Sosyal Medya

Ä°ffet erkeÄŸe de gerek...

İffet sadece kadına mahsus bir değer değildir aksine insan olan her kişinin başında taşıdığı bir meşalesi, onurudur. Siz bu üst değeri insandan alıp sadece kadına hasrettiğinizde, zina, taciz, şiddet ve nefreti meşru gören bir beşer türü ortaya çıkacaktır ki, bugün bunun dramatik yansımalarına sıklıkla rastlıyoruz.



Ülkemizin bazı bölgelerinde yaygın olan töre anlayışı ne yazık ki dinleÅŸtiriliyor ve iffetsiz ilan edilen kadınlar fanatik taraftarların kararı ile katlediliyor. Bu anlayışın yaygın olduÄŸu toplumlarda onlarca kadın aÅŸiretin namusunu temizlemek adına iÅŸkence ile öldürülüyor, kendilerini namus kavramından soyutlayan erkekler ise ÅŸiddeti güç olarak addetmeye baÅŸlıyorlar. Ä°lginçtir Ürdün, Fas, Suriye gibi ülkelerde ailenin iffetini korumak adına yapılan cinayetler için ceza indirimi dahi uygulanıyor. Bu toplumlarda namus cinayetine kurban gidecek kadınları sözde korumak için, özel hapis cezası uygulanıyor ve kadın katilinden kurtulabilmek için yıllarca karanlık mahzenlerde kalıyor. Sorumluluk sahibi Müslümanlar, yöneticiler Ä°slamiyet’te bu tür uygulamaların olmadığını ifade etseler de, cehaletten beslenen topluluklar Ä°slam’ın ilkelerine deÄŸil törenin koyduÄŸu kurallara itibar edip katletmeye devam ediyorlar. Çünkü bu topluluklarda töre dinin yerine geçiyor ve insanlar ektikleri ÅŸiddetten kendilerini sorumlu tutmuyorlar.

Töreyi din olarak gören kiÅŸiler ailenin ÅŸerefine leke getirdiÄŸi gerekçesiyle cinayeti gerçekleÅŸtiriyor ve bu kiÅŸi baÄŸlı bulunduÄŸu aile tarafından ödüllendiriliyor, kahraman ilan ediliyor. Hak, adalet, vicdan ve merhamet gibi deÄŸerlerden uzak olan töre, erkeklerin icra ettiÄŸi kokuÅŸmuÅŸluÄŸu hatta zinayı meÅŸru görürken kadını kötülüÄŸün sembolü olarak deÄŸerlendirip katlediyor.

Zina eden erkek törenin kuralları dâhilinde aklanıyor ve itibar görüyor. Bazı kardeÅŸlerimiz bu ifadelerimi yanlı bir bakış açısı ile deÄŸerlendirip feminizmle damgalayabilirler ama kendimi tanıyorum ve ÅŸartlar ne olursa olsun olaylara adalet ekseninden bakmaya çalıştığımı biliyorum. Kadın için haram olan zinanın erkek için de haram olduÄŸuna tereddütsüz iman ediyorum, zaten burada vurgulamak istediÄŸim de budur.

Töreyi din olarak addeden topluluklarda yamuk bir düzen anlayışının hâkim olduÄŸunu görmekteyiz. DüÅŸünün ailenin iffeti kadının attığı adımlarla ölçülüyor ve sözde bir kiÅŸinin yaptığı hata bütün kabilenin etki alanını kirletiyor ve cinayetle sözde bu kir ortadan kalkıyor. Ekonomik, kültürel ve sosyal öÄŸeleri de barındıran töre ne yazık ki, intiharı ve ruhsal sorunları tetikliyor ve bu topluluklarda yaÅŸayan bireylerin güven duvarları yıkılıyor. Törenin kararları dini bir görev olarak algılandığı için kiÅŸi katlettiÄŸi can adına hiçbir sorumluluk hissetmiyor, vicdani bir rahatsızlık duymuyor aksine ailenin iffetini korumak için hayatını riske attığını düÅŸünüyor ve ödüllendiriliyor.

Fertlerin beÅŸeri zaaflarından doÄŸan töre bir hak deÄŸildir, adalet deÄŸildir, insan onurunu koruyacak bir güç de deÄŸildir. Aksine ÅŸiddet ve nefreti tetikleyen ve insanın zaaflarını besleyen bir sorundur. Ayrıca dinleÅŸtirildiÄŸi için de bir vebaldir… DüÅŸünün kiÅŸi aile içinde güç elde edebilmek için öz kardeÅŸiyle bütün baÄŸlarını koparıyor ve onu katlediyor. Katil bu tavrının nereye gittiÄŸini sorgulamıyor, vicdanında zerre kadar rahatsızlık hissetmiyor. Neden? Çünkü ona göre ailenin itibarı zedelenmiÅŸ, onuru kırılmış ve ÅŸerefe leke sürülmüÅŸ bu da ancak cinayetle temizlenebilir…

Toplumumuzda töre, kıskançlık, güç gösterisi, saplantı, anti sosyal eÄŸilimler ve toplumun iffet kavramına yüklediÄŸi çarpık anlayış adına onlarca kadın katlediliyor. Sokaklara taÅŸan cinayetlerin önlenmesi için çözüm yolları aranıyor. Ancak hâlihazırda çözüme ulaşılmış deÄŸil. Peki, bu durumda ne yapacağız? Ä°lk evvela bilinçaltımızı iÅŸgal eden çarpık düÅŸünceleri vahyin ışığı ile tarayıp deÄŸiÅŸtirmek zorundayız. Referansımız köhne zihniyetlerin ürettiÄŸi ÅŸiddet ve nefret deÄŸil, Ä°slam’ın öngördüÄŸü ilkeler olmalıdır…

Söyler misiniz zina kadına da erkeÄŸe de haram deÄŸil midir? Ä°ffet kadına da erkeÄŸe de lazım deÄŸil midir? Hayâ kadının da erkeÄŸin de ihtiyacı olan bir deÄŸer deÄŸil midir? Ä°slam asli deÄŸerler noktasında hiçbir ayrım yapmaz, haram ve helal insana emredilmiÅŸtir, kadın ya da erkeÄŸe deÄŸil.

DeÄŸiÅŸim her yaÅŸta ve her ÅŸartlarda gerçekleÅŸebilir. KiÅŸinin dünya ile irtibatı kesilmemiÅŸse, hayatla bağı devam ediyorsa ve nefes alıp veriyorsa hakkı bulma ÅŸansı mutlaka vardır. Sorumluluk bilinciyle yaÅŸayan Müslümanlar bu deÄŸiÅŸimin gerçekleÅŸebilmesi için tebliÄŸ görevlerine ağırlık vermelidirler. Elbette töreyi din olarak görenlerin bu çaÄŸrılara olumlu cevap vermeleri kolay olmayacaktır ancak azimle yapılan çalışmaların karşılığı bugün olmasa da yarın karşımıza çıkacaktır buna inanıyoruz.

Fatma Tuncer / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.