Sosyal Medya

Güncel

Hamaney: Haksızlık yapıldı

Hamaney, seçime katılmak üzere başvuruda bulunanların rejime bağlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyinin (AKK) bazı adayları veto etmesinin ardından bu kişilere ve ailelerine haksızlık yapıldığını, gerçek olmayan ithamlarda bulunulduğunu belirtti.



Ä°ran lideri Ayetullah Ali Hamaney, 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde adaylığı reddedilen bazı isimlere haksızlık yapıldığını belirterek, baÅŸvuruların yeniden deÄŸerlendirilmesini istedi.

Ä°ran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Hamaney, 1979'daki devrimin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin ölüm yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuÅŸmada, yaklaÅŸan cumhurbaÅŸkanı seçimlerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Hamaney, seçime katılmak üzere baÅŸvuruda bulunanların rejime baÄŸlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyinin (AKK) bazı adayları veto etmesinin ardından bu kiÅŸilere ve ailelerine haksızlık yapıldığını, gerçek olmayan ithamlarda bulunulduÄŸunu belirtti.

Ä°ran lideri, "Bu ithamların yanlış olduÄŸu belliydi. Neticede, bunlar maalesef halk arasında ve sosyal medyada yayıldı. Ä°nsan haysiyetinin korunması en yüksek insan haklarındandır. Sorumlu kurumun bunu telafi etmesini ve gerçeÄŸe aykırı ithamlar nedeniyle iadeiitibarda bulunmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

Hamaney, haksızlık yapıldığı için baÅŸvurularının yeniden deÄŸerlendirilmesini istediÄŸi adaylarla ilgili isim vermedi.

AKK Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi ise Hamaney'in konuÅŸmasının ardından yaptığı açıklamada, Ä°ran liderinin sözlerinin kendileri için baÄŸlayıcı olduÄŸunu ifade etti.

AKK'nin de hata yapabileceÄŸini söyleyen Kedhudayi, en kısa sürede gözden geçirilmiÅŸ kararlarını kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti.

Seçimlerde yarışmak isteyen 4 güçlü isimden 3'ü veto edilmiÅŸti

Ä°ran'da 18 Haziran'da yapılacak 13. cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde yarışmak için baÅŸvuruda bulunan 592 kiÅŸiden sadece 7'sine adaylık izni verilmesi farklı çevrelerden tepki çekmiÅŸti.

 

AKK tarafından adaylığı veto edilen isimler arasında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, reformistlerin adaylarından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ve ılımlı muhafazakar eski Meclis Başkanı Ali Laricani de yer almıştı.

AKK'nin kararıyla adaylığı onaylanan aşırı muhafazakar Yargı Erki BaÅŸkanı Ä°brahim Reisi büyük ölçüde rakipsiz kalmış ve seçimin favori ismi olarak ön plana çıkmıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.