Sosyal Medya

Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu'dan Afrika açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Zimbabve Büyükelçiliği'nin Ankara'da açılmasıyla beraber ilişkilerimizin daha da güçlendiğini görüyoruz" diye konuştu.



ÇavuÅŸoÄŸlu, "Afrika’nın bizim kalbimizde ayrı bir yeri var. Ä°liÅŸkilerimizi eÅŸitlik ortaklık temelinde daha da güçlendirme arzusundayız." dedi.

Zimbabve'nin Ankara BüyükelçiliÄŸi'nin açılış töreni gerçekleÅŸtirildi.

Törene DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Zimbabve DışiÅŸleri ve Uluslararası Ticaret Bakanı Frederick Musiiwa Makamure Shava, Gine-Bissau DışiÅŸleri Bakanı Suzi Carla Barbosa ile Zimbabve’nin Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka katıldı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Zimbabveli mevkidaşı Shava ile açılış töreni öncesi basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bugünün, Türkiye'nin Zimbabve ile iliÅŸkileri açısından önemli bir gün olduÄŸunu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Harare'deki BüyükelçiliÄŸinin 2011'den bu yana faaliyet gösterdiÄŸini hatırlattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Zimbabve BüyükelçiliÄŸi'nin Ankara'da açılmasıyla beraber iliÅŸkilerimizin daha da güçlendiÄŸini görüyoruz." dedi.

Afrikalı mevkidaÅŸlarıyla bugün Gine-Bissau Ankara BüyükelçiliÄŸi'nin açılışında da birlikte olacaklarını kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Ä°ki dost ülkenin Büyükelçiliklerinin açılmasıyla ÅŸu anda Afrika ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilik sayısı 37’ye çıktı. 13 yıl önce bu rakam sadece 10'du. 13 yıl içinde 27 yeni büyükelçilik Ankara'da açıldı. Bu da iliÅŸkilerimizin geldiÄŸi noktayı gösteriyor. Bizim de amacımız tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak. Åžu anda 43 olan Afrika'daki büyükelçilik sayımızı yakında Gine Bissau da büyükelçilik açarak 44’e çıkaracağız."

ÇavuÅŸoÄŸlu, beklentilerinin tüm Afrika ülkelerinin de Ankara'da büyükelçilik açması olduÄŸunu belirterek, Ankara'da açılacak her büyükelçiliÄŸe her türlü desteÄŸi vereceklerini söyledi.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Afrika’nın bizim kalbimizde ayrı bir yeri var. Ä°liÅŸkilerimizi eÅŸitlik, ortaklık temelinde daha da güçlendirme arzusundayız. CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın liderliÄŸinde Afrika'nın kalkınması için tüm imkanlarımızı seferber ettik." dedi.

SaÄŸlık, eÄŸitim, tarım, teknoloji, ticaret, kalkınma gibi alanlarda Türk kurumları ve iÅŸ adamlarının Afrika'da son derece faal olduÄŸunun altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Türkiye’de öÄŸrenim gören yabancı öÄŸrencilerin büyük bir bölümünün Afrikalı kardeÅŸlerimizden oluÅŸması bir tesadüf deÄŸil. Ekonomik iÅŸ birliÄŸimizi de kazan-kazan anlayışıyla geliÅŸtirmek istiyoruz. Ä°ÅŸ insanlarımız toplam deÄŸeri 70 milyar doları aÅŸan projelerle Afrika'nın çehresini deÄŸiÅŸtiriyor. Ama biz bunları yeterli görmüyoruz Afrika kıtasıyla iliÅŸkilerimizi her alanda daha da ileri taşıyacağız."ifadelerini kullandı.

Afrika'nın "EÄŸer yolun uzunsa tek başına deÄŸil beraber yürümelisin" ÅŸeklinde bir atasözü olduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu ÅŸunları kaydetti:

"Biz Afrika ile iÅŸ birliÄŸimizi eÅŸit ortaklar olarak beraber yürüyeceÄŸimiz uzun bir yolculuk ÅŸeklinde görüyoruz. Büyükelçi Alfred bey, Türkiye'de sadece bakanlığımın deÄŸil tüm kurumlarımızın kapısı size sonuna kadar açıktır. SorumluluÄŸunuz büyük. Büyükelçi Alfred, Frederick'e ileteceÄŸin bir mazeretin yok, onu da söylemek istiyorum. Ä°liÅŸkilerimizi daha da ileri götürmek için birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz. Dost, kardeÅŸ ülke Zimbabve'nin yeni atanan çok tecrübeli DışiÅŸleri Bakanı Frederick ile de bu anlayışla yoÄŸun mesai harcayacak olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bugün resmi açılışını yaptığım büyükelçiliÄŸin ülkelerimize hayırlar getirmesini diliyorum."

