Sosyal Medya

Güncel

Çin, yüz tanıma programıyla Uygur Türkleri’ni tutukluyor

Çin’in Şincan’da sokak ve caddelere yerleştirdiği güvenlik kameralarına yüklediği yapay zeka programını kullanarak Uygur Türklerini keyfi olarak tutukladığı bildirildi.



Çin'in en büyük özerk bölgesi Åžincan'da yaÅŸayan Uygur ve diÄŸer Müslüman azınlıkların bir bilgisayar programı tarafından "rastgele ve keyfi" olarak seçilerek tutuklandığı iddia edildi.

Söz konusu bilgisayar programının Åžincan sokak ve caddelerine yerleÅŸtirilen güvenlik kameralarına baÄŸlı yapay zeka yöntemiyle iÅŸlediÄŸi, ÅŸüpheli davranışlarda bulunanları bu yolla tespit edildiÄŸi belirtiliyor.

Amerika BirleÅŸik Devletleri (ABD) merkezli sivil toplum örgütü Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Kırgızistan sınırındaki Aksu vilayetinde 2 binden fazla DoÄŸu Türkistanlının bilgisayar programı yoluyla tutuklandığını, söz konusu verilerin Çin polis raporlarının sızdırılması sonucu elde edildiÄŸini açıkladı

Euronews’te yer alan habere göre HRW söz konusu raporun 2016 ile 2018 arası dönemle ilgili bilgi verdiÄŸini, adı açıklanmayan kaynaktan daha önce de ses ve görüntü kayıtlarının elde edildiÄŸini duyurdu. Açıklamada ayrıca Çinli yetkililerin "hassas bir ülkeyle baÄŸlantısı olan Bayan T" kod adlı Uygur kadının, kız kardeÅŸine ait yabancı numaradan defalarca arandığı ve bu sebeple de gözaltına alınarak sorgulandığı bilgisi yer aldı. HRW ayrıca söz konusu Uygur kadının ailesine o zamandan beri ulaşılamadığını belirtti.

HRW'ye göre Åžincan'da (DoÄŸu Türkistan) Uygurlara yönelik keyfi tutuklama ve gözaltılar, özerk bölgede konuÅŸlandırılmış kameralardan veriler elde ederek BaÄŸlantılı Ortak Operasyon Platformu (Integrated Joint Operations Platform) adlı bir programla yapılıyor.

KiÅŸilerin tutuklanması için yurt dışındaki ailelerini araması yeterli

Tutuklama ve gözaltı sonrası bazı Uygur ve diÄŸer Müslüman azınlıklarınsa mesleki eÄŸitim adı altında toplama kamplarına alındığı kaydediliyor. HRW bu sebeple, Müslüman bölge halkının sürekli telefon numalarını deÄŸiÅŸtirdiÄŸini, cep telefonlarını kapalı tuttuÄŸunu ve geçici adreslerde ikamet ettiklerini ifade ediyor.

Birçok kiÅŸinin tutuklanması için ise yurt dışındaki akrabalarıyla telefon görüÅŸmesi yapmasının yeterli. Bu yöntemle Çinli güvenlik birimleri için, söz konusu keyfi tutuklamalara dayanak oluÅŸmuÅŸ oluyor.

Çin'den Uygurlar'a yüz tanıma, göz tarama ve DNA bankası uygulamaları

Åžincan Özerk Bölgesi'nin baÅŸkenti Urumçi, dünyada en çok güvenlik kamerasının olduÄŸu ÅŸehirler arasında yer alıyor. Çin hükümeti Uygurlara yönelik uygulamalarında yüz tanıma, göz taraması ve DNA koleksiyonu gibi yapay zeka programları kullandığı biliniyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Sincan'da kamplarda tutulan 1 milyon Müslümanın zorla çalıştırıldığına dair inandırıcı raporlar olduÄŸunu belirtiyor. Çin, Uygurlara kötü muamelede bulunduÄŸunu reddediyor ve kampların radikal ve terör eylemleriyle mücadele için gerekli "mesleki eÄŸitim merkezleri" olduÄŸunu söylüyor.

Pekin hükümeti, Åžincan hakkında son olarak ABD'deki politikacıların bu bölgede tutuklanan Uygur Müslümanlarının zorla çalıştırıldıkları yönündeki haberleri "uydurduklarını" ileri sürmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.