Sosyal Medya

Güncel

Myanmar'da darbe protestolarında ölenlerin sayısı 800'ü geçti

Myanmar'da askeri darbeye karşı çıkan silahlı isyancı gruplar ile protestoculara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölenlerin sayısı 800'ü geçti.



Siyasi Tutuklulara Yardım KuruluÅŸunun (AAPP) yayımladığı günlük raporda, Myanmar'da son 24 saatte 6 kiÅŸinin daha öldüÄŸünün doÄŸrulandığı bildirildi.
 
Raporda, toplam can kaybı 802 olarak güncellenirken, 4 bin 120 kiÅŸinin gözaltında tutulduÄŸu kaydedildi.
 
1699 kiÅŸi hakkında ise gözaltı kararı bulunduÄŸu belirtildi.
 
The Irrawaddy ve Myanmar Now sitelerinde yer alan haberlerde, darbe karşıtı isyancı silahlı grupların mayısın başında ele geçirdiÄŸi Chin eyaletine baÄŸlı Mindat ÅŸehrinde Myanmar ordusunun, haftalar süren çatışmaların ardından kontrolü ele geçirdiÄŸi aktarıldı.
 
Myanmar ordusunun, isyancılara destek veren çok sayıda ÅŸehir sakinini yerinden ettiÄŸi ve on binlerce sivilin, kötü hava ÅŸartlarında daÄŸlık ve ormanlık bölgelere sığınarak kendilerini korumaya çalıştığı bildirildi.
 
Ordunun Mindat genelinde su ÅŸebekelerini kestiÄŸi ve su temin etmek için ÅŸehre dönmeye çalışanlara ateÅŸ ettiÄŸi öne sürüldü.
 
Askeri yönetim, internet eriÅŸimini "güvenilir sitelerle" sınırlamayı planlıyor
 
Öte yandan Belçika merkezli düÅŸünce kuruluÅŸu Uluslararası Kriz Grubu, Myanmar askeri yönetiminin, ülkedeki muhalefeti susturmak için internet eriÅŸimini, yetkililerin "güvenilir adresler listesi" olarak belirlediÄŸi sayfalarla sınırlamaya çalıştığını açıkladı.
 
Grubun hazırladığı raporda, askeri yönetimin darbeden bu yana ülkedeki telefon ve internet saÄŸlayıcı ÅŸirketlere, darbe karşıtı mesajların paylaşıldığı sosyal medya platformları ve haber sitelerine eriÅŸimi engelleme talimatı verdiÄŸi kaydedildi.
 
Raporda, askeri yönetimin telefon internetlerini kontrol etmek için özel bir iç aÄŸ geliÅŸtirmekte olduÄŸunu ve bu sayede telefon uygulamaları kullanımının da sınırlandırılabileceÄŸi ifade edildi.
 
1 Åžubat darbesinin ardından geniÅŸ katılımlı protestoların organize edilmesini önlemek için askeri yönetim, kablosuz internet eriÅŸimine de yasak getirmiÅŸti.
 
Myanmar'daki askeri darbe
 
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Åžubat'ta yönetime el koymuÅŸtu.
 
Ordu, ülkenin fiili lideri ve DışiÅŸleri Bakanı Aung San Suu Çii baÅŸta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olaÄŸanüstü hal ilan etmiÅŸti.
 
Ülkede geniÅŸ katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.