Sosyal Medya

Rus-Ukrayna gerilimi savaşa dönüşür mü?

Biden'ın ABD Başkanı seçilmesi ile birlikte Rusya'yı hedef alan hamlelerin devreye girdiğini açıktan görebiliyoruz.



Rusya'nın kendi içindeki muhalif ayaklanmalar, bu hamlelerin ilk sinyali olarak görülmeli.
 
Ukrayna ise Batı dünyası için en önemli silah niteliÄŸi taşımakta.
 
Rusya gelen tehdidi anlıyor. NATO güçlerinin Ukrayna çevresine konuÅŸturulma planı, Moskova için kabul edilir durum deÄŸil.
 
Tabii ki Rusya, kendisi direk konuya müdahil olmak yerine, Ukrayna içindeki Rusya yanlısı ahali ve siyasi güçleri devreye sokacağını anlamak zor deÄŸil. Bu nedenle Biden geldiÄŸi ilk günden, Ukrayna BaÅŸkanı Zelenskiy'den Rusya yanlısı siyasetçi, iÅŸ adamı, aktivist, kim varsa baskı uygulamasını talep etti.
 
Ayrıca Biden'ın oğlunun, Ukrayna ile ilintili bağlantılarının ve elde ettiği paraların kaynağı ve miktarı ile ilgili bilgilerin medyaya sızdırılmasından dolayı da tepkili olduğunu biliyoruz.
 
DiÄŸer yandan Biden; Almanya yönetiminden, Rusya karşıtı tutum bekliyor. Orada da iÅŸler, Amerikan yönetiminin arzu ettiÄŸi gibi yüksek dozajda cereyan etmiyor.
 
Bu durumda, gerilim devreye girmeli idi. Nitekim ki, girmekte!
 
Rusya, Biden yönetimi ile birlikte Amerika'nın Ukrayna'ya fiili olarak yerleÅŸmesinden sinirli. Bunun önünü kesmek için ise Rusya yanlısı ekipleri ve Donetsk Lugansk bölgesindeki itirazları canlandırma yolunu tercih ediyor. Bu durumda, oradaki Rus kökenli Ukrayna vatandaÅŸları, "Moskova resmi olarak devreye girmesi için kimseden izin almayacak" diye düÅŸünmekte.
 
Biden, Zelenskiy'den yönetimdeki Rusya'ya sıcak veya ılımlı bakan herkesin devre dışı kalmasını istemiÅŸ. DiÄŸer taraftan parlamentodaki Rusya'cı parti lideri ve ekibine karşı baskı uygulanması gerektiÄŸini talep etmiÅŸ. Zelenskiy, takip adımları atmaya baÅŸladı bile. Rusya'nın harekete geçmesinin kökündeki mesele de budur.
 
ABD, Ukrayna'da gerekirse bölgesel savaÅŸ içeriÄŸini kabul olunur bulmakta. Rusya, bu açık çaÄŸrıya cevap vermeden sessiz kalırsa, yeni sürecin kaybedeni olacağını düÅŸünmekte.
 
Kremlin, Ukrayna'nın Rusya ile sınırı yakınlarına yeni NATO güçlerinin yerleÅŸtirilmesi sürecinin baÅŸlatılmasına endiÅŸeli ve bu durumunun savaşın ayak sesleri olarak tanımlaması, baÅŸlı başına Moskova'nın olaya bakış açısını ortaya koymakta.
 
Biden, Ukrayna'nın sert adımlarını bekliyor. Rusya'nın çembere alınması senaryosunun, Ukrayna merkezli siyaset inÅŸası anlayışı ile mümkün olacağını hesaplamakta. Rusya ise bu çemberin oluÅŸmaması için, Ukrayna hattının kırılması gerektiÄŸine inanmakta. Yani Ukrayna'da hesaplar bitmedi, hatta esas hesaplaÅŸma baÅŸlamadı.
 
Ukrayna; Rusya'nın etki alanından çıkarsa, bu Rusya için felaket anlamı taşımakta. Tüm Amerikan stratejistlerinin anlattığı gibi, "Rusya'nın çöküÅŸünü saÄŸlamak için, Ukrayna'yı elinden almak lazım" tespiti, baÅŸkanlar deÄŸiÅŸse de Amerikan siyasetinin ana hattı olarak kalmakta.
 
SavaÅŸ çıkar mı? Rusya için bu sıradan bir olay deÄŸildir. Bu savaşı, Gürcistan'a yaptığı müdahale gibi yapmayacak. "DoÄŸu Ukrayna" demek "Rusya" demek mantığı ile geliÅŸmeleri takip edecek. Ukrayna Devleti, buna nasıl bir yaklaşımla siyasi süreci pekiÅŸtireceÄŸi önemlidir. Kiev'in bu durumda tutumu belirleyici olacaktır. Tek başına "ABD istediÄŸini yapar" mantığı ile olaya bakmamakta yarar vardır. Ukrayna devlet aklının, hangi senaryodan yana olacağı önemlidir. Rusya ise bu tepkilere göre hareket planını aÅŸikar edecek. ABD – Rusya krizi, Ukrayna'da tavan yapacağı açıktır. Ama burada önemli olan detay ÅŸudur. Bu krizde tek başına belirleyici aktör yoktur. Ukrayna'da karşı karşıya gelen tüm taraflar etkindir, lakin tek başına belirleyici deÄŸil. Rusya kendisi için tehlike olarak gördüÄŸü çevreleme politikasında "Ukrayna hattını korursa" bu durumun diÄŸer geliÅŸmeler için belirleyici olacağını hesaplamakta. Biden'ı sinirlendiren ve Zelenskiy'e dayatmaya çalıştığı durumun nedeni de, Rusya'nın bu hesabıdır. "Kimin hesabı geçerli olacak" sorusuna ise "Kiev'in geliÅŸmeleri nasıl hesaplayacağı ve hangi siyasi hamleler yapacağı" cevap verecek.
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.