Sosyal Medya

Güncel

Çin, 6G deneme uydusunu uzaya gönderdi

Dördüncü neslin yaklaşık 10 katı veri iletim hızı sağlayan yeni nesil mobil telekomünikasyon teknolojisi 5G henüz küresel çapında yaygınlaşmamışken, Çin, dünyanın ilk 6G deneme uydusunu uzaya gönderdi.



Çin medyasına göre Çin'in tek roketle uzaya gönderdiÄŸi 13 uydudan biri olan ve yörüngeye oturan 6G deneme uydusu, uzayda terahertz bandında iletiÅŸim teknolojisine dair bulgular saÄŸlayacak.

6G deneme uydusu, Çin Elektronik Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin yanısıra Çengdu Guoxing Uzay Bilimleri ve Teknolojileri ve Pekin Weinaxingkong Technoloji ÅŸirketlerinin çabalarıyla geliÅŸtirildi.

Arjantinli ÅŸirket Satellogic tarafından geliÅŸtirilen 10 ticari uzaktan algılama uydusu ve 6G deneme uydusu dahil 3 Çin uydusu, kuzeydeki Taiyuan'dan fırlatılan Çin'in Uzun YürüyüÅŸ 6 tipi roketlerinden biri tarafından baÅŸarıyla yörüngeye oturtuldu.

Bunun, Çin’in yerli üretimi Uzun YürüyüÅŸ serisinin 351. roketi olduÄŸu belirtildi.

Adının Tianyan 05 olduÄŸu söylenen ve Çin'in yüksek teknoloji çalışmaları açısından bir dönüm noktası olduÄŸu belirtilen 6G deneme uydusu, Dünya'nın uzaydan daha etkili ÅŸekilde izlenmesini saÄŸlayacak. Tarım ve hayvancılık hayvancılık faaliyetleri, afet durumları ve binadan altyapıya her türlü inÅŸaat çalışması anlık olarak izlenebilecek.

Çin, eylül ayında üçüncü deniz mobil uydusunu uzaya fırlatıp KuÅŸak ve Yol GiriÅŸimi'nin haritalama çalışmalarına yardımcı olacak Gaofen 11-02 adlı gözlem uydusunu yörüngeye oturtmuÅŸtu.

Bugün bir açıklama yapan Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi, dünyanın en büyük tek çanak radyo teleskobu olan 30 futbol sahası boyutundaki FAST'ı (Aperture Spherical Radio Telescope) gelecek yıl küresel bilim insanlarının araÅŸtırmalarına açacağını duyurdu.

Gözlemevi, 'bir dizi teknik ve performans deÄŸerlendirmesini' geçtikten sonra Ocak 2021'de tam kapasite çalışmaya baÅŸlayacak.





 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.