Sosyal Medya

Güncel

Fransa’da polis şiddetine karşı mücadelenin sembol ismi Assa Traore: Mücadelemiz sürecek

Fransa’da 2016'da kimlik kontrolü sonrası karakola götürülmek üzere bindirildiği jandarma aracında hayatını kaybeden kardeşi Adama Traore için adalet arayışında olan Assa Traore, polis şiddeti ve ırkçılığa karşı mücadelelerinin süreceğini belirtti.



Aralık 2020'de "Fransız ırksal adalet hareketinin yüzü" olarak Time dergisi tarafından "Yılın Muhafızları" arasında gösterilen Assa Traore, kardeÅŸinin ölümünün ardından verdiÄŸi hukuk mücadelesini AA'ya anlattı.

Özellikle MaÄŸrip kökenlilere ve siyahilere yönelik polis ÅŸiddetinin rutin hale geldiÄŸi Fransa'da Adama Traore, 19 Temmuz 2016'da hayatını kaybetti.

Olayın ardından yapılan ilk açıklamalara göre, Adama Traore, kimlik kontrolünde yaÅŸanan gerilim sonrası yakalanıp karakola götürülmek üzere bindirildiÄŸi jandarma aracında rahatsızlanarak ilk yardım ekibine teslim edildi. Traore'nin doktor müdahale etmeden önce jandarma aracında hayatını kaybettiÄŸi belirtildi.

Resmi otopsi raporunda Adama Traore'nin ölüm nedeni kalp yetmezliÄŸi olarak açıklanırken ailesinin yaptırdığı otopsi sonucunda ölümüne göÄŸsüne uygulanan baskının tetiklediÄŸi solunum yetmezliÄŸinin yol açtığı bildirildi.

Jandarmalar ise açılan iç soruÅŸturmada suçsuz bulundu.

Adama Traore'nin ölümü, banliyölerde isyan ve protesto gösterilerinin baÅŸlamasına yol açtı.

Traore'nin kız kardeÅŸi Assa Traore, 2019 yılında kardeÅŸinin ölümünün 3. yıl dönümünde yayımladığı "Suçluyorum" baÅŸlıklı yazıda olaya karışan jandarmaları, isimlerini de kullanarak Adama'yı üzerine çullanarak öldürmekle itham etti.

Assa Traore, ayrıca Eylül-Kasım 2019’daki sosyal medya paylaşımlarında benzer suçlamaları sürdürdü.

Jandarmalar, aklandıkları ve suçsuz bulunduklarını savunarak Traore'ye karşı iki ayrı hakaret ve iftira davası açtı. Paris Temyiz Mahkemesi, mart ayında Traore’nin sosyal medya paylaşımlarının masumiyet karinesini ihlal ettiÄŸine hükmetti.

Jandarmaları sağcı Le Pen'in avukatı savunuyor
Traore'nin, kardeÅŸini öldürmekle suçladığı jandarmaları, Fransız aşırı saÄŸcı parti lideri Marine Le Pen'in avukatlığını yapan Rodolphe Bosselut savundu.

Yayımladığı yazıyla ilgili açılan davanın ilk duruÅŸmasında dün hakim karşısına çıkan Traore, AA muhabirine, kardeÅŸinin ölümünden 5 yıl sonra kendisini hakim karşısında bulmasının "skandal" olduÄŸunu söyledi.

BilirkiÅŸi raporlarının kardeÅŸinin ölümünden jandarmaları sorumlu tuttuÄŸunu savunan Traore, jandarmaları isimlerini kullanarak suçladığı için kendisinden davacı olunduÄŸunu belirtti.

"Kurbanın ailesine saldırılıyor"
Polis ÅŸiddetine karşı mücadelenin sembol ismi haline gelen ve kardeÅŸinin ölümünü ABD'li siyahi George Floyd'un ölümüne benzeten Assa Traore, "Bu, Fransa’da bir ilk. Kurbanın ailesine saldırılıyor, jandarmalarla karşı karşıya kalınıyor. Jandarmalardan ÅŸikayetçi olduk ama savcılık henüz hiçbir suçlama yöneltmedi." ifadelerini kullandı.

Bunun Fransa adalet sisteminin sürekli baskısı ve insafsızlığı olduÄŸuna iÅŸaret eden Traore, "Buna karşı mücadelemiz sürecek çünkü eÄŸer iÅŸin arkasını bırakırsak bu herkesin aleyhine olur. Kimse, özellikle biz siyahiler, Arap ve göçmen kökenliler seslerini çıkaramaz." diye konuÅŸtu.

Assa Traore, jandarmaların kendisini suçladıkları halde mahkemeye gelmeyip avukatlarının arkasına saklandığına dikkati çekerek, "EÄŸer suçlamalarından emin olsalardı mahkeme salonuna gelirlerdi. Ancak korkak davranarak gelmediler, hayatını kararttıkları bir gencin ailesinin bakışlarından kaçtılar." dedi.

MaÄŸdurları suçlu haline getirme taktiÄŸi
Traore’nin avukatı Yassine Bouzrou, müvekkili ve ölen kardeÅŸi Adama Traore’ye karşı Fransa’da her zaman olduÄŸu gibi "maÄŸdurlardan suçlu yaratma" taktiÄŸi uygulandığını dile getirdi.

Assa Traore’nin elindeki objektif kanıtlarla jandarmalara karşı suçlama yönelttiÄŸini belirten Bouzrou, tıbbi raporların ve tanıkların ifadelerinin, Adama’nın ölümüne gözaltına alınmasının ardından göÄŸsüne yapılan baskının yol açtığını teyit ettiÄŸini söyledi.

Bouzrou, Fransa’da özellikle siyahilere ve MaÄŸrip kökenlilere yönelik polis ÅŸiddeti sonrası medyanın önce güvenlik güçlerinin ifadelerine baÅŸvurarak onların görüÅŸleri üzerinden haber yaptığına, bu ÅŸekilde maÄŸduru suçlu hale getirme taktiÄŸinin uygulandığına iÅŸaret etti.

Jandarmaların karşı dava açarak Assa Traore’yi susturabileceklerini düÅŸünerek yanıldıklarını belirten Bouzrou, mahkemeye gelmeyerek de "korkaklıklarını" ortaya koyduklarını kaydetti.

"Fransa, ırkçılığın var olduÄŸu ve devam ettiÄŸi bir devlettir"
Assa Traore'ye destek vermek için mahkeme salonuna gelen Mamadou Camara da bir yanlış yapıldığında adaletin iÅŸini yaparak yanlışı düzeltmesi gerektiÄŸini söyledi.

Gençlerin polis tarafından öldürülmesinin normal karşılanmaması gerektiÄŸini vurgulayan Camara, "Fransa, bugün ırkçılığın var olduÄŸu ve devam ettiÄŸi bir devlettir. Biz mücadelemizden vazgeçmeyeceÄŸiz. Irkçı muamele bir gerçek." diye konuÅŸtu.

Erkek kardeÅŸinin de polis tarafından öldürüldüÄŸünü ileri süren Camara, çocuklarının da yarın aynı duruma düÅŸmemesi için ırkçılıkla mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Camara, istatistiklerin Fransız polisinin Avrupa'nın en ırkçı polisi olduÄŸunu gösterdiÄŸini savunarak, "Yargı ve devlet sorumluluÄŸunu yerine getirmeli." dedi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.