Sosyal Medya

Tercüme Haber

Mossad Başkanı Cohen: İsrail ve Suudi istihbaratı 'barış görüşmeleri' gerçekleştiriyor

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı Yossi Cohen, resmi diplomatik bir düzleme dökülmeden İsrail ve Suudi Arabistan'ın barış görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.



Cohen’e göre Ä°srail'in Arap ülkeleriyle iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmesi, Ä°ran'ın başını çektiÄŸi Ä°srail karşıtı cepheye karşı stratejik bir derinlik kazandırmasının yanı sıra potansiyel tehlikelerle, özellikle de nükleer program ve Åžii bölgesel yayılmacılığına karşı da avantaj saÄŸlamakta.

Mossad BaÅŸkanı Cohen, Arap ülkeleriyle normalleÅŸme ve ikili iliÅŸkilerin Ä°srail'e ekonomik ve güvenlik düzeyinde yeni ufuklar açtığını ve her alanda iÅŸbirliÄŸi faaliyetlerinin baÅŸlatıldığını da sözlerine ekledi.

Cohen, "Ä°srail ile liÅŸkilerini normalleÅŸme düzlemine döken Arap ülkeleri, Ä°ran önderliÄŸinde oluÅŸturulan Åžii eksenindeki cepheye karşı da güçlü pozisyonlarını arttırmış olduklarını fikrindeler." dedi.

Suudi Arabistan ile bir normalleÅŸme anlaÅŸması imzalamanın baÅŸlangıcı olarak, Ä°srail'in Filistinlilerle çatışmasına yönelik sorunu çözmesi gerektiÄŸine deÄŸinen Cohen, ÅŸu ifadeleri dile getirdi:

"Bizimle fiili barış iliÅŸkileri olan ülkelerin, resmi diplomatik çerçevenin kapsamı dışında olsalar dahi, bu normalleÅŸme sürecini sonuçlandırmasını diliyorum ve Filistin meselesinin, baÅŸka ülkelerle normalleÅŸme önünde bir engel teÅŸkil etmediÄŸini düÅŸünüyorum.

Zira Tel Aviv’in diÄŸer Arap ülkeleriyle resmi iÅŸbirliÄŸine girmesinin ön koÅŸulu olarak, Filistinlilerle bir çözüm anlaÅŸması ÅŸartı sunulmasının geçerli bir gerekçe oluÅŸturduÄŸu fikrinde deÄŸilim.’’

Kaynak: The Middle East Monitor Haber Ajansı

Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.