Sosyal Medya

Güncel

Çin'e büyük suçlama: İzleri silmeye çalıştılar

İki bilim insanı Çin'in tersine mühendislik faaliyetiyle virüsü laboratuvarda oluşturduğunu ve izlerini silmeye çalıştığını iddia etti.



Ä°ngiliz Profesör Angus Dalgleish ve Norveçli bilim adamı Dr. Birger Sorensen'in kaleme aldıkları çalışmada, Çin'in yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) Vuhan'daki bir laboratuvarda ürettiÄŸi ve izlerini "tersine mühendislik" yaparak gizlediÄŸi öne sürüldü.

Daily Mail'in haberine göre, henüz yayımlanmayan yeni çalışmada, Çinli bilim insanlarının Kovid-19'u Vuhan'daki bir laboratuvarda oluÅŸturdukları, ardından virüsü, yarasalardan doÄŸal yollarla evrimleÅŸmiÅŸ gibi göstermek amacıyla "tersine mühendislik" teknikleriyle izlerini kaybettirmeye çalıştıkları iddia edildi.

Virüsün, Çinli bilim insanlarının Vuhan'daki bir proje üzerinde çalışırken ortaya çıkmış olabileceÄŸine dair bulgu olduÄŸuna iÅŸaret edilen çalışmada ortaya atılan iddialar, "verinin, Çin laboratuvarlarında kasten yok edilmesi, örtbas edilmesi veya bozulması" suçlamalarını da içeriyor.

Çalışmada, Çin'de virüs hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunan bilim insanlarının susturulduÄŸu iddialarına da yer verildi.

Çalışmayı kaleme alan Dalgleish ve Sorensen, geçen yıl bir aşı geliÅŸtirmeye çalışırken, virüste yalnızca üzerinde oynama yapılması halinde oluÅŸabilecek "özgün izlere" rastladıklarını belirtti.

 

Çalışma, "Quarterly Review of Biophysics Discovery" dergisinde yayımlanacak.

DSÖ heyeti Vuhan'da araÅŸtırma yürütmüÅŸtü

Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un kökenlerini araÅŸtırmak üzere, ilk vakaların ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentine uluslararası bilim insanlarından oluÅŸan bir heyet göndermiÅŸti.

Heyet, 29 Ocak'ta baÅŸladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüÄŸü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nın yanı sıra virüsün bir kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmıştı.

2002-2003 yıllarındaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduÄŸu bir arÅŸiv yaratmak amacıyla kurulan enstitü, Kovid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildiÄŸi ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarına konu olmuÅŸtu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddiaları reddetmiÅŸ, Kovid-19'un baÅŸka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuÅŸ deniz ürünleriyle ülkeye geldiÄŸine dair kanıtlanmayan karşı iddialar ortaya atmıştı.

DSÖ-Çin ortak çalışmasıyla Kovid-19'un kökenine iliÅŸkin mart sonunda açıklanan raporda ise Kovid-19'un yarasalardan insanlara baÅŸka bir hayvan yoluyla bulaÅŸtığı öne sürülmüÅŸtü. Raporda, Kovid-19'un laboratuvardan çıkma ihtimali ise "en düÅŸük ihtimal" olarak gösterilmiÅŸti.

Öte yandan bu ay bir grup bilim insanı, Kovid-19'un kökeninin hala belirsiz olduÄŸunu ve bir laboratuvardan sızmış olabileceÄŸi teorisinin, aksini kanıtlayan sıkı bir veriye dayalı soruÅŸturma yapılana kadar ciddiye alınması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Biden'dan ABD istihbaratına talimat

ABD'de eski BaÅŸkan Donald Trump yönetimi, pek çok kez virüsün yayılmasında Pekin'i suçlamış, ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayınlanan raporunda virüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıkmış olabileceÄŸine iliÅŸkin bulgulardan bahsedilmiÅŸti.

ABD BaÅŸkanı Biden, 26 Mayıs'ta, istihbarat kuruluÅŸlarına verdiÄŸi talimatta, ilk kez 2019 sonunda Çin'in Vuhan kentinde tespit edilen Kovid-19'un kökenlerini araÅŸtırmak üzere çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtırmaları ve 90 gün içinde sonuçlandırmaları talimatını vermiÅŸti. Biden, virüsün kökeni konusunda hayvandan bulaÅŸma dışında laboratuvardan sızma olasılığının da deÄŸerlendirmesini istemiÅŸti.

Çin ise ABD'yi salgını "politikleÅŸtirmekle" suçlarken, uluslararası uzmanların Kovid-19’un kökenine dair Çin'in "açık ve ÅŸeffaf tutumunu defalarca övdüÄŸünü" savunuyor.

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.