Sosyal Medya

Güncel

Aliyev: Ermenistan uluslararası yargıda hesap verecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, AZTV'ye konuştu. Aliyev, "Doğal kaynaklarımızı yasa dışı olarak kullanan Ermenistan ve yabancı ortakları uluslararası mahkemelerde hesap verecek" dedi.



Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, iÅŸgalden kurtarılan bölgelerde zarar hesaplama sürecinin sürdüÄŸünü bildirerek, "Planımız Ermenistan'ı uluslararası mahkemelere çıkarmak. Tabii bunu yapacağız ve yabancı uzmanlar bu konuda bize yardımcı olacak. DoÄŸal kaynaklarımızı yasa dışı olarak kullanan Ermenistan ve yabancı ortakları da uluslararası mahkemelerde hesap verecek" dedi.
 
Azerbaycan Devlet Televizyonuna (AZTV) konuÅŸan Aliyev, Ermenistan iÅŸgalinden kurtarılan bölgelerde baÅŸlattıkları imar çalışmaları ve planlarını anlattı.
 
Aliyev, bölgede mayın temizleme çalışmalarının sürdüÄŸünü, Ermenistan mayın haritalarını vermediÄŸi için sorun yaÅŸadıklarını söyledi.
 
SavaÅŸ sonrasında 100'den fazla sivilin Ermenistan'ın iÅŸgal döneminde döÅŸediÄŸi mayınların patlaması nedeniyle yaÅŸamını yitirdiÄŸini ve yaralandığını bildiren Aliyev, Ermenistan'ın mayın haritalarını vermeyerek savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini belirtti.
 
Aliyev, altyapı ve imar çalışmaları ile eÅŸ zamanlı olarak zarar hesaplama sürecinin de devam ettiÄŸini ve bu sürece yabancı uzmanların da dahil olduÄŸunu söyleyerek, "Planımız Ermenistan'ı uluslararası mahkemelere çıkarmak. Tabii bunu yapacağız ve yabancı uzmanlar bu konuda bize yardımcı olacak. DoÄŸal kaynaklarımızı yasa dışı olarak kullanan Ermenistan ve yabancı ortakları uluslararası mahkemelerde hesap verecek. Çünkü altın, bakır madenleri ile diÄŸer doÄŸal kaynaklarımızın Ermeniler tarafından yaÄŸmalanması ve hukuka aykırı olarak kullanılması uluslararası suçtur ve bu yönde yasal iÅŸlemler baÅŸlatılmıştır. Artık yabancı ortaklarımız da bu iÅŸe dahil edildi." bilgisini verdi.
 
"Ermenistan istese de istemese de Zengezur koridorunu hayata geçireceÄŸiz"
 
Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan'ın batı illerini birleÅŸtirecek Zengezur ulaşım koridorundan da bahseden Aliyev, "Zengezur koridorunun oluÅŸturulması ulusal, tarihi ve gelecekteki çıkarlarımızla tam olarak örtüÅŸüyor. Ermenistan istese de istemese de Zengezur koridorunu hayata geçireceÄŸiz. Ä°sterse daha kolay çözeriz, istemezse zorla çözeriz. SavaÅŸtan önce ve savaÅŸ sırasında 'toprağımızı gönüllü olarak terk etmelisiniz yoksa sizi zorla çıkaracağız.' Öyle de oldu. Zengezur koridorunun kaderi de aynı olacak." ifadelerini kullandı.
 
"Bize bu füzeleri ateÅŸleyen Ermenistan'dan ve Rusya'dan resmi yanıt almalıyız"
 
Aliyev, savaÅŸ döneminde Ermenistan tarafından ÅžuÅŸa'ya atılan Rus yapımı Ä°skender-M füzesiyle ilgili ÅŸu bilgileri verdi:
 
"Ä°hracatı yasaklanmış ölümcül Ä°skender-M füzeleri Ermenistan'ın eline nasıl düÅŸtü? Bu iki ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilebilir. Ya kaçak yollardan ya da uluslararası kuralları ihlal ederek. Bu soruya yanıt bekliyoruz. Azerbaycan halkı yanıt bekliyor. Birçok konuyu kendimiz için açıklığa kavuÅŸturduk. Bu füzelerin ne zaman ve neden ateÅŸlendiÄŸini biliyoruz. Ancak bize bu füzeleri ateÅŸleyen Ermenistan'dan ve Rusya'dan resmi yanıt almalıyız. Bu füze sistemleri ya Ermenistan'a teslim edildi ya da yasadışı olarak Rusya'dan çıkartıldı. Bu soruların cevabı yok.
 
Rusya ve Azerbaycan'ın stratejik ortaklığı var. Azerbaycan'ın rızasıyla topraklarımıza, KarabaÄŸ, Hankendi ve çevre bölgelere Rus askerleri getirildi. Bu yeni iÅŸ birliÄŸi biçiminin iliÅŸkilerimizi pekiÅŸtireceÄŸini düÅŸünüyorduk. Aslında pekiÅŸtirmeli de. Ancak ÅžuÅŸa'da Ä°skender-M füzelerinin bulunması ve bu konuda henüz tam cevap almamış olmamız, elbette Azerbaycan halkı ve yönetiminde haklı olarak teessüf ve ÅŸaÅŸkınlık uyandırmaktadır. Bu konunun netleÅŸeceÄŸini umuyoruz. Stratejik ortaklar arasındaki iliÅŸkiler samimi olmalıdır. "

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.