Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: İngiltere, Suudi Arabistan'a devasa oranda silah satıyor

İngiltere, Suudi Arabistan'a neredeyse her gün, benzeri görülmemiş bir oranda silah ruhsatı veriyor. Bu devasa satış oranı, temyiz mahkemesinin İngilizlerin sivil halkı hedef almak için silah kullandığı iddiaları nedeniyle, Krallığa silah satışını yasaklamasının ardından aylarca süren satış yasağı sonrası oluşan İngiliz kaybını telafi etmesini sağlıyor.



Geçen hafta yayınlanan resmi rakamlar, Britanya’nın dünya çapında tehlikeli silah akışında artan rolünü ortaya koydu. Ä°ngiltere, geçen yılki karara raÄŸmen en yüksek ikinci silah ihracatçısı konumunu koruyor. Son günlerde medyaya yansıyan haberlere bakılırsa, Britanya’nın silah ticaretiyle ilgili ortaya saçılan birçok ayrıntı, Yemen'de ortaya çıkan insani felaketinde de Ä°ngiliz "suç ortaklığı" iddialarının dillendirilmesine yol açtı.

Ä°ngiltere’deki Silah ticaretine karşı yürütülen inisiyatif  (CAAT) üyelerinden Andrew Smith, "BirleÅŸik Krallık, vahÅŸi Suudi diktatörlüÄŸünü devasa ölçekte silahlandırarak, kendisini Yemen'e uygulanan zulüm ve suiistimallerin suç ortağı pozisyonuna düÅŸürüyor" dedi. Açıklamasına devam eden Smith; "Bu silah satış vakasının, her zamanki gibi alelade bir ticari faaliyet olarak görülmesi, maalesef ki acının ve katliamın daha da artmasına vesile olacaktır. Yemen'deki iç savaşın ancak Ä°ngiltere ve diÄŸer hükümetler tarafından saÄŸlanan askeri destek sayesinde mümkün olduÄŸunu da sözlerine eklemeliyim.’’ ifadelerini kullandı

20 Haziran 2019’dan baÅŸlayıp geçtiÄŸimiz Eylül ayına kadar, Ä°ngiltere’de 87 silah ihracat lisansı verildi. Söz konusu lisansların içerisinde, 15 milyon sterlin maliyetine denk gelen 11’i vücut zırhı ve navigasyon sistemleri olmak üzere, toplamda 19 kalemden oluÅŸan ve “savunma” maksatlı askeri teçhizat için lisansı verildi. Geri kalan 68 silah ihracatı lisansının ise sadece son 3 ayda verildiÄŸi dikkat çekiyor.

Suudi Arabistan, Gayri Safi Milli Hasıla’sına oranla, en yüksek askeri harcama yapan ülkelerin başında geliyor. Suud Rejiminin, Britanya Krallığının, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden iki kat fazla Ä°ngiliz yapımı savaÅŸ uçağına sahip olduÄŸu bildiriliyor.

Kaynak: Al Monitor Haber Ajansı

Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.