Sosyal Medya

Güncel

Kolombiya'da vergi karşıtı gösterilerde can kaybı artıyor

Kolombiya'da sekiz gündür devam eden vergi reformu, eşitsizlikle mücadele, yoksulluk ve polis şiddeti karşıtı kitlesel gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 24'e yükseldi, yaralı sayısı ise 900'ü geçti.



Protestoların merkezi konumundaki, baÅŸkentin tarihi Bolivar Meydanı'na yürüyen göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla müzik eÅŸliÄŸinde ÅŸarkılar söyleyip hükümetin ekonomi politikalarına bir kez daha tepki gösterdi.
 
Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD mensubu polisler, göstericilere göz yaÅŸartıcı gaz ve su sıkarak müdahale etti.
 
Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin'de ise yürüyüÅŸe geçen çoÄŸunluÄŸu öÄŸrenci binlerce kiÅŸi, hükümetin ekonomi uygulamalarına tepki göstermesinin yanı sıra, gösterilerde yaÅŸamını yitirenler nedeniyle polisi protesto etti.
 
Cali'de gıda ve ilaç sıkıntısı
 
Cali'de binlerce kiÅŸinin bir araya geldiÄŸi ÅŸehir merkezinde, gösteriler genelde barışçıl geçerken, bazı gruplar yolu uzun süre trafiÄŸe kapattı.
 
Cali Belediye BaÅŸkanı Jorge Ivan Ospina, kentte gıda ve ilaç sıkıntısı olduÄŸu gerekçesiyle göstericilerden kamyonların geçiÅŸine izin verilmesini istedi.
 
SaÄŸlık Bakanlığından yapılan açıklamada da protestoculardan oksijen, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan araçların dolaşımına müdahale edilmemesi talep edildi.
 
Amerika Ä°nsan Hakları Komisyonu olaylara iliÅŸkin bir açıklama yayımlayarak, polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımını kınadı.
 
Kolombiya Ombudsman Ofisi, protestoların baÅŸlangıcından bu yana ülke geneli 89 kayıp vakası ihbarı aldıklarını açıkladı.
 
Öten yandan Devlet BaÅŸkanı Ivan Duque, baÅŸkanlık ofisinden yaptığı açıklamada, sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle diyaloÄŸa hazır olduklarını belirtti.
 
Polis, ÅŸiddet olaylarına neden oldukları iddiasıyla ÅŸimdiye kadar 500'den fazla kiÅŸiyi gözaltına aldı.
 
Devlet BaÅŸkanı Ivan Duque, 2 Mayıs'ta düzenlediÄŸi basın toplantısında, ülkede ÅŸiddetli protestolara neden olan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını belirtmiÅŸti.
 
Ulusal grev çaÄŸrısı
 
Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, öÄŸrenci grupları ve çeÅŸitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çaÄŸrısıyla baÅŸlayan vergi reformu karşıtı gösteriler, baÅŸta sakin ve barışçıl geçerken, sonrasında ÅŸiddetli olaylara sahne olmuÅŸtu.
 
BaÅŸkent Bogota baÅŸta olmak üzere Medellin, Cali, Baranquilla, Cartagena ve Valle de Cauca dahil 50'den fazla kentte sokaÄŸa çıkan binlerce kiÅŸi, hükümetin yeni reform tasarısını protesto etmiÅŸti.
 
Ä°lk etapta vergi düzenlemesine karşı baÅŸlatılan eylemler daha sonra yoksulluk, polis ÅŸiddeti ve eÅŸitsizliklerle mücadele edilmesi talepleriyle daha da geniÅŸletildi.
 
Ülke genelinde, birçok kentte sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edilmiÅŸti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.