Sosyal Medya

Güncel

Biden'ın kuracağı kabine şekilleniyor

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Özel Kalem Müdürü dahil Beyaz Saray'da görev yapacak personelini açıkladı ve henüz belirlemese de kabinede yer alacak muhtemel isimler şimdiden konuşulmaya başlandı.



Biden, Beyaz Saray Özel Kalem MüdürlüÄŸü görevine uzun yıllar birlikte çalıştığı Ron Klain'i getireceÄŸini duyurdu.

Aynı zamanda Biden'ın üst düzey danışmanlığı görevini yürütecek Klain, seçim sürecinde Biden'ın kıdemli danışmanı oldu.

Biden'ın Obama yönetiminde baÅŸkan yardımcısı olduÄŸu zaman da özel kalem müdürlüÄŸünü yapan Klain, Beyaz Saray'ın ebola ile mücadele koordinatörü görevinde de bulundu.

Klain, 1988'den bu yana Biden ile çeÅŸitli görevlerde çalıştı. Eski ABD baÅŸkan yardımcılarından Al Gore'un da özel kalem müdürü olan Klain, eski baÅŸkanlar Barack Obama ve Bill Clinton ile Demokrat baÅŸkan adayları Al Gore, John Kerry, Hillary Clinton'ın seçim kampanyalarında da danışman görevinde bulundu.

Ron Klain, Harvard Üniversitesinde hukuk okudu. Georgetown Üniversitesinde misafir profesör olarak çalışan Klain, evli ve 3 çocuk sahibi.

Biden'ın aralıkta açıklaması beklenen kabinesinin ise ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın beyaz ve erkek ağırlıklı kabinesinden farklı, "kapsayıcı" ve "renkli" olacağı öngörülüyor.

Joe Biden'ın kabinesinde ayrıca çok sayıda kadının yer alması bekleniyor.

Biden, hem Demokrat Parti içindeki yenilikçileri hem de birlikte çalışmak istediÄŸi Cumhuriyetçileri memnun edecek kabine oluÅŸturmayı hedefliyor.

DışiÅŸleri Bakanlığı görevi için 4 isim gündemde

ABD Dışişleri Bakanlığına getirilmesi olası isimler arasında Antony Blinken, William Burns, Susan Rice ve Chris Coons yer alıyor.

Adaylar arasında Biden'a üst düzey dış politika danışmanlığı yapan ve Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesindeki yardımcısı Antony Blinken'ın ismi dışiÅŸleri bakanlığı için öne çıkıyor ancak Bilinken'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olabileceÄŸi de konuÅŸuluyor.

Blinken, Obama döneminde DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı olarak görev yaptı.

Rusya ve Ürdün'de büyükelçilik yapan William Burns, DışiÅŸleri Bakanlığı görevi için düÅŸünülen diÄŸer bir isim.

Burns, Clinton döneminin dışiÅŸleri bakanları Warren Christopher ve Madeleine Albright'ın yardımcısı ve özel kalem müdürlüÄŸü görevlerini de yürüttü.

Biden'a son derece yakın olan Chris Coons ise Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde görev yapıyor ve DışiÅŸleri Bakanı olabileceÄŸi konuÅŸuluyor.

DışiÅŸleri Bakanlığı için adı geçen diÄŸer bir kiÅŸi de Susan Rice. Rice, Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı, DışiÅŸleri Bakan Yardımcılığı ve ABD'nin BM Daimi TemsilciliÄŸi görevlerinde bulundu.

Savunma Bakanlığı için 2'si kadın 3 isimden bahsediliyor

Savunma Bakanlığı için ise 2'si kadın 3 isim konuÅŸuluyor. Bu isimler arasında Irak'ta 2014'te helikopter kazasında 2 bacağını da kaybeden eski yarbay Tammy Duckworth yer alıyor.

Tayland kökenli Illinois Senatörü Duckworth, ayrıca Obama döneminde Gazi Ä°ÅŸleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Savunma Bakanlığı için adı geçen bir diÄŸer kadın aday da Michele Flournoy.

Joe Biden'e seçim kampanyasında savunma konularında danışmanlık yapan Flournoy, Savunma Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Eski Ä°ç Güvenlik Bakanı siyahi Jeh Johnson'ın ismi de Savunma Bakanlığı için geçiyor.

Pentagon'da hukuk müÅŸavirliÄŸi görevinde de bulunan Johnson'ın adı Adalet Bakanlığı ve Ulusal Ä°stihbarat DirektörlüÄŸü için de konuÅŸuluyor.

Johnson, seçilmesi durumunda ABD'nin ilk siyah savunma bakanı olabilir.

CIA

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) başına getirilecek isimler arasında Tom Donilon, Avril Haines ve Mike Morell yer alıyor.

Eski baÅŸkanlardan Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan Tom Donilon, 1987 yılından beri tanıdığı Biden'ın 1988'deki ilk baÅŸkanlık yarışında seçim kampanyasında çalıştı.

Avril Haines de Obama yönetiminde eski CIA BaÅŸkan Yardımcılığı ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Daha önce DışiÅŸleri Bakanlığında görev yapan Mike Morell ise CIA BaÅŸkan Yardımcılığı yaptı ve 2 kez de CIA BaÅŸkanlığı görevine vekâlet etti.

Adalet Bakanlığı

Adalet Bakanlığı için ise California BaÅŸsavcısı Xavier Becerra, eski federal savcı Doug Jones, Demokratik Ulusal Komite (DNC) BaÅŸkanı Tom Perez ve eski Atlanta BaÅŸsavcı Yardımcısı Ally Yates'in isimleri geçiyor.

Trump yönetiminde 10 gün baÅŸsavcı yardımcılığı görevinde bulunan Yates, 7 Müslüman ülkeye vize yasağına karşı çıkmasının ardından kovulmuÅŸtu.

Hazine Bakanlığı

Hazine Bakanlığı görevine 2020 BaÅŸkanlık seçimlerinin Demokrat aday adaylarından Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve eski ABD Merkez Bankası (FED) BaÅŸkanı Janet Yellen'ın isimleri geçiyor.

Biden'ın eski rakipleri kabinede yer alabilir

Başkanlık yarışında Biden'ın karşısında yer alan eski rakipleri Demokrat aday adaylar da kabinede kendilerine yer bulabilir.

Biden'ın ön seçimlerdeki en güçlü rakiplerinden Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın ismi Çalışma Bakanlığı için geçiyor. Sanders, kendisi de bu pozisyona gelmek istiyor.

Eski South Bend Belediye BaÅŸkanı Pete Buttigieg'in adı ise ABD'nin BM Daimi TemsilciliÄŸi ve Gazi Ä°ÅŸleri Bakanlığı için geçiyor.

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar'ın ismi de Tarım Bakanlığı için konuÅŸuluyor. Eski savcı olan Klobuchar'ın Adalet Bakanı olabileceÄŸi de iddia ediliyor.

Enerji Bakanlığı

Enerji Bakanlığına ise Biden'ın eski danışmanlarından Elizabeth Sherwood Randall getirilebilir.

Obama yönetiminde Enerji Bakanı Yardımcısı olarak görev yapan Randall, Georgia Teknoloji Enstitüsünde profesörlük yapıyor.

Bu göreve getirilebilecek diÄŸer iki isimse daha önce Enerji Bakanlığında görev yapan Arun Majumdar ve Washington Valisi Jay Inslee. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele ve temiz enerjiyi savunan Inslee, çevreciler tarafından destekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.