Sosyal Medya

Güncel

Hama’da Esed güçlerine beklenmedik bir saldırı

Suriye'nin Dera el-Beled kentinde ‘apartmanlar arası çatışmalar’ yaşanırken, Hama’da ise Esed güçlerine beklenmedik bir saldırı düzenlendi.



Suriye'nin orta kesiminde yer alan Hama kentinde rejime baÄŸlı iki polis memuru beklenmedik bir saldırı sonucu hayatını kaybederken, ülkenin güneyindeki Dera el-Beled kentinde ise apartmanlara mevzilenen rejim güçleri ile yerel savaÅŸçılar arasındaki çatışmaların sürdüÄŸü bir ortamda siviller Ürdün sınırına göç ediyor.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'nden (SOHR) dün yapılan açıklamada, “Dera'nın batı kırsalındaki bölgelerden yüzlerce ailenin Suriye-Ürdün sınırındaki Yermuk Havzası'nda yer alan bölgelere doÄŸru göçü sürüyor. Bu göç, bombardıman alanının Tafas, Muzeyra, Celin ve Mesakin Celin bölgelerine doÄŸru geniÅŸlemesinin ardından baÅŸladı” ifadelerine yer verildi.

Dera el-Beled'deki cephelerde, Suriye rejim güçlerinin ilk etapta yoÄŸun saldırılar düzenleyip ardından Dera el-Beled'in mahallelerine girmeye çalıştığı bir ortamda rejim milislerinin desteklediÄŸi 4. Tümen güçleri ile kentteki yerel savaÅŸçılar arasında yaÅŸanan çatışmalar geçtiÄŸimiz günlerde de devam etti. Dera el-Beled mahallelerini roket ve top atışlarıyla bombalamaya devam eden rejim güçleri, Dera el-Beled'deki El-Bihar cephesinde bulunan bazı apartmanları ele geçirerek ilerleme kaydetti. Ancak aktarılan bilgilere göre rejim bu ilerleyiÅŸin ardından geri çekildi. Gözlemevi aktivistleri, Dera el-Beled'de rejim güçleriyle çatışmaya giren yerel savaÅŸçılardan birinin hayatını kaybettiÄŸini belgeledi.

Dera el-Beled'deki Merkez Müzakere Komitesi, pazar akÅŸamı yaptığı açıklamada, Suriye ile yürütülen müzakerelerin çöktüÄŸünü ve durduÄŸunu bildirdi. Komite Sözcüsü, açıklamasında, “Müzakereler, rejimin inat etmesi, Rusların önerilerine cevap vermemesi, ağır ÅŸartlar dayatma çabasını sürdürmesi, ateÅŸkese baÄŸlı kalmaması, 4. Tümen milislerinin ilerlemesi ve birden fazla cepheden Dera kentine girmeye çalışması sebebiyle çöktü” dedi. 4. Tümen güçleri 3 cepheden kente girmeye çalışıyor. 4. Tümen'in bu amaç doÄŸrultusunda geçtiÄŸimiz saatlerde ilk etapta bölgeyi karadan karaya yaklaşık 20 adet ‘Fil' tipi roket ile vurarak gerçekleÅŸtirdiÄŸi ön ateÅŸ, Dera kentinin kuÅŸatılan mahallelerine yönelik askeri operasyonun baÅŸlamasından bu yana en ağır hamle olarak kabul ediliyor. Zira kentteki aktivistlere göre bu saldırıların sonucunda Dera el-Beled'de bir genç hayatını kaybederken, kentteki binalarda büyük hasar meydana geldi.

Dera'da rejim güçlerinin kontrol ettiÄŸi ve ‘Güvenlik Karesi' ismiyle bilinen bölgeye pazartesi sabah saatlerinde havan mermilerinin düÅŸtüÄŸü ve bazı sivillerin yaralandığı bildirildi.

Dera'daki Merkez Müzakere Komitesi, pazartesi günü Havran bölgesi sakinlerine gönderdiÄŸi ve ‘paniÄŸe yol açan' mektupta, “Es-Sed ve Kamp mahalleleri ve Dera el-Beled'in evlatları kentteki tüm cephelerde gösterdiÄŸi azim ve kararlılıkla kahramanlığın en güzel destanlarını yazıyorlar. Her türden ağır silahla yapılan bombardıman ve yıkım çılgınlık seviyesine ulaÅŸtı ve güvendeki sivillerin evleri ile camilerin yıkılmasına neden oldu.

