Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Kudüs 3 dinin temsilcileri tarafından yönetilsin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, 4 saat süren CumhurbaÅŸkanlığı kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

ErdoÄŸan'ın açıklamalarından satır baÅŸları ÅŸöyle:

Geride bıraktığımız Ramazan Bayramını bir kez daha tebrik ediyorum. VatandaÅŸlarımın her biri bayramı huzur içinde geçirdiÄŸini ümit ediyorum. Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram seyredemediÄŸimiz açıktır. Vefat sayısının 45 bine dayandığı, yüzbinlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüÄŸü ortamda baÅŸka türlü hareket edebilmemiz mümkün deÄŸildir. Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık.

Mayıs ayının kalan günleriyle ilgili uygulama esaslarını Ä°çiÅŸleri Bakanlığımız kamuoyuna duyurdu. SokaÄŸa çıkma kısıtlamasını hafta içi saat 21.00-05.00 arasında hafta sonları ise sokaÄŸa çıkma kısıtlaması devam edecek. Åžehirlerarası seyahatler sokaÄŸa çıkma kısıtlaması olmayan saatlerde yapılabilecektir.

DiÄŸer seyahatler izne tabi olacaktır. Ana okulları ve kreÅŸler açılacak, diÄŸer öÄŸretim kademeleriyle ilgili süreç daha sonra belirlenecektir.

Önümüzdeki günlerde geliÅŸmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını milletimizle paylaÅŸacağız. Ay sonuna kadar olan süreçte vaka sayılarını daha da aÅŸağılara çekmek için kademeli normalleÅŸme döneminin tedbirlere hassasiyetle uyumunu özellikle rica ediyorum.

Aşı faaliyetlerine tedarik programının el verdiÄŸi ölçüde çalışıyoruz. ÖÄŸretmen ve riskli grupları bir an önce aşılanması için çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar eziyet olsun diye deÄŸil sancılı, sıkıntılı, maliyetli dönemi bir an önce geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır.

Zamanında ve etkin tedbirleri almayan ülkelerin nasıl ağır bedeller ödediÄŸini sizler de görüyoruz. Türkiye böyle bir bedel ödemeden süreci yönetebildiyse vakitlice aldığı tedbirlere ve milletimizin dirayetine borçluyuz.

Ä°nÅŸallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı, kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmadığını ümit ediyoruz. Ama biraz daha dikkatli ve tedbirli olmayı kabul etmek mecburiyetindeyiz. SaÄŸlık çalışanlarımıza, mülki idare, emniyet, jandarma teÅŸkilatlarımıza, vefa grubunda yer alan kamu personeline ÅŸahsım, ülkem, milletim adına teÅŸekkür ediyorum.

Salgın döneminde ortaya koyduÄŸumuz samimi ve fedakarlığın ÅŸahidi bizatihi milletin ta kendisidir. Salgın artıp, vefat sayıları yükseldiÄŸinde niye tedbir almıyorsunuz diye ortalığı velveleye verirken, tedbirler uygulanırken insanların hayatını niye bu kadar sınırlıyorsunuz edasıyla konuÅŸanları görüyoruz. Bu herkese saygısızlıktır. Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip, sadece klavye ve ekran silahÅŸorlüÄŸüyle ortada gezenlerin asıl niyet ve hesaplarının farkındayız.

Biz sadece milletimize bakıyoruz. Hakkını, hukukunu, saÄŸlığını, aşını, iÅŸini korumanın mücadelesini veriyoruz. Gerisi lafı güzaftır, teneke gürültüsüdür. Hamdolsun milletimiz de milletimiz de bizim ne yaptığımızı, ne amaçladığımızı gayet iyi biliyor.

Salgının baÅŸladığı günden bu yana yaptığı fedakarlıklar için milletimin her bir ferdine en kalbi ÅŸükranlarımı sunuyorum.

Belirlenen tedbirler insanlarımıza eziyet olsun diye deÄŸil bu sancılı dönemi geride bırakmak için milletimizin önüne konmaktadır.

