Sosyal Medya

Güncel

Mısır ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında askeri iş birliği

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis Kahire’de buluştu. İkilinin görüşmesi sonrası yapılan açıklamada iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliğinin geliştirilmesinin ele alındığı bildirildi.



Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, askeri ve güvenlik iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmeyi ele aldı.

Mısır CumhurbaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sisi ve Anastasiadis baÅŸkanlığındaki Mısır-GKRY Ortak Yüksek Komitesi'nin baÅŸkent Kahire'nin doÄŸusundaki El-Ä°ttihadiyye Sarayı'nda toplantı düzenlediÄŸi belirtildi.

Toplantıda, enerji, ticaret, yatırım, deniz taşımacılığı, tarım, eÄŸitim ve çevre alanlarının yanı sıra askeri, savunma ve güvenlik iÅŸ birliÄŸini güçlendirmesi konularının ele alındığı ifade edilen açıklamada, bölgesel, DoÄŸu Akdeniz ve uluslararası düzeydeki geliÅŸmeler, özellikle iki ülkenin karşı karşıya olduÄŸu ortak zorlukların konuÅŸulduÄŸu aktarıldı.

Açıklamada, görüÅŸmede Avrupa pazarına ihracata hazırlık olarak, Güney Kıbrıs'ın Akdeniz'de belirlediÄŸi Afrodit sahasından Mısır'ın Idku'daki sıvılaÅŸtırma tesislerine baÄŸlayan doÄŸal gaz boru hattı projesinin uygulanmasını hızlandırmanın öneminin vurgulandığı belirtilerek, özel sektör ve her iki taraftaki iÅŸ insanları ile ortaklaÅŸa Kahire ve LefkoÅŸe arasındaki ticaret ve yatırım alışveriÅŸi oranlarını yükseltme çabalarını görüÅŸtüÄŸü ifade edildi.

GKRY, Yunanistan ve Mısır Savunma Bakanları, 19 Mayıs'ta Kıbrıs Rum kesiminde bir araya gelmişti.

Rum Savunma Bakanı Haralambos Petridis, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Mısır Savunma Bakanı Orgeneral Muhammed Zeki, askeri iliÅŸkileri geliÅŸtirmek adına gerçekleÅŸtirdikleri 3'lü görüÅŸmelerin 4'üncüsünü gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

GörüÅŸme sonrasında 3 bakan tarafından yapılan ortak açıklamada, egemenlik haklarını ihlal eden eylemler kınanarak, DoÄŸu Akdeniz'deki barışı, istikrarı ve refahı desteklemek adına, savunma ve askeri alanlarındaki iÅŸbirliklerini daha da geliÅŸtirmek noktasında ortak kararlılık vurgusu yapıldı.

GörüÅŸmede, GKRY, Yunanistan ve Mısır tarafından sıklıkla gerçekleÅŸtirilen 3'lü ortak askeri tatbikatlara diÄŸer ülkelerin katılma olasılığı da ele alınmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.