Sosyal Medya

Güncel

Trump'tan Facebook ve Twitter'a tepki: Yozlaşmış medya şirketleri

Facebook, Twitter ve Google'e sert tepki gösteren Trump "tam bir rezillik ve utanç, yozlaşmış medya şirketleri" diye konuştu.



Günün erken saatlerinde Facebook’un Gözetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Ocak ayında ABD Kongre Binası’na düzenlenen baskının ardından ABD’nin eski BaÅŸkanı Donald Trump’ın sosyal medya platformu Facebook hesabına konulan yasaklamanın devam etmesi yönünde karar alındığı ifade edilmiÅŸti. Sosyal medya devinin açıklamasına tepki gösteren Trump’dan, Facebook, Twitter ve Google’a yönelik sert tepki geldi.
 
Kendisini platformlarından yasaklayan 3 firmanın eylemlerini "tam bir rezillik ve utanç" olarak nitelendiren Trump, üç ÅŸirkete "yozlaÅŸmış sosyal medya ÅŸirketleri" adını verdi. Trump, ÅŸirketlere yaptıklarının "siyasi bedelini" ödemeleri konusunda ısrarda bulundu.
 
Trump, "Ä°fade özgürlüÄŸü, ABD BaÅŸkanı’ndan alındı çünkü Radikal Sol çılgınlar gerçeklerden korkuyorlar, fakat gerçek her zamankinden daha büyük ve daha güçlü bir ÅŸekilde ortaya çıkacak. Ülkemizin halkı buna tahammül etmeyecek. Bu yozlaÅŸmış sosyal medya ÅŸirketlerinin, bir daha asla seçim sürecimizi yok etmelerine ve yok etmelerine izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.
 
Gözetim Kurulu’ndan Facebook’a eleÅŸtiri geldi
 
Kararın ardından Gözetim Kurulu ise, Trump’ın hesabı için "süresiz" uzaklaÅŸtırma kararı alan Facebook’u eleÅŸtirerek, Facebook’un kurallarında böyle bir ÅŸeyden söz edilmediÄŸini iÅŸaret etti. Facebook’un, Trump’ın hesabının kaderini kendi kuralları uyarınca 6 ay içinde belirlemesi gerektiÄŸini belirten Kurul, "Bu kararın ardından 6 ay içinde Facebook’un, 7 Ocak’ta verdiÄŸi nedensiz cezayı yeniden incelemesi ve uygun cezaya karar vermesi gerekiyor. Bu ceza, ihlalin ciddiyetine ve gelecekte zarar görme ihtimaline dayanmalıdır. Aynı zamanda bu, Facebook’un ciddi ihlal kurallarına uygun olmalı ve bu da, net, gerekli ve orantılı olmalıdır" dedi.
 
Kurulun kararının ardından Facebook tarafından yapılan açıklamada, son tarihten önce Trump’ın hesabının geleceÄŸini belirleme sözü verilirken, o tarihe kadar Trump’ın hesabının askıda kalacağını belirtildi.
 
ABD halkı Trump’ın hesapları konusunda kararsız
 
PEW AraÅŸtırma Merkezi tarafından 12-18 Nisan tarihleri arasında yapılan bir ankette, eski BaÅŸkan Trump’ın hesaplarının Facebook’tan ve diÄŸer sosyal medya platformlarından kalıcı olarak kaldırılması yönünde neredeyse yarı yarıya bölündüÄŸü kaydedildi. Merkez tarafından yapılan açıklamada, ankette tarafların iki ayrı görüÅŸte neredeyse yarı yarıya geldiÄŸi belirtilerek, ABD’li yetiÅŸkinlerin yaklaşık yüzde 49’u, Trump’ın hesaplarının sosyal medyadan kalıcı olarak yasaklanması gerektiÄŸini ifade ederken, yarısı ise bunun olmaması gerektiÄŸini belirtiyor. Fakat görüÅŸler, partizan çizgisinde derin bir ÅŸekilde bölünmüÅŸ durumda" ifadeleri kaydedildi.
 
Ayrıca Merkez, Cumhuriyetçilerin ve Cumhuriyetçi eÄŸilimli bağımsızların sadece yüzde 11’inin Trump’ın hesaplarının kalıcı olarak yasaklanması gerektiÄŸini, yüzde 88’inin ise yasaklanmaması gerektiÄŸini ifade ettiÄŸini belirtti. Merkez, Demokratların ve Demokrat eÄŸilimlilerinin yüzde 81’inin Trump’ın hesaplarının kalıcı olarak yasaklanması gerektiÄŸini, Demokratların yaklaşık 5’te 1’inin yani yüzde 18’nin ise bu karara destek vermediÄŸini kaydetti.
 
"Eski Başkanın sosyal medya platformunun geleceği hakkında herhangi bir yorum yapmayacağız"
 
Beyaz Saray tarafından düzenlenen günlük basın toplantısı sırasında kendisine Facebook Gözetim Kurulu’nun Trump hakkındaki kararına iliÅŸkin bir soruyu yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, "Bu bağımsız bir Kurul’un kararı ve eski BaÅŸkan’ın sosyal medya platformunun geleceÄŸi hakkında herhangi bir yorum yapmayacağız" ifadelerini kullandı.
 
Trump, kendisine özel bir sosyal iletiÅŸim platformu kurdu
 
ABD’nin eski BaÅŸkanı Trump günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, "From the Desk of Donald J. Trump" adında kendisine özel sosyal iletiÅŸim platformu kurduÄŸunu ve platformu, "özgürce ve güvenli bir ÅŸekilde konuÅŸulacak bir yer" olarak tanımlamıştı. Kurulan site sayesinde kullanıcıların, Trump’a mesaj, resim ve video gönderebileceÄŸi belirtilmiÅŸ, Platforma aÅŸina olan bir kaynak ise, "Bu sadece tek yönlü bir iletiÅŸim. Bu sistem, Trump’ın takipçileriyle iletiÅŸim kurmasına izin veriyor" demiÅŸti.
 
Öte yandan ABD’nin eski BaÅŸkanı Donald Trump, 6 Ocak’taki kanlı Kongre baskını sonrası teknoloji devleri tarafından sosyal medya platformlarından uzaklaÅŸtırılmıştı. Ayrıca Trump’ın hesaplarının geleceÄŸi konusunda Facebook henüz bir karar vermezken, Twitter yetkilileri, eski BaÅŸkan Trump’ın platformdan kalıcı olarak engellendiÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.