Dera el-Beled'in batı bölümü ise gerilim ve göçe tanık oldu. Zira Dera'nın batı kırsalında yer aÅŸan Celin köyü, Mesakin Celin, Mazraiyye ve Tel Åžihab beldeleri ve Tafas kenti rejim güçleri tarafından bombalandı. Sivillerin hayatlarını kaybettiÄŸi saldırılar sonucu bölge sakinleri Ürdün sınırına doÄŸru göç etmeye baÅŸladı. Bu geliÅŸmeyle eÅŸzamanlı olarak kentin batı bölgesinde ve Dera'nın kuzey kırsalındaki Sanmin kentinde yer alan rejime baÄŸlı askeri noktalara farklı aralıklarla saldırılar düzenlendi. Yerel savaÅŸçılar bu saldırıların ardından Dera'nın batısındaki Yermuk Havzası bölgesinde yer alan Åžeyh Sad ve Mesakin Celin beldelerinin arasında yer alan 4'lü kontrol noktasını ele geçirdi. Nitekim bu kontrol noktalarında daha önce Suriye ordusu ve 4. Tümen güçleri bulunuyordu.

Dera el-Beled'deki savaÅŸçılar ayrıca El-Bihar Mahallesi'nde kontrolü yeniden ele geçirdi. Ä°ranlı milislerle desteklenen 4. Tümen pazar sabahı mahallede ilerleme kaydetmiÅŸti. Ä°lerleyiÅŸ sırasında çıkan çatışmalarda 4. Tümen güçleri arasında ölen ve yaralanan unsurların olduÄŸu bildirildi.

DiÄŸer taraftan, Suriye'nin güneyindeki bazı uzlaşı bölgelerinde Dera el-Beled'e yönelik askeri saldırıları protesto etmek amacıyla akÅŸam vakitleri gösteriler düzenlendi. Gösteriler sırasında yollar kapatıldı. Göstericiler Dera el-Beled'deki askeri operasyonların durdurulması ve kente uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep ettiler.

Merkez Müzakere Komite'nin bir üyesi, dün Åžarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “4. Tümen'in son iki gündür Dera el-Beled'in meskûn mahallelerinde yoÄŸun ve benzeri görülmemiÅŸ bir ÅŸekilde gerilimi tırmandırmayı sürdürmesi, kuÅŸatılan mahallelere girmeye çalışması, Merkez Komite'nin daha önce sunduÄŸu tüm önerileri ve hatta Rusların önerilerini bile reddetmesi nedeniyle müzakerelerin çöktüÄŸünü ilan ettik. Sabah müzakere yapıyorduk akÅŸam vakti bombalama ve baskın operasyonları baÅŸlıyordu. Bu, karşı tarafın Dera el-Beled halkı nezdinde güvenirliÄŸini kaybetmesine yol açtı. Bu sebeple, kent sakinlerinden hiçbiri geçtiÄŸimiz günlerde Es-Seraya bölümündeki Çözüm Merkezi'ne gelmediÄŸi gibi kent üzerindeki abluka kaldırılmadan ve müzakerelerin ciddiyeti kanıtlanmadan göç etmeyi reddediyorlar” diye konuÅŸtu.

Komite üyesi, açıklamasının devamında ÅŸunları kaydetti:

“Komite'yi, Suriye'deki devlet baÅŸkanlığı seçimlerinin meÅŸruiyetini kabul etmeye veya ülkenin koruyucu otoritesi olarak Suriye ordusunu tanımaya davet eden son mesajlar, karşı tarafın (rejimin) gerçeklikten tümüyle uzaklaÅŸtığını olduÄŸunu gösteriyor. Suriye ordusuna baÄŸlı bir askeri güç tarafından 60 günü aÅŸkın bir süredir kuÅŸatılan, bombalanan, son 10 yıldır savaÅŸ felaketinin sıkıntısını çeken, ÅŸehit veren ve evleri yıkılan bir ÅŸehir nasıl Suriye'deki seçimleri tanısın?”

Suriye rejimine baÄŸlı Güvenlik Komitesi, Dera'daki Müzakere Komitesi ile pazar günü yaptığı görüÅŸmede “kuÅŸatılan mahallelere yönelik askeri operasyona son verme karşılığında, Rus askeri polislerin ve rejimin Askeri Güvenlik unsurlarının kuÅŸatılan mahallelere girmesini, tüm silahların teslim edilmesini, devlet dairelerine Suriye bayrağının asılmasını” teklif etmiÅŸti.

Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA, Hama Emniyet MüdürlüÄŸü'nden bir kaynaÄŸa dayandırdığı haberinde, Ä°ç Güvenlik Güçleri'ne baÄŸlı 2 polis memurunun “Hama'nın El-Murabit Mahallesi'ndeki bir güvenlik noktasına düzenlenen silahlı terör saldırısı sonucu” öldüÄŸünü bildirdi. SANA'ya bilgi veren kaynak, “Motosikletli ve yüzleri maskeli iki kiÅŸinin, makineli tüfekle güvenlik noktasına açtı ve Ä°ç Güvenlik Güçlerine baÄŸlı 2 unsur hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Hama sakinleri sabahın erken saatlerinde kent merkezindeki El-Murabıt mahallesinde silah sesleri duyduklarını belirtti.

Hükümet güçlerinin iki yıl önce Hama kırsalında kontrolü ele geçirmesinden bu yana Hama kentinde istikrar ve sükûnet ortamı hâkim.

Kaynak: Åžarkul Avsat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.