Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

ABD, Ukrayna'da neyi hedefliyor?

Söylenenlere bakarsak; Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, ABD'nin esas derdidir. Eylemlere bakıldığında ise tablo farklı şeyleri işaret ediyor. Ukrayna'nın NATO üyeliğine kimin, nasıl baktığı konusu, gerçek niyetleri de aslında ortaya koymakta.



Tabii Rusya, çevresinde NATO çemberi istemiyor. Bunu deklare ediyor ve asla kabul etmeyeceÄŸini ifade ediyor. DiÄŸer taraftan ise Ukrayna bağımsız bir devlet ve kararlarının Rusya tarafından kabul edilmemesine, haklı olarak tepkili!
 
Lakin meseleye biraz geniÅŸ açıdan bakıldığında, "acaba Ukrayna'nın NATO üyeliÄŸini, NATO üyesi ülkelerinin özellikle Avrupa'daki esas güç Almanya ve Fransa istiyor mu" sorusunu vermekte yarar vardır.
 
Zelenskiy'in ısrarla "NATO üyeliÄŸi" beyanı ise, ÅŸimdiki durumda akıllıca savaÅŸtan kaçmak için taktik olarak görülebilir. Nedenini sorarsanız, ABD ısrarla Ukrayna ile Rusya arasında lokal havası arzu ediyor. Bu savaÅŸ çıktığında ise, savaÅŸan tarafında Ukrayna'nın kendisini olması gerektiÄŸine inanmakta. Ukrayna olası savaÅŸta, yanlış olmak istemiyor. Haklı! Aynı durum Gürcistan'la oldu ve sonuçlar ortada. Zelenskiy, SaakaÅŸvili'nin hatasını yapmaktan kaçıyor.
 
AB ısrarla sınırlarında savaÅŸ arzu etmiyor. Almanya, özellikle savaÅŸ halindeki Ukrayna'nın NATO üyeliÄŸine razı gelmiyor. "Her türlü desteÄŸe evet, lakin bünyemizde Rusya ile savaÅŸan ülkeyi, ÅŸimdilik kaldırmamız mümkün deÄŸil" demekte.
 
Almanya'nın uzun zamandan beri Rusya ile gerilim noktaya getirme çabası Amerika'nın yeni stratejisi deÄŸil. Merkel; bundan uzun zamandır mesafeli durarak, kendini koruyabildi. Ukrayna, Rusya krizine baÅŸka bir ülkenin katılması veya dolaylı müdahil olması, olayın ÅŸeklinin deÄŸiÅŸeceÄŸi açıktır.
 
Almanya, bir daha tekraren yeni dünya savaşının ne tarafı, ne de baÅŸlatanı olma niyetinde deÄŸil. Bunu gören Ä°ngiltere, medya üzerinden haber servis ediyor. Times gazetesi, "Ä°ngiliz gemilerinin Mayıs ayında Ukrayna'ya destek amaçlı Karadeniz'e geleceÄŸi" haberini servis ediyor. Ä°lginç mi acaba? DeÄŸil bence!
 
Ä°ngiltere'nin bunu yapıp yapmayacağı resmen beyan edilmese de, medya üzerinden servis edilen haberin kendi başına bir anlamı olmalı.
 
Ä°ngiltere, Rusya'nın Ukrayna üzerinden bölgesel sorunlarla boÄŸuÅŸmasını istiyor. Çin ile iliÅŸkilerde, Rusya-Çin ittifakına karşıdır. ABD'nin ise pazarlık merakı halen zinde. Bu kadar Biden söylemlerine raÄŸmen, bir gün masada "Ukrayna pazarlığı" ile "Çin karşıtı ittifakta birleÅŸme durumları olabilir" hesabı da yapılmakta.
 
ABD kaybettiÄŸi imajla, tek başına büyük projelere giremeyeceÄŸinin farkında. Afganistan'dan çıkışında biraz o durum varsa, diÄŸer taraftan yeni odak noktasının Pasifik olacağı açıktır. Gücünü her tarafa yaymak yerine, tüm dünyada vekalet savaÅŸlarını devam ettirmek, lakin esas odak noktasının da Çin üzerinden olacağını ÅŸimdiden görebiliyoruz.
 
Amerikan stratejistlerinin, özellikle Bzerjinski'nin "Amerika eÄŸer tek güç olarak devam etmek istiyorsa, Rusya'nın çöküÅŸünü saÄŸlamalı, bunun için de Ukrayna, Rusya'nın elinden alınmalıdır" tespitinin yıllar sonra eylemle pekiÅŸtirildiÄŸini de görüyoruz.
 
Evet, ABD her istediÄŸini kolayca yapabilecek gibi durmuyor. Çünkü AB'de bile artık her istediÄŸinde hemen eyleme dönüÅŸtürebilecek durum söz konusu deÄŸil. Avrupa'da sadece küçük devletler üzerinde ciddi etki oluÅŸturabilmiÅŸtir, lakin bu da tek başına esas motor devletlerin hareket planlarının oluÅŸturulmasını belirleyememekte!
 
Åžimdi Ukrayna, ABD için kullanacağı önemli silahtır. Ukrayna'nın ikiye bölünmesine bile ses çıkarmayacaktır. Nitekim Gürcistan'da çıkaramadı. Rusya ile bir gün masada anlaÅŸmaya vardığında, kullanacağı silahtan birisi de Ukrayna kozu olacak gibi durmakta. Åžimdilik yaptığı, Rusya'yı çevreleyerek daha büyük hedefi için Ukrayna'yı kullanmak. Peki Ukrayna bu durumda ne kazanacaktır? Ä°ÅŸte Zelenskiy Türkiye'de "arabuluculuk edin" derken, zaten savaÅŸmak istemediÄŸini teyit etmiÅŸtir. Amerika'nın ısrarına ise "ancak NATO'ya alırsanız savaşırız" mesajını veriyor. NATO'ya ise ÅŸimdilik alınmasına kimse gönüllü deÄŸil. Ukrayna kendini büyük ve zalim oyuna yem etmeden, olayın içinden nasıl çıkacaktır, burası çok önemli ve hayatidir!
 
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.