Sosyal Medya

Güncel

İsrail insanlık suçu işliyor: Mescid-i Aksa'da cemaate saldırı

İslam dünyasının sessizliğinden cesaret alan İsrail, Mescid-i Aksa’ya yönelik tacizlerini baskına dönüştürdü. Dün akşam Aksa’daki Kıble Mescidi’ne giren İsrail polisi, ses ve gaz bombaları ile yatsı namazını kılan cemaate saldırdı. Plastik mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 205 kişi yaralandı. Türkiye saldırılara sert tepki gösterdi.



Ä°srail polisi, Mescid-i Aksa’daki tacizlerinin dozunu dün gece artırdı. Ä°srail güçleri, Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’nde yatsı namazı kılan cemaate karşı ses bombaları ve plastik mermi kullandı. Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi Ä°srail polisinin Harem-i Åžerif’te cemaati dağıtmaya çalıştığı yaÅŸanan olaylarda en az 205 kiÅŸinin yaralandığını duyurdu. Mescid-i Aksa’nın Silsile Kapısı’nda da Ä°srail polisinin Filistinlilerin giriÅŸine izin vermemesi üzerine arbede yaÅŸandı. Ä°srail polisinin müdahalesi özellikle kadın ve çocukların büyük panik yaÅŸamasına yol açtı.
 
Ä°SLAM DÜNYASI AYAÄžA KALKSIN
 
Ä°srail’in Aksa’ya yönelik tacizlerine Ä°slam dünyasından da çaÄŸrı geldi. Filistinli Alimler BirliÄŸi, Arap ve Ä°slam dünyasındaki alimlere Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya destek olmaları çaÄŸrısında bulundu. Yahudi grupların “Kudüs Günü” olarak adlandırdıkları 10 Mayıs’ta Mescid-i Aksa’ya büyük bir baskın düzenleyecekleri iddialarını deÄŸerlendiren Birlik BaÅŸkanı Nesim Yasin, “Yahudi yerleÅŸimcilerin Aksa’ya saldırmaları Ä°slam dinine, alemine ve kutsallıklarına yöneltilen en büyük hakaretlerden biridir.” Ä°fadelerini kullandı. Yasin, Arap ve Ä°slam dünyasındaki alimler, hatip ve vaizlerin Mescid-i Aksa’ya destek olmaları ve bu yöndeki çabalarını artırmaları çaÄŸrısında bulundu. Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa’da bir havra kurmaya hazırlandıkları ve bu yolla Ä°srail’in kontrolünüartırmayı hedeflediklerini biliniyor.
 
AKSA’YA BÜYÜK BASKIN PLANI
 
Mescid-i Aksa’nın büyük tehlike altında olduÄŸu uyarısında bulunan Yasin, Ä°srail’in ihlalleri karşısında Ä°slam dünyasının sessizliÄŸi ve bazı Arap ülkelerinin normalleÅŸme sürecinde olmalarının söz konusu tehlikeyi daha da artırdığını ifade etti. Yasin, “Mescid-i Aksa ve Filistin Ä°slam dünyasının temel meselesidir. Bunları desteklemek her Müslüman’ın görevidir. Kudüs halkını ve Ä°srail’e karşı kararlılıklarını güçlendirmek, onlara maddi ve manevi destek olmak tüm Müslümanlar için meÅŸru bir zorunluluktur.” ifadelerini kullandı. Fanatik Yahudi gruplar, Ä°brani takvimine göre kutladıkları ve “Kudüs Günü” olarak adlandırdıkları 1967’deki DoÄŸu Kudüs iÅŸgalinin bu yıl ramazanın 28’ine denk gelen 10 Mayıs Pazartesi günü Mescid-i Aksa’ya büyük bir baskın düzenleyeceklerini açıklamıştı.
 
 
Ä°srail savaÅŸ suçu iÅŸliyor
 
Ä°srail, iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’ün Åžeyh Cerrah mahallesinde yaÅŸayan 27 Filistinli aileye adeta savaÅŸ açtı. Önceki gün Ä°srail polisi ve radikal Yahudi teröristler, Åžeyh Cerrah’ı savunmak isteyen Filistinlilere ve ev sahiplerine saldırılar düzenledi. Bir aileye ait evin kapısını zorla kırarak baskın düzenleyen Ä°srail polisi 2 kiÅŸiyi gözaltına aldı.
 
Ä°SRAÄ°L POLÄ°SÄ°NDEN EVE BASKIN
 
Filistinliler, israil zorbalığını protesto etmek için bölgede toplanmak istedi. Ancak israil polisi mahalle sakinlerini zor kullanarak dağıtmaya çalıştı. Ä°srail polisinin saldırısının ardından, Yahudi yerleÅŸimciler, Filistinlilere iftar vakti ateÅŸ açtı. Filistinliler de Yahudi yerleÅŸimcilere ait bir kaç aracı ateÅŸe verdi. Bunun üzerine Yahudi yerleÅŸimcilerin belirsiz hedeflere ateÅŸ açtığı, polisin, aracın ateÅŸe verilmesiyle ilgili soruÅŸturma baÅŸlattığı kaydedildi. Sosyal medyaya düÅŸen görüntülerde de iki Yahudi yerleÅŸimcinin ellerindeki silahlarla etrafa ateÅŸ açtıkları görüldü.
 
AÇIK ÇEK TEKLÄ°FÄ°
 
Öte yandan direniÅŸi kıramayan Ä°srail’de iÅŸgalcileri destekleyen bazı örgütler, Åžeyh Cerrah mahallesi sakinlerine çok yüksek meblaÄŸlar teklif ederek onları evlerinden çıkarmaya çalışıyor. Mahalle sakinlerinden Ümmü Halid de teklifi doÄŸrulayarak “KomÅŸumuzun evi için 6 milyon dolar ödemeyi teklif ettiler. Ancak biz ne evimizi ne de topraklarımızı satmayız. Dünyaları verseler dahi kabul etmeyiz.” sözleriyle iÅŸgalciye rest çekti.
 
 
BM’DEN UYARI
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°srail’in, Filistinlilerin zorla evlerinden çıkartılmalarına son vermesini istedi ve bunun bir “savaÅŸ suçu” olarak deÄŸerlendirebileceÄŸi uyarısında bulundu. BM Ä°nsan Hakları Yüksek TemsilciliÄŸi Sözcüsü Rupert Colville, “Ä°ÅŸgal altındaki topraklardaki özel mülklere zorla el konulamaz, bu uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve savaÅŸ suçu anlamına gelebilir." ifadesini kullandı. Arap BirliÄŸi de iÅŸgalci gücün Åžeyh Cerrah’ı hedef alan saldırılarını “tüm yönleriyle suç teÅŸkil ettiÄŸi” deÄŸerlendirmesinde bulundu. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ise geliÅŸmelerden endiÅŸeliyiz açıklaması yaptı.
 
İnsanlık dışı
 
Ankara alçakça tacize sert tepki gösterdi. DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, "Ä°badet eden masumların hedef alınması insanlık dışı bir olay” ifadelerini kullanırken CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, “Hiçbir kutsala saygısı olmayan Ä°srail iÅŸgal güçleri Mescid-i Aksa’yı derhal terk etmelidir. Bu menfur ve pervasız saldırılar derhal durmalıdır” dedi. Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun ise Ä°srail’in baskınını ÅŸiddetle telin etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.