Sosyal Medya

Güncel

Ürdün'deki darbeyi Suudi Prens Selman planladı iddiası

Lübnan merkezli El-Ahbar gazetesi, Ürdün’de Kral 2. Abdullah’a yönelik darbe girişiminin arkasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın olduğunu iddia etti.



Lübnan merkezli El-Ahbar gazetesinin haberine göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, iÅŸgal altında bulunan Kudüs’te kutsal yerlerin vesayeti karşılığında Ä°srail’in Ürdün Kralı 2. Abdullah’ı devirme planını desteklediÄŸi önü sürüldü. Gazete, Ürdünlü bir güvenlik yetkilisinin, Kral Abdullah’ı devirme giriÅŸiminin Ä°srail, BAE, Suudi Arabistan ve ABD’yi içeren bir “plan” olduÄŸunu söylediÄŸini aktardı. Gazeteye ismini vermeyen yetkiliye göre, “büyük ve karmaşık” darbe giriÅŸimi birçok tarafı içeriyordu ancak Kral Abdullah, ülke içi ve bölgesel dengeleri korurken darbe giriÅŸimini sakin bir ÅŸekilde engellemeyi baÅŸardı.
 
Darbeyle, Kral Abdullah’ın yerine üvey kardeÅŸi Prens Hamza bin Hüseyin’in geçmesi planlanıyordu. Darbe giriÅŸiminin ABD’nin onayıyla baÅŸladığı iddia edildi. Darbe planında, OrtadoÄŸu’nun kiralık katili Muhammed Dahlan ise Ürdün’deki Filistinlileri ve yerel kabileleri harekete geçirmekle görevlendirildi. Muhammed Dahlan’ın adı 15 Temmuz FETÖ darbe giriÅŸiminde de gündeme gelmiÅŸti. Ürdün’de darbe giriÅŸimi soruÅŸturmasında tutuklanan Bassem Avadallah’ın Suud Veliaht Prensinin danışmanlığını yaptığı biliniyordu. Habere göre Suudi Arabistan, güneydeki bazı kabileleri silahlandırdı ve gerekirse askeri harekat yapmaları karşılığında onlara vatandaÅŸlık hakkı da verdi.
 
Biden’dan BAE’ye f-35 onayı
 
ABD yönetimi, eski BaÅŸkan Donald Trump döneminde BirleÅŸik Arap Emirliklerine (BAE) onay verilen F-35 ve diÄŸer bazı askeri satışlarının incelemesini tamamladığı ve satış iÅŸleminin baÅŸlatılması için onayı bugün (dün) Kongreye iletileceÄŸi bildirildi. ABD DışiÅŸlerinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Yönetim bugün BAE’ye F-35 uçakları, MQ-9 Ä°nsansız Hava Sistemleri (IHS) ve mühimmatın satış teklifini iÅŸleme koyacağını teyit ediyorum” ifadelerini kullandı. Yetkili, BAE yönetimi ile teslimat öncesinde, sırasında ve sonrasında yapacakları ve yükümlülükleri konusunda istiÅŸarelere devam ettiklerini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.