Sosyal Medya

Güncel

Rusya'nın Kırım'ı gayrimeşru ilhakının 7. yılı

Rusya'nın Ukrayna'nın özerk yönetimi olan Kırım'ı yasa dışı ilhakının üzerinden 7 yıl geçerken, bu süreçte en çok Kırım Tatar Türkleri baskı gördü.



Ukrayna'nın baÅŸkenti Kiev'de Rusya yanlısı Devlet BaÅŸkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa BirliÄŸi (AB) Ortaklık AnlaÅŸması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te protesto gösterileri baÅŸladı.
 
Yanukoviç'in sokak gösterileri ve halkın tepkisi üzerine 22 Åžubat'ta ülkeden kaçmasının ardından Batı yanlısı siyasetçiler yönetimi devraldı.
 
Batı yanlısı yeni geçici yönetimin iÅŸ başına gelmesi Rusya yanlılarını Kırım Yarımadası'nda daha aktif hale getirdi.
 
Yarımadada konuÅŸlu bulunan Rus üssünden çıkan askeri birlikler ülkenin çeÅŸitli ÅŸehirlerinde görünür hale geldi.
 
Ukrayna ile Rusya arasında Rus Karadeniz Filosunun konumuyla ilgili 28 Mayıs 1997 ve 21 Nisan 2010'da yapılan anlaÅŸmalara aykırı olmasına raÄŸmen Rus birlikleri yarımada üzerinde hareket ederek yer deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptı.
 
Kırım'ın Rusya'ya baÄŸlanması için 25 Åžubat 2014'te Rusya yanlıları Parlamentoya baskı uygulamaya baÅŸladı. 400 civarında Rusya yanlısı, Kırım Parlamentosunu basarak Kırım'ın bağımsızlığını ilan etmesi için referandum kararı almasını talep etti.
 
26 Şubat olayları
 
Kırım Parlamentosu önünde, 26 Åžubat 2014'te, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Rus BirliÄŸi Partisinin karşı karşıya geldiÄŸi büyük mitingler yapıldı.
 
Parlamentonun Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasıyla ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸünü desteklemek için çoÄŸu Kırım Tatar Türklerinden oluÅŸan 7 binden fazla kiÅŸi protesto gösterileri düzenledi. Gösterilerde 2 kiÅŸi hayatını kaybetti.
 
Yarımadada askeri üniformalı, üzerlerinde hiçbir sembol ya da simge bulunmayan silahlı kiÅŸiler 27 Åžubat 2014'ten itibaren kamu binalarında kontrolü ele almaya baÅŸladı.
 
"YeÅŸil adamlar" olarak adlandırılan Rusya yanlısı bu milis güçler kısa sürede hükümet binalarının yanı sıra Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu da ele geçirdi.
 
Kiev'deki yönetimin deÄŸiÅŸmesine karşılık Rus yanlısı silahlı grupların baskısı altındaki Parlamentoda "Kırım, Ukrayna'nın parçası olarak kalsın mı yoksa Rusya'ya mı baÄŸlansın?" sorusunun Yarımada sakinlerine yöneltileceÄŸi referandum kararı çıkarılmak istendi.
 
"YeÅŸil adamlar"ın gölgesinde referandum
 
Eli silahlı "yeÅŸil adamların" gölgesinde 6 Mart 2014'te toplanan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya baÄŸlanması için referandum yapılması kararı alındığını ilan etti.
 
Bu süreçten itibaren yeÅŸil adamlar, Kırım Tatarlarına ve Ukraynalılara baskı yaparak onları Yarımadadan uzaklaÅŸtırmaya çalıştı.
 
Kırım Tatarları Parlamentonun bu kararına karşı çıkıp boykot kararı alsa da 16 Mart 2014'te Yarımadada sözde referanduma gidildi. Rusya yanlısı silahlı güçlerin kontrolündeki referandum sonucunda Moskova'nın da beklediÄŸi kararın Kırım'ın Rusya'ya baÄŸlanması yönünde çıktığı bildirildi.
 
Referanduma baÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluÅŸlar ve pek çok ülke karşı çıktı ve referandumu geçersiz saydı.
 
Moskova yönetimi ise referandumu tanıdı. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'ndaki törende "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya baÄŸlanması ve yeni federal bölgeler oluÅŸturulmasını" öngören yasayı imzaladı.
 
Böylece Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüÄŸünü tanımasına iliÅŸkin 1994'te imzaladığı BudapeÅŸte Memorandumu'na aykırı olmasına raÄŸmen Kırım'ı ilhak etmiÅŸ oldu.
 
 
Ä°lhaktan sonra Kırım Tatar Türklerine baskılar arttı
 
Kırım'ın Rusya yönetimine geçmesinden sonra "26 Åžubat olayları" gerekçesiyle baÅŸta yöneticiler olmak üzere Ukrayna yanlısı Kırım Tatar Türkleri baskı altına alındı, hakları ihlal edilmeye ve tutuklanmaya baÅŸladı.
 
Kırım Tatar Türk halkının lideri Mustafa Abdülcemil KırımoÄŸlu ve bazı KTMM yöneticilerine Kırım'a giriÅŸ yasağı konuldu.
 
Rusya mahkemesince Kırım Tatarlarının iradesini temsil eden KTMM aşırıcı örgüt kapsamına alındı ve faaliyetleri yasaklandı.
 
Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütünün (HRW) Ukrayna raporuna göre, Rusya'nın Kırım'ı 2014'ten bu yana iÅŸgal ettiÄŸi belirtilerek, Ukrayna yanlısı görüÅŸlerini gizlemeyenlerin takibe alındığı ifade edildi.
 
Rapora göre Yarımadanın iÅŸgaline karşı çıkan Kırım Tatar Türklerine Rus makamları terör ve aşırıcılık suçlamalarıyla soruÅŸturma baÅŸlattı. Kırım Tatarları tacize maruz kaldı, evleri arandı, tutuklandı ve sorguya çekildi.
 
Sivil toplum kuruluÅŸu “CrimeaSOS”e göre, 77'si Kırım Tatar Türkü olmak üzere 104 Kırımlı siyasi nedenlerle tutuklu bulunuyor.
 
İlhaktan sonra Rusya Kırım'ı Ruslaştırıyor
 
Ä°lhaktan bu yana Rusya, Kırım Tatar Türklerine uyguladığı baskının yanı sıra hem sosyal hem askeri olarak Yarımadada nüfuzunu artırma giriÅŸimlerine devam ediyor.
 
Kırım Tatar Türk halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil KırımoÄŸlu Rusların açıklamalarına göre 205 bin, kendi kaynaklarına göre 600 bin Rus vatandaşının Yarımadaya getirildiÄŸini belirtiyor.
 
Ukrayna DışiÅŸleri Bakanlığına göre, 2014'ten sonra Rusya'nın Kırım'a 32 bin 500 asker konuÅŸlandırdı.
 
Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran da Rusya'nın Kırım'a nükleer silah konuÅŸlandırma hazırlığında olduÄŸunu kaydetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.