Sosyal Medya

Güncel

Mescid-i Aksa, Ramazan’a hazır

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa, dün yüzlerce Filistinlinin katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmalarıyla ramazan ayına hazır hale getirildi.



İsrail vatandaşı Filistinliler tarafından kurulan, Filistin 1948 İslami Hareketi’nin güney kanadının yüzlerce mensubu, DoÄŸu Kudüs’te bulunan Harem-i Åžerif’te ramazan temizliÄŸi yaptı.
 
Harekete baÄŸlı 48 Igatha adlı insani yardım kuruluÅŸunca, Mescid-i Aksa’nın avluları yıkandı, peyzaj düzenlemesi yapıldı ve Harem-i Åžerif’in surlarının dibindeki Müslüman mezarlıkları temizlendi.
 
48 Igatha DerneÄŸi, 12 yıldır düzenlediÄŸi "Mescid-i Aksa çıkarması" çerçevesinde, İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaÅŸadığı kentlerden 120 otobüsle yüzlerce Filistinliyi iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’e taşıdı.
 
Dernek müdürü Gazi İsa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Üst üste 12’nci kez düzenlenen ‘Önce Kudüs’ kampı etkinlikleri kapsamında bugün iç Filistin'in (İsrail’e baÄŸlı Filistin kentleri) her yerinden 120 otobüsle yüzlerce vatandaÅŸ Mescid-i Aksa’ya geldi.” dedi.
 
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi ile birlikte gönüllü ÅŸekilde Harem-i Åžerif’i ramazan ayına hazırladıklarını belirten İsa, “Mescid-i Aksa’yı Müslümanların ibadetine hazırlamak için temizliyoruz ve Vakıflar İdaresi’ne destek oluyoruz. Harem-i Åžerif’in avlularını yıkıyoruz, etrafını düzenliyoruz ve kabristanları temizliyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
İsa, Önce Kudüs kampının Filistin 1948 İslami Hareketi’nin tüm kurumlarınca desteklendiÄŸine vurgu yaparak, “Çocuklarımızı, kadınlarımızı ve erkeklerimizi buraya, Mescid-i Aksa’ya baÄŸlılıklarını güçlendirmek için getiriyoruz.” dedi.
 
Dün gerçekleÅŸtirilen çıkarmanın kendileri için bir onur olduÄŸunun altını çizen İsa, “Bugün bizim için Mescid-i Aksa’ya bir vefadır. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim önceliÄŸimizdir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Kadın, erkek, genç ve yaÅŸlı demeden her yaÅŸtan Filistinlinin gönüllü ÅŸekilde Harem-i Åžerif’te temizlik yapması, Mescid-i Aksa’nın çevresindeki eski çarşı esnafınca da takdir edildi.
 
Öte yandan Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına baÄŸlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nden de yapılan yazılı açıklamada, Harem-i Åžerif’te her yıl olduÄŸu gibi bu yıl da gölgeliklerin kurulduÄŸu belirtildi.
 
Açıklamada, geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kapalı olan Mescid-i Aksa’da ramazan ayının manevi atmosferinin yaÅŸanması için Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin tam teçhizatlı bir ÅŸekilde hazır olduÄŸu vurgulandı.
 
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi BaÅŸkanı Åžeyh Azzam el-Hatib 23 Åžubat’ta nisanın ortalarına doÄŸru baÅŸlayacak ramazan ayında izleyecekleri tutuma iliÅŸkin yazılı bir açıklama yayımlamıştı.
 
 
Hatib, Mescid-i Aksa'nın ramazan ayı boyunca ibadete açık olacağını belirtmiÅŸti.
 
​​​​​​​Harem-i Åžerif'te her yıl ramazan ayı boyunca günlük ortalama 10 bin Müslüman ibadet ediyor, bu sayı cuma günleri 150 bine kadar çıkıyor.
 
İsrail'in resmi İstatistik Merkezi'nin verilerine göre, 9 milyonu aÅŸkın ülke nüfusunun yaklaşık 2 milyonu Filistinlilerden oluÅŸuyor ve bu rakam nüfusun yüzde 20’sine tekabül ediyor.
 
Abluka ve Ayrım Duvarı engel oluyor
 
İsrail, daha önceki yıllarda Ayrım Duvarı'yla (Utanç Duvarı) çevrili iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'dan 40 yaÅŸ altı erkeklerin Kudüs'e giriÅŸini engellerken abluka altındaki yaklaşık 2 milyon nüfuslu Gazze'den de Filistinlilerin giriÅŸine izin vermemiÅŸti.
 
İşgal altındaki Batı Åžeria ile Kudüs arasında 2003'te inÅŸa edilen 5 metre yüksekliÄŸindeki beton duvar boyunca çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası bulunuyor.
 
İsrail olaÄŸan günlerde özel izinliler dışında Batı Åžeria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçiÅŸine izin vermiyor. İsrail ablukası altındaki Gazze Åžeridi'nde yaÅŸayanların ise ne Kudüs'e ne de baÅŸka bir yere seyahat etme hürriyeti bulunuyor.
 
DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria, 1967'den beri İsrail iÅŸgali altında tutuluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.