Hiçbir sorumluluk üstlenmeyip sadece klavye ve ekran silahÅŸörlüÄŸü ile ortada gezenlerin asıl niyetlerini biliyoruz. Ä°nsanımızın hem saÄŸlığını hem de iÅŸini ve aşını korumanın mücadelesini verdik. Sanayi, tarım, ihracatta en küçük aksamaya yol açmamak için çalıştık. Salgın döneminde dünyada büyümeye devam edebilen nadir ülkelerden biri olduk. Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaÅŸ, kira, gelir desteÄŸi, ötelemeleri yaptık. Kredi kolaylık ve taksit ertelemeleri gibi her türlü kolaylığı gösterdik.

Turizm sektörünü ayakta tutmak için çalıştık, çabaladık. Hibe ödemelerini yaptık. Åžimdiden 79 milyar liraya ulaÅŸtı. Bu rakam 104 milyar lirayı bulacak.

Ä°laç, tıbbi malzeme, saÄŸlık personeline ek ödeme temin ettik. Åžimdi bir baÅŸka müjdeye geliyorum. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık.

Bazı konvansiyonel medyada bu tür dezenformasyon yapanları görüyoruz. Bunlarda edep söz konusu deÄŸil. 1 milyon 200 bin vatandaşımız esnafa verdiÄŸimiz destekten yararlandı. Kısa çalışma ödeneÄŸinden 3 milyon, iÅŸsizlik ödemesinden 1 milyonun üzerinde vatandaşımız faydalanmıştır. Bu desteklerin tutarı ÅŸimdiden 50 milyar lirayı bulmuÅŸtur. 5 milyonun üzerinde haneye nakit yardımı yaptık. Tüm bu nakdi ödemelerin tutarı 134 milyar TL gerçekleÅŸirken bu rakam hazarin sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Salgının baÅŸladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık bir kaynağı insanımızın emrine vermiÅŸ olduk

Esnaflarımıza yönelik yeni bir destek programının müjdesini paylaÅŸmak istiyorum.

Bu hibe programıyla işlerine ara vermiş olan esnaflarımıza 2 grup halinde destek olmayı planlıyoruz.

grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb iÅŸletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaÅŸan iÅŸletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız.
grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir. Toplamda 1 milyon 150 bini aÅŸkın iÅŸletmeyi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteÄŸi vereceÄŸiz. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz.
Bugün çiftçilerimize de müjdemiz var. 180 bin ton patates ve kuru soÄŸanı üreticiden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Ellerinde bulunan çeltiÄŸin 15 bin tonu da toprak mahsuslarına verdik. Bu yıl kuraklık yüzünden bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı bellidir. Kuraklıktan zarar gördüÄŸü belirlenen çiftçilerimizin ziraate ve tarım kooparatiflerine olan borçları ertelenecektir.

Belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sert ekmekli buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı 1750 lira, kırmızı mercimekte ton başına 5 bin lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir.

Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı saÄŸlayacaktır. Açıkladığımız fiyatlar referans fiyat olacaktır. Aynı ÅŸekilde kabul edilecektir.

Çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum; 752 milyon tonun üzerinden çay alımı yaparak toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleÅŸtirdik. Bu yıl için yaÅŸ çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiÅŸtir.

Çiftçilerimizden tek isteÄŸimiz bir karış toprağı boÅŸ bırakmadan ekmeleri, biçmeleri, üretmeleridir. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize ve özellikle çiftçilerimize hayırlı bereketli olmasını diliyorum.

Sıkıntı yaÅŸayanlar olmamış mıdır? Muhakkak olmuÅŸtur. Dünyadaki ve bölgemizdeki örnekleriyle mukayese edildiÄŸinde Türkiye'nin hem vatandaÅŸlarına hem iÅŸ dünyasına ciddi ve etkin destekleri saÄŸlayan ülke olduÄŸu hakikattir. Bunu biz söylemiyoruz, uluslararası kuruluÅŸlar ifade ediyor. Tüm gayretlerimize raÄŸmen gönlü buruk kalan vatandaÅŸlarımız varsa onlardan helallik istemek inancımız ve kültürümüzün gereÄŸidir.

