Sosyal Medya

Tercüme Haber

Kamala Harris: Trump döneminin tam zıddı bir Filistin politikası izleyeceğiz

Demokrat Partili ilk kadın başkan yardımcısı, hafta sonunda Arap American News ajansına verdiği röportajda,  İsrail’in ilhak ve yerleşim genişletme politikasına karşı çıkmak gibi Filistin-İsrail meselesine dair çok sayıda umut verici vaatte bulundu.



Kamala Harris'e göre, ABD’nin yeni baÅŸkanı seçilen Joe Biden yönetiminde, Donald Trump'ın Filistin ve daha geniÅŸ perspektifte Orta DoÄŸu konusundaki tartışmalı politikalarını tersine çevirecek. Demokrat Partili ilk kadın baÅŸkan yardımcısı, hafta sonunda Arap American News ajansına verdiÄŸi röportajda bu meseleye dair çok sayıda umut verici vaatte bulundu.

Harris, ABD’nin Orta DoÄŸu ve Filistin dış politikası ile ilgili bir soruya yanıt verirken ÅŸunları söyledi: “Joe ve ben her Filistinlinin ve her Ä°sraillinin deÄŸerine ve kıymetli olduklarına inanıyoruz ve Filistinliler ile Ä°sraillilerin özgürlük, güvenlik, refah ve demokrasi ölçülerinden eÅŸit derecede yararlanmalarını saÄŸlamak için çalışacağız."

Binyamin Netanyahu'nun aşırı saÄŸcı Filistin karşıtı hükümeti ile eÅŸgüdümlü bir siyaset izleyen Trump dönemi ABD’sinin kendi geleneksel konumundan koparak, Ä°srail tarafının tezlerine daha çok destek verdiÄŸini ifade eden Harris, yeni dönemde ABD politikasında yaÅŸanması muhtemel büyük bir makas deÄŸiÅŸiminin sinyallerini verdi.

Yeni baÅŸkan yardımcısının ropörtajında sarf ettiÄŸi sözlerinden “Ä°ki devletli bir çözüme baÄŸlı kalacak ve bunu yapacağız. Bu amacı baltalayan tek taraflı adımlara karşı çıkacağız. Özellikle Ä°srail’in ilhak ve yerleÅŸim geniÅŸletme politikasına da karşı çıkacağız." ifadeleri dikkat çekti.

Harris ayrıca, Trump'ın Filistinlilere yardım saÄŸlayan kuruluÅŸları ifÅŸa ederek engelleme kararını tersine çevirme sözü verdi. "Filistin halkına ekonomik ve insani yardımı saÄŸlamak için acil adımlar atacak, Gazze'de devam eden insani krizi ele alacak, DoÄŸu Kudüs'teki ABD konsolosluÄŸunu yeniden açacak ve Washington'daki Filistin KurtuluÅŸ Örgütü misyonunu yeniden faaliyete geçirmek için çalışacaklarını’’ sözlerine eledi.

Filistin meselesi haricinde Orta DoÄŸu için yeni çalışma planlarına da deÄŸinen Harris, "Suriye'de sivil toplum ve demokrasi yanlısı ortaklarla bir kez daha bir araya gelecek ve Suriye halkının söz sahibi olduÄŸu siyasi bir çözümün oluÅŸturulup ilerletilmesine yardımcı olacağız" dedi.

Yemen iç savaşı ve Suudi Arabistan

Harris, Suudi Arabistan'da derin endiÅŸe yaratması muhtemel deÄŸerlendirmelerinde ise çarpıcı bir noktaya deÄŸindi. ABD'nin, Riyad yönetiminin bölgeye zarar vermesini asla seyirci kalmayacağını belirterek, "Suudi Arabistan hükümeti Yemen'de devam eden savaÅŸ da dâhil olmak üzere feci, tehlikeli politikalar izlemeyi sürdürmek yerine, Suudi rejiminin liderliÄŸinde devam etmekte olan savaÅŸa verilen desteÄŸi sona erdireceÄŸiz" dedi.

Harris ayrıca Trump'ın  son derece tartışmalı Müslüman yasağı hususuna da deÄŸindi . "Ayrımcılık ve baÄŸnazlığın Biden-Harris yönetiminde yeri olmayacak" diyerek, ‘’göreve geldiÄŸimiz ilk gün, Joe ve ben Amerikalı olmayan Müslümanların seyahat ve mülteci yasaklarını kaldıracağız ve Amerika'yı, mülteci kabul sınırını yükseltmek de dâhil olmak üzere, göçmenler ve mülteciler için bir kez daha hoÅŸ bir yer haline getireceÄŸiz."

 

Kaynak: The Middle East Monitor / Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.