ait" ifadelerini kullandı. Aynı söylemlere iliÅŸkin konuÅŸan Eldar Namazov "Bu iddialar dünyanın en güçlü ordularından Türkiye ve Azerbaycan askerleri tarafından yazılan destanı karalama ve itibarsızlaÅŸtırma amacı güdüyor" dedi. Ä°ran'ın düÅŸmanlık tohumu ektiÄŸini aktaran Namazev "Böyle bir zaferi terör faaliyeti olarak görmek devlet anlayışı ile baÄŸdaÅŸmaz. Yalan olmanın ötesinde komik sözler bunlar. Bölge çok daha güzel geliÅŸmelere gebe. Daha önce Ä°ran'a muhabbet duyan içeride önemli bir kitle vardı. Son yaÅŸananların ardından onlar da Ä°ran'ın Ä°slam anlayışını ve Türklere bakışını gördü. Bu olaylar böyle bir hayra da vesile oldu" dedi.
 
AYNI Ä°FTÄ°RAYA CHP ORTAK OLMUÅžTU
 
KarabaÄŸ'da saf dışı kalan Ä°ran, Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı elinden geleni yapıyor. Tahran yönetimi, Azerbaycan sınırında bölgeye terör örgütü DEAÅž ve Ä°srail unsurlarının görüldüÄŸü bahanesiyle 30 Eylül'de tatbikat baÅŸlattı. Ardından Türkiye ile Azerbaycan da Nahçıvan'da "Sarsılmaz KardeÅŸlik 2021" tatbikat baÅŸlattı. Ä°ran, Azerbaycan'ın Ermenistan ordusunu ağır yeniliye uÄŸrattığı KarabaÄŸ savaşı sırasında "Azerbaycan DEAÅž'lıları getirdi" iftirasını atmıştı. Aynı iftiraya CHP de ortak olmuÅŸtu. CHP Genel BaÅŸkan BaÅŸdanışmanı eski genel baÅŸkan yardımcısı Ünal Çeviköz "Türkiye'den Azerbaycan'a silah yardımı yapıldığı ve söylentilere göre cihatçı grupların da Azerbaycan'a gönderildiÄŸi ifade ediliyor" ÅŸeklindeki provokatif açıklamada bulunmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.