Bizim bu husustaki muhatabımız milletimizin kendisidir. Ä°ÅŸimizi doÄŸru yapmışsak takdirini milletimizden göreceÄŸiz, yanlışımız ve eksikliÄŸimiz olmuÅŸsa hesabını milletimize vereceÄŸiz.

Türkiye'nin 81 vilayetinin 50 bini aÅŸkın köy ve mahallesinin her karış toprağında bizim eserlerimiz var. Bizim eser ve hizmet siyasetimize karşılık ortaya sadece iftira siyaseti yapanları geçmiÅŸte ve bugünde milletimizin iyi biliyor. Aklınıza gelen her alanda biz 18 yıl içerisinde atmışsak gönlümüz bizim rahat. GeçtiÄŸimiz 19 yıl boyunca Cumhuriyet döneminin yanlışlarıyla uÄŸraşırken diÄŸer yandan da ülkemizi geleceÄŸe hazırladık. Eski Türkiye'nin hastalığı olan siyaset ve toplum mühendisliÄŸini ortaya sokma, merdiven altı siyasetler son günlerde yeniden artmıştır. Bu sinsi çırpınışların amacı salgın sürecini geride baktığımız hiç olmadığı kadar yakınlaÅŸtığımız büyük ve güçlü Türkiye'nin önünü kesmektir. 17-25 Aralık'ta Emniyet ve yargıdaki hainleri kullanarak bunu denediler. PKK ve DEAÅž örgütlerini kullanarak Türkiye'yi diz çöktürmeye çalıştılar ama baÅŸaramadılar. Milli iradeyi hedef alan bildirilerle siyaseti ve hükümetleri biçimlendirme yönünü gösterdiÄŸimiz kararlı duruÅŸlarla kestik. Terör örgütlerini bir kez daha eylem yapamayacak hale getirmek için sürdüÄŸümüz operasyonlarla hainlerin inlerini baÅŸlarına geçiriyoruz, geçirmeye devam ediyoruz.

Milli istihbarat baÅŸkanlığımız uzun süre yürüttüÄŸü çalışmalar neticesinde yerini belirlediÄŸini PKK'nın Suriye sorumlusu, Irak'ta gerçekleÅŸtirilen operasyonla etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Suriye kökenli bu terörist uzun süre örgütün sözde silahlı kanadın sorumluluÄŸunu yürütmüÅŸ, ardından Suriye'deki faaliyetlerin başına geçmiÅŸtir. Bu terörist Fırat Kalkanı, Zeytindalı harekatlarında askerlerimize karşı yapılan pek çok saldırının sorumlusudur. Gara'da 13 masum insanımızın ÅŸehit edilmesi talimatlarını verenlerden biri de bu teröristtir.

Suç örgütlerini ülkenin ve milletin başına musallat olmaktan tamamen çıkardık. Demokrasi ve hukuk dışı her araçtan medet umanlar ÅŸimdi yeni arayışlara yönelmiÅŸlerdir. Bu kirli senaryoyu da bozacağız. En büyük üzüntümüz, ülkemizde hâlâ çetelerden medet umacak kadar zavallılaÅŸan, küçülen haysiyet fukarası kiÅŸiliklerin olduÄŸunu görmektir. PKK'yı ve onun destekçilerini bile samimi ve açık dille kınamaktan kaçınanların çetelerle aynı yolda yürümeleri karşısında ÅŸunu hatırlamak isterim, terör örgütleri gibi suç çeteleri de zehirli bir yılan gibidir. Onlarla aynı çuvala girerseniz daha sonra başınıza geleceklere rıza göstermiÅŸ olursunuz.

