Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Kuzey Kore'nin füze gösterisi sonrası Japonya'dan savunma geliştirme adımı

Japonya hükümeti, Kuzey Kore’nin Pazartesi günü, başkent Pyongyang'da hafta sonu düzenlediği askeri geçit töreninde sergilediği nükleer füze ve silahlarının tehditlerine yanıt verme yeteneğini artırma vaadinde bulundu.



Cumartesi günü iktidar partisinin 75. yıldönümünü kutlayan Kuzey Kore, Kuzey'in bilinen balistik füzelerinden daha büyük olan kıtalararası bir balistik füze olduÄŸu görünen çeÅŸitli silah sistemlerini sergiledi. Ayrıca aynı seremonide, denizaltılardan ateÅŸlenebilen bir füzenin muhtemelen yükseltilmiÅŸ yeni bir versiyonunu da görücüye çıkardı.

Bazı uzmanlar, silahların geliÅŸtirilmekte olan füzelerin modelleri olabileceÄŸini söylese de, ABD ile nükleer diplomasinin dondurulması sonrasında Kuzey Kore'nin silah yeteneklerinin sürekli olarak iyileÅŸtirildiÄŸi görülüyor.

Japon Kabine Genel Sekreteri Katsunobu Kato, Pazartesi günü düzenli olarak düzenlediÄŸi basın toplantısında, "ÇeÅŸitlenen ve karmaşık olan tehditlere yanıt verebilmek için kapsamlı füze caydırma kabiliyetimizi güçlendirmek için sıkı bir ÅŸekilde çalışacağız" dedi. " Bu füzelerden bazılarının konvansiyonel teçhizatımızla karşılık vermemizi zorlaÅŸtırdığını biliyoruz." dedi.

Kato, Japonya'nın Kuzey Kore tarafından sergilenen füzelerin analizi hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti. Sadece Japonya'nın Japon halkını korumak için ABD ve diÄŸer ilgili ülkelerle iÅŸbirliÄŸine devam edeceÄŸini söylemekle yetindi.

Eski BaÅŸbakan Shinzo Abe'nin yaklaşık sekiz yıllık görev süresi altında, Japonya, Kuzey Kore ve Çin'den gelen artan tehditler arasında, Japonya-ABD ittifakı altında ordunun uluslararası rolünü geniÅŸletme stratejisi izlemiÅŸti.

Tokyo defalarca iki ülkeyi bölgesel güvenliÄŸine tehdit olarak nitelendirdi ve ÅŸu anda caydırıcı füze politikasında, yaklaÅŸan saldırılara karşı savunma yapmak için düÅŸman üslerinde ilk saldırı yeteneÄŸi geliÅŸtirme kabiliyetini arttıracak büyük bir taarruz deÄŸiÅŸikliÄŸi üzerinde çalışıyor.

Bu minvalde eski BaÅŸbakan Abe'nin halefi Yoshihide Suga ve hükümetinin bu yılın sonlarında yeni bir füze planı hazırlaması bekleniyor.

*Kaynak: The Associated Press (AFP) Haber Ajansı

*Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.