Sosyal Medya

Güncel

İran'da 'Erdoğan' tartışması büyüyor

İranlı siyasetçi Nasiri, Zarif'in Erdoğan'ın okuduğu şiire abartılı tepki verdiğini belirterek, "Attığınız tweet baştan sona Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti ve ondan önemlisi İran Azerbaycan'ı halkına hakarettir." ifadelerini kullandı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Azerbaycan'ın baÅŸkenti Bakü'de okuduÄŸu ÅŸiire Twitter hesabı üzerinden cevap veren Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e açık bir mektup yazan Ä°ran Meclisi eski Erdebil milletvekili Nasir Nasiri, Ä°ranlı Bakanı sert ÅŸekilde eleÅŸtirdi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki KarabaÄŸ savaşının sonuçlarından rahatsız olan radikal kesimlerin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın okuduÄŸu ÅŸiirle ilgili aşırı bir tutum takındığını belirten Nasiri, Zarif'in konuyla ilgili attığı tweetin "siyasetçi için uygun olmadığı" görüÅŸünü aktardı.

"Siyaset savaÅŸ, gerginlik ve tehdit alanı deÄŸildir. Fırsat oluÅŸturma ve gerginliÄŸi bitirmek için dirayet ile tedbir almaktır" yorumunda bulunan Nasiri, ÅŸiirin içeriÄŸiyle ilgili ÅŸunları ifade etti:

"Zorla ayırma kim ve kimler tarafından yapıldı? Bu hususta zorba ve zalimler Ruslar deÄŸil midir? Onların roket ve kurÅŸunlarının kalıntıları birçok Ä°ranlının evinde saklanmaktadır. Acaba Lavrov anlamadı ve siz onun yerine mi tepki gösteriyorsunuz?"

Åžiirin tamamen duygusal, samimi ve dostane anlamlar taşıdığına iÅŸaret eden Nasiri, ÅŸöyle devam etti:

"ErdoÄŸan, Aliyev’in misafiriydi ve Azerbaycanlılar ona eÅŸsiz bir karşılama töreni düzenledi. Misafir, ev sahibinin egemenliÄŸi aleyhine konuÅŸtuysa bundan size ne? Sayın Zarif! ErdoÄŸan'a cevaben attığınız tweet baÅŸtan sona Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti ve ondan önemlisi Ä°ran Azerbaycan'ı halkına hakarettir. Etrafınızda hiç Azerbaycanlı göremiyorum. GüvenmediÄŸiniz için Azerbaycan BüyükelçiliÄŸine bir Azeri göndermediniz." ,

Zarif'i attığı tweete inanmamakla eleÅŸtiren Nasiri, "ErdoÄŸan’ın okuduÄŸu ÅŸiirin hangi kısmının tweetiniz için bahane teÅŸkil ettiÄŸini neden dürüst bir ÅŸekilde söylemiyorsunuz? Dürüst olalım; kendi Azerbaycanımız'a güvenmiyoruz ve ayrılıkçılardan korkuyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Nasiri, iki ülke arasındaki mesafenin açılmasına neden olacak adımlardan sakınılması gerektiÄŸini vurgulayarak, mektubu da Ä°ran yetkililerine yönelik ÅŸikayetlerini dile getirmek ve gerginliÄŸin büyümesini önlemek amacıyla yazdığını dile getirdi.

Nasiri, şunları kaydetti:

"Sayın ErdoÄŸan'ın açıklamasında Ä°ran'ı kastetmediÄŸine inanıyorum. Bu konularda yanlışlık da yapılmış olsa bu kadar büyütmeyi gerektirecek bir ÅŸey yok. Ä°ran ve Türkiye bu konularda ihtilafa düÅŸmemelidir. Ä°ki ülke, iliÅŸkileri güçlendirmek ve birbirlerini desteklemek için çaba göstermelidir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.