Sosyal Medya

Güncel

Sudan: Terör listesinden çıkarılma kararının İsrail ile ilişkisi yok

Sudan hükümeti, ABD'nin kendilerini "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarma kararı ile İsrail'le normalleşme meselesi arasında bağlantı olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.



DışiÅŸleri Bakanı Ömer Kameruddin, baÅŸkent Hartum’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Ä°srail ile normalleÅŸme meselesiyle Sudan’ın terör listesinden çıkartılması arasında herhangi bir baÄŸlantı bulunmuyor." ifadelerini kullandı.
Kameruddin, Sudan’ın "ABD’nin kara listesi"nden çıkartılmasını uluslararası topluma dönüÅŸün ilk adımı olarak deÄŸerlendirdi.

Ä°srail'in basınında, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren" ülkeler listesinden çıkaracağını açıkladığı kararın, Ä°srail ile Sudan arasında iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesine ön ayak olacağı iddia edilmiÅŸti.

Basında ayrıca Sudan'ın Tel Aviv ile iliÅŸkileri normalleÅŸtirmesi karşılığında ABD'nin Hartum'u "teröre destek veren" ülkeler listesinden çıkarmayı önerdiÄŸi yazılmıştı.

Sudanlı ve ABD'li yetkililer geçen ay Abu Dabi'de gerçekleÅŸtirdikleri toplantıda Hartum'un Ä°srail ile iliÅŸkileri normalleÅŸtirmesi konusunu görüÅŸmüÅŸ ancak bir sonuç alınamamıştı.


ABD BaÅŸkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından, Sudan'ın ABD'li terör kurbanlarına ve ailelerine 335 milyon dolar tazminat ödeyeceÄŸini duyurmuÅŸtu. Trump, bu yapıldığında Sudan'ı "Terörü Destekleyen Ülkeler" listesinden çıkaracağını vurgulamıştı.

Sudan BaÅŸbakanı Abdullah Hamduk da devlet televizyonunda yayımlanan konuÅŸmasında, ABD'li terör kurbanları ve aileleri için Washington yönetiminin talep ettiÄŸi 10 milyar doları aÅŸkın tazminatın bir yıldır yürütülen müzakereler sonucu birkaç yüz milyon dolara düÅŸürüldüÄŸünü ve dün itibarıyla yatırıldığını bildirmiÅŸti.

ABD, terör gruplarına destek verdiÄŸi gerekçesiyle “terörü destekleyen ülkeler” listesine dahil ettiÄŸi Sudan’a 1997’de ekonomik yaptırım uygulamaya baÅŸlamış, Kenya ve Tanzanya’daki büyükelçiliklerine düzenlenen saldırılar sonrası bunları daha da ağırlaÅŸtırmıştı.

ABD Yüksek Mahkemesi, 18 Mayıs’ta Sudan hükümetinin, 1998'de ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen terör saldırılarının kurbanlarına ve yakınlarına 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemesini kararlaÅŸtırmıştı.
 Yapılan müzakereler sonucu bu rakam 335 milyon dolara kadar düÅŸürülmüÅŸtü.

El-Kaide'nin bombalı saldırılarında 224 kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, binlerce kiÅŸi yaralanmıştı. Olayın ardından, birçok kurban ve yakını ABD'deki eyalet ve federal mahkemelere baÅŸvurarak, saldırılardan dolayı Sudan hükümetini suçlamış ve tazminat talep etmiÅŸti.

ABD mahkemeleri, daha önce görülen davalarda, söz konusu saldırılarda Sudan'ın terör örgütü El Kaide ve örgüt lideri Usame Bin Ladin'e yardım ettiÄŸine hükmetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.