Sosyal Medya

Güncel

Arakanlı Müslümanların kapında yangın: 28 ölü

Bangladeş'te Arakanlı Müslüman mültecilerin kaldığı kamptaki yangında en az 28 kişinin öldüğü, 40’tan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.



Burma Ä°nsan Hakları Ağı Ä°cra Direktörü (BHRN) Kyaw Win AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamptaki yangında yaklaşık 15 bin barınağın yok olduÄŸunu, en az 28 kiÅŸinin öldüÄŸünü, 40’tan fazlasının ise yaralandığını kaydetti.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) BangladeÅŸ Temsilcisi Johannes Van der Klaauw dün yaptığı açıklamada, Cox Bazar'da Balukhali Kampı'nda çıkan yangının ardından 400 kiÅŸiye ulaşılamadığını söylemiÅŸti.
 
Bölgede BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ekiplerinin çalışma yürüttüÄŸünü dile getiren Klaauw, yangın için "çok büyük ve yıkıcı" ifadesini kullanarak felakette kliniklerin ve dağıtım merkezlerinin de kullanılamaz hale geldiÄŸi bilgisini paylaÅŸmıştı.
 
Johannes Van der Klaauw, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile yangın sonrası yardım çalışmalarını koordine ettiklerini, bu çalışmalarda önceliklerinin en savunmasız durumda bulunan kadın ve çocuklar olduÄŸunu kaydetmiÅŸti.
 
Bu arada BangladeÅŸli yetkililerin, yangının çıkış nedeniyle ilgili soruÅŸturma baÅŸlattığı belirtilmiÅŸti.
 
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
 
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoÄŸu Müslüman binlerce kiÅŸi katledilmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri ateÅŸe verilmiÅŸti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 AÄŸustos 2017'de düzenlenen eÅŸ zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel ÅŸiddet eylemleri baÅŸlatmıştı.
 
BM'ye göre, AÄŸustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp BangladeÅŸ'e sığınanların sayısı 900 bine ulaÅŸtı.
 
Uluslararası insan hakları kuruluÅŸları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiÄŸini kanıtlamıştı.
 
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.