Sosyal Medya

İsmet Özel: Ciddiyet sınırı

Her fırsatta tekrarlamayı gerekli gördüğüm bir hükme olan bağlılığımı koruyorum: Ucunda ölüm olmayan hiç bir şey ciddi değildir.



Bu hükme ilk kez muttali olanların çoÄŸunlukla bir yadırgı hissettiklerini gözlemliyorum. Halbuki biz insanların günlük hayatı ve günlük dili hep bu hükmü doÄŸrulayan çerçeve içinde akıyor. Hastalar ve yaralılar sözkonusu olduÄŸunda "durumu ciddiyetini koruyor" ifadesini kullanmaktan geri durmuyoruz. Yani ciddiyeti doÄŸuran ÅŸey hastanın veya yaralının saÄŸlığına avdet edememe (ölüm) ihtimalidir.
 
Öyleyse insan saÄŸlığı bahsinde geçerli olan ciddiyet sevginin ve siyasetin ciddiyeti için de geçerli midir? Hiç kuÅŸkunuz olmasın ki, evet. Sevgisini, sevdiÄŸini korumak için canından geçmeyi göze almayan, savunduÄŸu görüÅŸleri hayata geçirmek için hayatını ortaya koymayan siyasetçiyi ciddiye aldığımız vakit büyük bir hataya düÅŸeriz. Yine de biz insanlar bu hataya bile isteye düÅŸme eÄŸilimindeyizdir. Çünkü biz nankör insanlar sevginin ve siyasetin ciddiyetsiz sonuçlarına, can pahasına olmadan elimize geçen kısmına da razı olacak kadar aç gözlü, ikiyüzlü ve cimriyizdir.
 
Hayatımızın ciddiyet sınırına çok uzak bir alan içinde geçip gittiÄŸi pek kolay anlaşılmaz. Çünkü toplum düzeninin iÅŸleyiÅŸi, bu arada sevginin ve siyasetin güzergâhı bizim ahlâken duçar olduÄŸumuz aÅŸağı vasıfları gözden saklayacak derecede karmaşık ve dolambaçlıdır. Bu öyle garip bir oluÅŸumdur ki en ciddi iÅŸlerle meÅŸgul olanlar gözlemcilerine pek de ciddi olmadıklarını kanıtlamak zorunda kalır. Beynelmilel siyasette Almanya''nın durumu gözönüne alındığında sözünü ettiÄŸimiz garabet farkedilebilir.
 
Sıfır yılı sayılan 1945''ten 70''li yıllara gelindiÄŸinde Almanya siyasi bakımdan bir cüce olmayı iktisadi devliÄŸinin ciddiye alınmasını önlemek için seçti. 1990''da Berlin duvarı yıkıldığında durumun bütün Almanları birleÅŸtirmek gibi ciddi bir sonucu intac etmeyeceÄŸini kanıtlamak için gayret sarfedildi. Almanya bir yandan Polonya''dan toprak talepleri olmayacağı teminatını verdi, öte yandan ABD hegemonyasına meydan okumak gibi bir niyet taşımadığını beyan etti. Bugünlerde bazı Alman ÅŸirketlerinin bazı ABD ÅŸirketleriyle birleÅŸmesine rıza gösterilmesinin temel motifi de aynıdır. EÄŸer Ä°ngilizler Avrupa ortak para birimi dışında kalmayı kendileri seçmiÅŸler ve Yunanlılar arzuları hilâfına Euro kapsamı dışında tutulmuÅŸsa bunun açıklaması Almanların ciddiyetini gözden saklamak isteyerek takip ettikleri güzergâha bir sınır, bir ciddiyet sınırı çekmek zaruretinden baÅŸka bir yerde bulunamaz.
 
Almanlar Hıristiyan Demokrat iktidar marifetiyle "Weltpolitik" yolunda adım atsalardı bunun ciddi ÅŸüpheler doÄŸuracağı belli idi. Oysa Sosyal Demokrat/YeÅŸiller koalisyonu sırasında "Weltpolitik" yapmanın ciddiyetinden kolaylıkla ÅŸüphe edebiliyoruz. Almanların istediÄŸi de bu zaten.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.