Sosyal Medya

Güncel

İran, düşürülen Ukrayna uçağı raporunu yayınladı

Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili İran'ın hazırladığı nihai raporda, hava savunma sistemi operatörünün merkezin talimatını beklemeden füzeleri fırlattığı belirtildi.



Ä°ran Havacılık Kurumu, Ukrayna uçağının 8 Ocak 2020'de baÅŸkent Tahran'dan kalktıktan kısa süre sonra vurulmasına iliÅŸkin 139 sayfalık nihai raporunu yayımladı.
 
Farsça ve Ä°ngilizce olarak hazırlanan rapora göre, uçuÅŸ ekibi ile kule arasındaki haberleÅŸme "baÅŸarılı" deÄŸildi, operatör merkezden onay almadan füzeleri ateÅŸledi ve kaza anına ait paylaşılan görüntüler doÄŸru.
 
Ukrayna Hava Yollarına ait PS752 sefer sayılı uçağın kalkıştan kısa süre sonra yükselirken kazaya uÄŸradığının teyit edildiÄŸi raporda, kayıt cihazlarının kaza yerinde bulunduÄŸu ancak hızlı eriÅŸim kaydedicisinin bulunamadığı belirtildi.
 
Merkezin talimatı beklenmeden füze fırlatılmış
 
Raporda, hava savunma sistemi operatörünün Ukrayna uçağını düÅŸman hedefi olarak gördüÄŸü ve merkezin talimatını beklemeden birinci füzeyi fırlattığı, bunun ardından sistemin hareket halindeki hedefe kilitlenerek ikinci füzeyi de fırlattığı kaydedildi.
 
Kazanın ardından Ukrayna'nın temsilcileriyle kara kutuların okunması için çalışma yapıldığı ancak ABD yaptırımları nedeniyle gerekli teçhizatın temin edilemediÄŸi ve bu nedenle Fransa'ya gönderilmesi konusunda uzlaşı saÄŸlandığı hatırlatılan raporda, 4 ses kanalının bulunduÄŸu ve seslerin kalitesinin iyi olduÄŸu aktarıldı.
 
Raporda ayrıca, uçaÄŸa füzelerin isabet etmesiyle ilgili paylaşılan görüntülerin doÄŸru olduÄŸuna ve görüntüleri çeken kiÅŸinin güvenlik güçlerince belirlendiÄŸine iÅŸaret edildi.
 
Görüntüleri çeken kiÅŸinin bir inÅŸaat fabrikasında bekçi olduÄŸu, birinci füzenin fırlatılmasını ve patlamayı gördükten sonra cep telefonu kamerasıyla uçaktan ve ikinci füzenin yol açtığı patlamadan görüntü almayı baÅŸardığı ifade edildi.
 
Uçaktaki 176 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti
 
Ukrayna Hava Yollarına ait "Boeing 737" tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2020'de Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası Ä°mam Humeyni Havalimanı'ndan havalandıktan kısa süre sonra düÅŸmüÅŸ, uçaktaki 176 kiÅŸiden kurtulan olmamıştı.
 
Ä°ranlı yetkililer önce uçağın vurulduÄŸu iddialarını kabul etmemiÅŸ daha sonra Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Ukrayna uçağının "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemince fırlatılan iki füzeyle yanlışlıkla düÅŸürüldüÄŸünü açıklamıştı.
 
Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu, uçağın düÅŸürülmesinden birkaç saat önce Ä°ranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak ABD'nin Irak'taki üslerine füze saldırısı düzenlemiÅŸti.
 
Ä°ran-Ukrayna arasındaki tazminat görüÅŸmeleri sonucunda Ä°ran'ın tazminat ödemeyi kabul ettiÄŸi açıklanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.