Sosyal Medya

Güncel

Avrupalı ​​vekiller, Mısır'a siyasi tutukluları serbest bırakma çağrısı yaptı

Avrupalı bir grup milletvekili, Mısır yönetimine "siyasi tutukluların salıverilmesi" çağrısında bulundu.



Deutsche Welle'nin haberine göre, ABD'li senatörlerin ardından Avrupalı 222 milletvekili, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'ye ithafen, ülkede güvenli olmayan koÅŸullarda haksız yere tutulan aktivistler, gazeteciler, avukatlar ve diÄŸer siyasi tutukluların serbest bırakılması çaÄŸrısıyla bir mektup yayımladı.

Fransız ve Belçikalı milletvekillerinin öncülük ettiÄŸi mektup, Avrupa Parlamentosuna üye 7 ülkeden milletvekillerince imzalandı.

Mektupta, Mısır'da haklarında suçlama ya da yargılama olmaksızın veya aileleri ve avukatlarıyla iletiÅŸimi olmadan uzun süreli gözaltında tutulan kiÅŸi sayısının giderek artması ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde aşırı kalabalık koÅŸullarda tutulan bu kiÅŸilerin daha da risk altına girmesine iliÅŸkin endiÅŸeye iÅŸaret edildi.

ABD merkezli Kahire Ä°nsan Hakları Çalışmaları Enstitüsünden yapılan açıklamada da Mısır yönetimine yapılan baskının, "uluslararası toplumun, Mısır'daki hak ihlalleri nedeniyle artan hayal kırıklığını gösteren eÅŸi görülmemiÅŸ bir seferberlik" anlamına geldiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

"Mısır'da hapse girdiÄŸinizde, asla aynı ÅŸekilde çıkmazsınız"

Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonundan AraÅŸtırmacı Mina Thabet, "Bu, ülkedeki ihlallerin boyutunun kötü ÅŸöhretinin açık bir yansımasıdır." dedi.

Mektuplarda, doÄŸrudan önde gelen birkaç siyasi mahkumun isimlerinin yer aldığına deÄŸinen Thabet, Mısır'ın tutuklu yargılama sistemi nedeniyle "binlerce deÄŸilse bile yüzlercesinin" zorla kaybedildiÄŸini ya da haksız ÅŸekilde aylarca veya yıllarca gözaltında tutulduÄŸunu ileri sürdü.

2016'da kendisi de hapse atılan Thabet, gözaltı, hücre hapsi ve kötü muamelenin psikolojik etkilerinin ömür boyu sürdüÄŸünü söyleyerek, "Mısır'da hapse girdiÄŸinizde, asla aynı ÅŸekilde çıkmazsınız." dedi.

Mısır yönetimi ise "hapishanelerde mahkumlara yönelik kötü muamele" iddialarını reddediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Kovid-19 salgınında aşırı kalabalık hapishanelerde tutulanların karşılaştıkları "ciddi riskler" konusunda endişelerini dile getiriyor.

Cenevre Merkezli Adalet Komitesi adlı insan hakları kuruluÅŸu, bu yılın ilk yarısında Kovid-19 nedeniyle ölen 17 tutuklu da dahil olmak üzere, 51 mahkumun, kasıtlı tıbbi ihmal nedeniyle hayatını kaybettiÄŸini bildirdi.

Sisi'ye "siyasi tutukluları serbest bırakma çaÄŸrısı" yapılmıştı

ABD'de parlamenterler, pazartesi günü Mısır Devlet BaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'ye yazdıkları mektupta, ülkedeki siyasi tutukluların salıverilmesi çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Demokrat Partili 55 Senatör ve Temsilciler Meclisi üyesiyle bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders'ın imza attığı mektupta, temel hak ve özgürlüklerini kullananların siyasi gerekçelerle hapsedilmesinin haksız olduÄŸu vurgulanmıştı.

Parlamenterler mektupta, aralarında siyasi muhalifler, avukatlar, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin olduÄŸu 20'den fazla vakadaki haksızlıklara dikkati çekerek, "Bu insanlar, en baÅŸta hapse dahi atılmamalıydı." ifadesini kullanmışlardı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ülkenin ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'yi askeri darbeyle deviren Sisi'nin iktidarı döneminde, binlerce siyasi muhalif ve insan hakları savunucusu tutuklanarak hapse atıldı.

En son, ülkenin farklı kentlerinde 20 Eylül'de baÅŸlayan hükümet karşıtı protestolar nedeniyle 900'den fazla kiÅŸi gözaltına alınmış ve tutuklu yargılanmak üzere cezaevlerine konulmuÅŸtu.

2 günde 15 idam

Mısır'daki Abdulfettah es-Sisi yönetimi, 2 Ekim Cuma günü düzenlenen "Zafer Cuması" eylemlerinden bir gün sonra, AÄŸustos 2013'te Ä°skenderiye kentindeki darbe karşıtı gösterilerde tutuklanan Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) üyesi 2 kiÅŸiyi, bir gün sonra da 13 kiÅŸinin daha idamını infaz etmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.