Sosyal Medya

Tercüme Haber

Çin, Suudi Arabistan'ın borcunun geri istediği Pakistan'ı kurtardı

Pakistan menşeli Express Tribune ajansının haberine göre Çin, Suudi Arabistan'a 2 milyar dolarlık borcunu geri ödenmesine yardımcı olmak için, Pakistan’a 1.5 milyar dolarlık kaynak sağlamayı taahhüt etti.



Maliye Bakanlığı'ndaki ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılınan haberde, Pakistan'ın Suudi Arabistan'a borcun ilk 1 milyar dolarlık kısmını bugün, ikinci ödemenin ise Ocak ayında yatırmak kaydıyla geri ödemeye hazırlandığı belirtildi.

Para ticari bir kredi olarak ya da Çin Devlet Döviz Ä°daresi'nden saÄŸlanmadı. Bunun yerine kaynak, iki müttefik arasındaki ikili Döviz Takas AnlaÅŸması'nı (CSA) 10 milyar Çin yuanı (yaklaşık 1,5 milyar dolar) daha artırma kararı ile saÄŸlandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Åžubat 2019'da Pakistan'ın Ä°slamabad kentinde, görüÅŸme öncesinde BaÅŸbakan Ä°mran Han tarafından resmi törenle karşılanmıştı

Pakistan'ın Suudi Arabistan'a olan borcu, Krallığın AÄŸustos ayında Güney Asyalı müttefikine kendi kredisini geri ödemesini istemesiyle sorun olmaya baÅŸladı. Suudi rejimin bu hamlesi, kendisinin itirazına raÄŸmen, Pakistan hükümetinin Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nı (Ä°Ä°T) KeÅŸmir meselesini tartışmak üzere olaÄŸanüstü toplantı düzenlemesi çaÄŸrısına misilleme oldu.

Bu çaÄŸrının Riyad yönetimi tarafından reddedilmesinin ardından, 3,2 milyar dolarlık petrol kredisi anlaÅŸmasının sona ermesi sonucu Suudi rejimin saÄŸladığı krediyi geri istemesi, Riyad ile Ä°slamabad arasındaki iliÅŸkilerde son yıllarda yaÅŸanan bozulmanın bir iÅŸaretiydi. Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, Pakistan’ın Riyad ziyareti sırasında Pakistan Genelkurmay BaÅŸkanı ile görüÅŸmeyi reddetmesi üzerine ikili iliÅŸkiler daha da kötüleÅŸmeye baÅŸladı.

Pakistan DışiÅŸleri Bakanı, Pekin ile iliÅŸkileri güçlendirmek ve ne tür ekonomik destek saÄŸlayabileceÄŸini görmek amacıyla Çin'i ziyaret etti.

*KaynakThe Middle East Monitor Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.