Sosyal Medya

Güncel

Kan hakkında 9 ilginç gerçek

Kan yaşam için çok önemlidir ve ihtiyaç duyulduğunda vücudun çeşitli bölgelerine oksijen sağlamaktan ve karbondioksiti uzaklaştırmaktan sorumludur. Peki kan grubunun nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?



Kan yaÅŸam için çok önemlidir ve ihtiyaç duyulduÄŸunda vücudun çeÅŸitli bölgelerine oksijen saÄŸlamaktan ve karbondioksiti uzaklaÅŸtırmaktan sorumludur.

Ve kan, kalbin güçlü pompalanması nedeniyle vücutta hareket eder. Kan yoluyla vücuttaki her hücre birbiriyle iletiÅŸim halindedir.

Peki kan grubunun nereden geldiÄŸini hiç merak ettiniz mi? Ya da hayat veren sıvı bir kiÅŸiden diÄŸerine nasıl aktarılabilir?

 
 

Ä°ÅŸte kanla ilgili ÅŸu ilginç gerçekler:

1. Kanın tamamı kırmızı değil:

Toplumun üst kademelerinin "mavi kanlı" olduÄŸundan bahsedebiliriz, ancak hayvanlar aleminde bu gerçek anlamda bazı türler için geçerlidir.

Örümcekler, ıstakozlar, ahtapotlar ve yengeçler, hemosiyanin adı verilen bir protein içerdikleri için mavi kan içerirler.

2. Önemli miktarda su içerir:

 
 

Kan birçok farklı bileÅŸenden oluÅŸur ve en yaygın olanı (yaklaşık% 55) su, ÅŸeker, yaÄŸlar, protein ve tuzların bir karışımı olan plazmadır. Kırmızı renk, kırmızı kan hücrelerinden veya kırmızı kan hücrelerinden (yaklaşık% 40) gelirken, enfeksiyonla savaÅŸan beyaz kan hücreleri% 1'ini oluÅŸturur. Son bileÅŸen, kanın pıhtılaÅŸmasına yardımcı olan trombositlerdir.

3. Sekiz tür kan vardır

Kırmızı kan hücrelerinde bulunan spesifik antikorları temsil eden A, B, O ve AB olmak üzere dört ana kan grubu vardır. Her grup ya pozitif ya da negatiftir, bu da sekiz kan grubunu oluÅŸturur.

4. Yanlış bir kan grubu almak hayati tehlike oluşturabilir:

 
 

Ve bir kiÅŸi kan nakli aldığında, kan grubunu güvenli bir ÅŸekilde eÅŸleÅŸtirmek önemlidir, çünkü belirli türler uyumsuzdur. Yanlış tip alırlarsa, bağışıklık sistemleri bu hatayı düzeltmeye ve yeni kan hücrelerine aşırı saldırmaya çalışabilir.

5. Bazı kültürlerde kan grupları çok önemlidir:

Japonya'da bir kiÅŸinin kan grubunun kiÅŸiliÄŸini etkilediÄŸi söylenir. A tipine sahip kiÅŸilerin oldukça yapılandırılmış ve hassas olduklarına inanılıyor. Ve B Tipi açık ve dürüst. Tip O iyimser ve eksantrik olma eÄŸilimindeyken, ikili yapısı ile nadir görülen Tip AB karmaşık ve bazen aldatıcıdır.

6. Sivrisinekler belirli kan türlerini tercih eder:

 
 

Tropik bir yere seyahat ettiÄŸinizde sivrisinek ısırıklarına mı kapılıyorsunuz? AraÅŸtırmalar, sinir bozucu böceklerin genel olarak O tipini en çekici bulduÄŸunu, ardından A tipini bulduÄŸunu gösterdiÄŸinden, bu, O tipi kanınız olduÄŸu anlamına gelebilir.

7. Tek seferde 470 ml kan bağışlayabilirsiniz:

Kan bağışı yapmaya uygunsanız, tahmini 470 ml bağışta bulunabilirsiniz; bu, bir yetiÅŸkinin kan hacminin yaklaşık % 8'ine eÅŸittir. Vücut bu miktarı yaklaşık 48 saat içinde deÄŸiÅŸtirir, ancak kırmızı kan hücrelerini yenilemek daha uzun sürer, bu nedenle erkekler 12 haftada bir ve kadınlar 16 haftada bir bağış yapabilir.

8. Bazı insanlar kandan korkar:

 
 

Burun kanamasından bahsederken baygınlık hissediyor musun? Kan fobisinden muzdarip olabilirsiniz. Çocukluk çağı kanla iliÅŸkili travmadan kaynaklandığına inanılıyor.

9. Sıvı Altın:

Kan sadece hayatta kalmak için hayati önem taşımaz, aynı zamanda yaklaşık 0.2 miligram altın içerdiÄŸinden baÅŸka bir nedenle de deÄŸerlidir. Bu deÄŸerli mineralin, eklem iÅŸlevinde ve vücut boyunca elektrik sinyallerini iletmede rol oynadığına inanılıyor.

Kaynak: The Independent/timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.