Kudüs'ten ve Filistin'den gelen acı haberlerin burukluÄŸu içerisinde geçirdik. Maalesef birilerinin "Kudüs'ten bize ne" yaklaşımlarına ÅŸahit olabiliyorsunuz. Hz Ä°brahim'den Hz. Süleyman'a kadar. Resulü Ekrem'in Miraca çıktığı yer Mescid-i Aksa'dadır. Hz. Ömer Kudüs'ü fethettiÄŸinde Hristiyanlara dokunmamıştır. Kudüs'ün bugünkü fiziki görüntüsü, Osmanlı padiÅŸahlarının eseridir. Asırlarca ecdadımız mübarek yeri korumak, oradaki her dinden insanı huzur içinde yaÅŸatmak için çalışmaktır. Osmanlı 1917'de Gazze ve Kudüs'ü saldırıları karşılamakta zorlanmıştır. Gazze'ye yapılan ilk 2 saldırıyı üstlenen Osmanlı ordusu, düÅŸmanın takviyeyle 110 bine çıkan asker sayısı yüzünden 3. saldırısı sonucu geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Biden'ın Ä°srail'e silah onayını gördük. Sayın Biden sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın, Gazze'ye saldıran, yüz binlerce insanın ÅŸehadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz. Bunu söylemeyi bizleri mecbur ettiniz. Bu günde 84 milyon Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, ettireceÄŸiz.

Her ne olursa olsun bize düÅŸen görev, mazlumun yanında yer almak, onun hakkını hukukunu gözetmektir. Ä°srail, BM kararlarını hiçe sayarak saldırılarına devam etmesi bölgedeki acıları arttırmıştır. Filistin halkının intifada olan Ä°srail saldırılarına karşı hep yanında olduk, olmayı da sürdüreceÄŸiz. Sınırları belli olmayan Ä°srail devleti, insanlığa karşı suç iÅŸlemeyi sayanların elinde terör aygıtına dönüÅŸmüÅŸtü. Kendi baÅŸbakanlarını dahi öldürmekten çekinmeyecek kadar iÅŸi ileri götürmüÅŸlerdir. Bir yahudi baÅŸbakan bana öyle demiÅŸtir. "GeneralliÄŸimde ne zaman ki Filistinlileri öldürüyordum, bana en büyük zevki o veriyordu." Türkiye ziyaretinde bu ÅŸahıs TC CumhurbaÅŸkanına bunları söylüyordu. Bunlar zaten terörden gelmiÅŸlerdir. Hepsi terör içerisinde yetiÅŸmiÅŸtir. Åžu anki de aynı. Ä°srail'in Gazze ve Filistin'e saldırıları da uluslararası yardımda karşılığını bulamamıştır. Ä°srail burada hukuk tanımazlığını bir kez daha göstermiÅŸtir. Bunlar 5 yaşında 6 yaşındaki yavruları öldürecek kadar katil. Kadınları yerde süründürecek kadar katil. Aynı sudan beslenenler de maalesef bunları destekliyor.

Bir yandan Kudüs'ün mahremiyetine el uzatan, içinde medya gruplarının olduÄŸu binayı yerle bir ederler iÅŸte bu terör devleti Ä°srail'dir. Siz orantısız güç kullanıyorsunuz. Siz savaÅŸ uçaklarınızla birlikte Gazze'ye bomba yaÄŸdırıyorsunuz. Gazze'nin savaÅŸ uçağı var mı? Yok. Kimi aldatıyorsunuz. Filistinli çocukların bombalarla ölmesiyle ilgilenmeyenler, Ä°srailli çocukların siren sesleriyle korkmasını göstermektedir. Filistin'de yaÅŸanan trajediye arkasını dönenler aslında yarın baÅŸlarına geleceklerin tohumlarını ekmektedir. Åžu anda Avrupa'ya sesleniyorum, ÅŸuanda onlara bir ÅŸey hatırlatıyorum: BaÅŸbakanlık binasına Ä°srail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum. Avusturya devleti herhalde soykırıma tabi tuttukları yahudilerin faturasını Müslümanlara bırakmak istiyor. Türkiye tıpkı Kıbrıs'ta olduÄŸu gibi Filistin'de de iki devletli adil çözümden yana olduÄŸunu belirtmektedir. BaÅŸkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulması için her platformda çaba göstereceÄŸiz. Artık Kudüs konusunda ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Kudüs'ün kalıcı huzura ve barışa ulaÅŸması için herkesin fedakarlık yapması gerekiyor.

Üç dinin temsilcilerinden oluÅŸan bir komisyon tarafından yönetilmesi günümüz ÅŸartlarında en doÄŸru ve tutarlı yol olacaktır"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.