Sosyal Medya

Güncel

İnsan Hakları Örgütü: Çin, Müslüman Uygur Türklerine zulmediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Çin Direktörü Richardson, "Çinli yetkililer Müslüman Türklere sistematik bir şekilde zulmediyor." ifadelerini kullandı.



Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insanlığa karşı suç iÅŸlediÄŸini açıkladı. HRW, 53 sayfalık yeni raporunda Çin liderliÄŸini, "yaygın ve sistematik kitlesel gözaltı, iÅŸkence ve kültürel zulümden" sorumlu tuttu.
 
Uygurlara ve diÄŸer Müslüman Türk azınlıklara karşı, belli bir nüfusu doÄŸrudan hedef alan, "kitlesel keyfi alıkoyma, iÅŸkence, kitlesel takip ve gözetim, kültürel ve dini terkin, ailelerin dağıtılması, Çin'e zorla geri gönderilme, zorla çalıştırılma ve cinsel ÅŸiddet" gibi insan hakları ihlalleri tespit edildiÄŸine dikkat çekilen raporda, Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insanlığa karşı suç iÅŸlemekle suçlandı.
 
HRW Çin Direktörü Sophie Richardson ise "Çinli yetkililer Müslüman Türklere sistematik bir ÅŸekilde zulmediyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Çin'in iÅŸlediÄŸi "insanlık suçlarının" uluslararası hukukta en ağır hak ihlalleri arasında yer aldığına dikkat çekilen raporda, Uygur Türklerine karşı zulmün son yıllarda eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ seviyelere ulaÅŸtığı belirtildi.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi'ne, Çin'in "insanlığa karşı suç" iddialarını araÅŸtırmak, sorumluları belirlemek ve cezalandırmak için bir komisyon kurması çaÄŸrısı yapan HRW, ilgili hükümetlere ise bu suçları iÅŸleyenlere yaptırım, vize ve seyahat yasağı uygulaması çaÄŸrısında bulundu.
 
HRW, Çin'in Uygurlara yönelik bu tutumunu tersine çevirmenin uluslararası toplumun birlikte harekete geçmesiyle mümkün olduÄŸunu vurguladı.
 
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları
 
Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleÅŸtiriliyor.
 
Pekin'in "mesleki eÄŸitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eÄŸitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, çok sayıda Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.
 
Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduÄŸuna, buralarda kaç kiÅŸinin olduÄŸuna ve söz konusu kiÅŸilerden ne kadarının sosyal hayata döndüÄŸüne iliÅŸkin bilgi vermiyor.
 
BM ve diÄŸer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çaÄŸrılarını yinelerken Çin, ÅŸu ana kadar kendi belirlediÄŸi birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.
 
Çin makamları, BM yetkililerinin doÄŸrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.