Sosyal Medya

Güncel

Filistin Başbakanından Arap ülkelerine normalleşme tepkisi

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Körfez ülkelerinin başını çektiği Arap dünyasının İsrail ile normalleşme sürecini, "hakikatten kaçma" olarak değerlendirdi.



Hükümetinin iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’nın Ramallah kentinde düzenlenen haftalık kabine toplantısında konuÅŸan IÅŸtiyye, "Arap ülkeleriyle Ä°srail’in normalleÅŸtirilmesini, Filistinlilerle barışa alternatif olarak gösterme çabaları aslında hakikatten kaçmaktır." dedi.

IÅŸtiyye, sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Arap ülkelerinin Ä°srail’de büyükelçilik açma çalışmaları doÄŸrusu bizi üzüyor. Özellikle de bu ülkelerin, Filistin’i devlet olarak tanımalarına raÄŸmen Filistin topraklarında herhangi bir büyükelçilikleri veya diplomatik temsilcilikleri olmadığı gerçeÄŸini görünce."

Ä°srail ile yeniden ciddi bir barış sürecini baÅŸlatmaya hazır olduklarını vurgulayan IÅŸtiyye, bu barış sürecinin Ä°srail’in iÅŸgali sonlandırması, Kudüs ve Gazze Åžeridi’nden ablukayı kaldırması ve Yahudi yerleÅŸim birimi inÅŸa ve geniÅŸletme faaliyetine son vermesi ilkeleri çerçevesinde baÅŸlayabileceÄŸine dikkati çekti.

IÅŸtiyye, Ä°srail’in Filistin mallarını ÅŸantaj aracı olarak kullanmasına izin vermeyeceklerini belirterek, Ä°srail’den beklenenin BM sözleÅŸmeleri ile uluslararası mercilerin ortaya koyduÄŸu çözüm sürecine gidecek bir adım atmak olduÄŸunu kaydetti.

Filistin yönetimi, 17 Kasım'da yaptığı açıklamada, Ä°srail'le güvenlik iÅŸ birliÄŸine yeniden baÅŸlayacağını bildirmiÅŸti.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, 19 Mayıs'ta, Ä°srail'in iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planının ardından Filistin yönetimi ve Filistin KurtuluÅŸ Örgütünün (FKÖ), Ä°srail ve ABD ile imzaladığı güvenlik dahil tüm anlaÅŸmalardan çekildiÄŸini açıklamıştı.

Uzun süredir baÅŸta BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile Ä°srail arasında perde arkasından yürütülen ciddi temas süreci, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın 13 AÄŸustos'ta BAE, 11 Eylül'de de Bahreyn'in Ä°srail'le barış anlaÅŸmasına vardığını duyurmasıyla alenileÅŸmiÅŸti. Daha sonra Sudan da bu normalleÅŸme sürecine katılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.