 

ÇavuÅŸoÄŸlu ayrıca mevkidaÅŸlarına Antalya Diplomasi Forumuna (ADF) katıldıkları ve ADF'ye saÄŸladıkları katkı için teÅŸekkür etti.

Zimbabve DışiÅŸleri Bakanı Frederick Shava da ülkesinin büyükelçiliÄŸinin açılışının kendisi için büyük bir mutluluk olduÄŸunu belirterek. "BüyükelçiliÄŸin açılışı her iki ülke arasındaki iliÅŸkilerinin ne kadar geliÅŸtiÄŸinin göstergesidir." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu ve ekibine büyükelçiliÄŸin açılışına yönelik gösterdiÄŸi sıcak misafirperverlik ve desteklerden dolayı teÅŸekkür eden Shava ÅŸunları kaydetti:

"Zimbabve ve Türkiye Cumhuriyeti, son derece dostane iliÅŸkilere sahip iki ülke. Bağımsızlık mücadelemizin başından bu yana Türkiye Cumhuriyeti bizi son derece önemli bir ÅŸekilde destekledi. Bağımsızlığımızı kazandıktan bir yıl sonra da Haziran 1981 itibariyle iki ülke arasında diplomatik iliÅŸkiler tesis edildi."

Türkiye’nin 2011’de baÅŸkent Harare’de BüyükelçiliÄŸi açtığını, Zimbabve’nin ise 2019’da buna karşılık vererek Ankara’da büyükelçiliÄŸini açtığını hatırlatan Shava, ancak resmi açılışın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle gerçekleÅŸtirilemediÄŸini aktardı.

Zimbabve'nin, Afrika BirliÄŸi’nin önemli bir üyesi ve bu çerçevede CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Afrika’ya odakladığı Türk dış politikasının çok önemli olduÄŸunu düÅŸünen bir ülke olduÄŸunu söyleyen Shava, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu, gerçekten birkaç vesileyle Türkiye Cumhuriyeti ve Afrika ortaklığında düzenlenen zirvelerle de ortaya çıkmış bir gerçek. Bu zirvelerden birincisi AÄŸustos 2008’de Ä°stanbul’da gerçekleÅŸtirildi. Ä°kinci zirve 2014’te Ekvator Ginesi’nin baÅŸkenti Malabo’da gerçekleÅŸtirildi. Üçüncü zirve yine Türkiye'de bu yıl eylül ayında gerçekleÅŸtirilecek. Bu üçüncü zirvede Türkiye ve Afrika kıtası arasındaki son derece engin iliÅŸkinin stratejilerinin yeniden belirleneceÄŸi ve kalibrasyona tabi tutulacağı, yeniden uyumlaÅŸtırılabileceÄŸine inancımız sonsuz."

Shava, Zimbabve’de iktidara gelen yeni hükümetle ülkenin ticari ve ekonomik iliÅŸkilere açık bir politika benimsediÄŸini aktararak, Zimbabve'nin bu çerçevede ekonomik geliÅŸmesinin odağına Türkiye’yi yerleÅŸtirdiÄŸini ifade etti.

Türkiye'nin CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın önderliÄŸinde 20 yıl gibi bir süre içerisinde önemli bir ekonomik kalkınma modeli uygulayarak, kırsal ekonomiden sanayileÅŸmiÅŸ bir ekonomiye nasıl geçildiÄŸini gösteren önemli bir örnek teÅŸkil ettiÄŸine dikkati çeken Shava, "Biz de bu örneÄŸi benimseyerek, Ankara’da diplomatik bir misyon açmaya karar verdik. Bu diplomatik misyonun hem ekonomi, hem ticari hem de siyasi iliÅŸkilere katkıda bulunacağına inanıyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Shava, "Her ne kadar iki ülke arasındaki ikili ticaret düÅŸük seyretse bile önümüzdeki günlerde bunun daha geniÅŸleyeceÄŸe, derinleÅŸeceÄŸe ve ilerleyeceÄŸine inancım sonsuz. Çünkü iki ülke arasında son derece önemli bir potansiyel var. Bu çerçevede büyükelçilik çalışanlarımızın iÅŸ gerçekten yoÄŸun olacak." dedi.

Katıldığı ADF'de iÅŸ dünyasından insanlarla yatırım ve ticari konularını görüÅŸtüklerini aktaran Shava, bu görüÅŸmelerden sonra iki ülke arasındaki ticaretin artacağına yönelik umutlarının arttığını kaydetti. Shava ayrıca, Türk iÅŸ insanlarıyla yaptığı görüÅŸmede onları Zimbabve’yi ziyaret ederek yerinde görmelerini söylediÄŸini dile getirdi.

Zimbabve'nin Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka da büyükelçiliÄŸin açılışından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, Zimbabve DışiÅŸleri Bakanı Shava'nın bakanlık görevine atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını, bunun da iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin ne kadar güçlü olduÄŸunun göstergesi olduÄŸunu söyledi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.