Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Yunanistan Girit adasına ikinci askeri üs kuruyor

Yunan medyasının aktardığı bilgilere göre, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos Pazartesi günü ülkesinin Girit'te ikinci bir askeri üs inşa etmeyi planladığını duyurdu.



Panagiotopoulos parlamentoya verdiÄŸi demeçte, "Bu, hem ÅŸartların belirlediÄŸi hem de ülkemizin DoÄŸu Akdeniz'de var olması için planladığımız bir giriÅŸimimizdir." dedi.

Atina ile ABD arasındaki Karşılıklı Savunma Ä°ÅŸbirliÄŸi AnlaÅŸması'nda önümüzdeki günlerde gerçekleÅŸmesi beklenen deÄŸiÅŸikliklere iÅŸaret ederek, "Bunun olması için Girit Deniz Üssü'nün iyileÅŸtirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor.

Kuracağımız bu yeni üs, silahlı kuvvetlerimizin yeteneklerini arttırma konusunda, hükümetimizin planlarının bir parçası olacak" dedi.

Türkiye daha önce Yunanistan’ı 1923 Lozan AntlaÅŸması'nı ihlal ederek Sakız adasını askerileÅŸtirdiÄŸi için kınamıştı.

DoÄŸu Akdeniz havzasının büyük doÄŸalgaz kaynakları içerdiÄŸi iddiaları nedeniyle son aylarda komÅŸular arasındaki gerginlik arttı.

Fransa'nın desteÄŸiyle Yunanistan, Türkiye'nin enerji araÅŸtırmalarına itiraz etti ve Türkiye kıyılarına yakın küçük adaların kıta sahanlığı oluÅŸturduÄŸunu iddia ederek Türkiye’yi Akdeniz’de sıkışmaya çalıştı.

Akdeniz'deki en uzun kıyı ÅŸeridine sahip ülke olan Türkiye, kendisi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkı olduÄŸunu savunarak, kendi kıta sahanlığında enerji aramak için askeri takviyeli sondaj gemileriyle arama ve keÅŸif çalışmaları yürütüyor.

GeçtiÄŸimiz hafta, ülkeler tansiyonu düÅŸürmek adına NATO nezdinde istikÅŸafi görüÅŸmelerde bulunmaya karar verdiler.

Amerika'nın DoÄŸu Akdeniz'de devam eden gerilimin gerilemesini kuvvetle teÅŸvik ettiÄŸini söyledi.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo Girit’teki Souda Körfezi’ndeki NATO üssünü ziyaret ettikten sonra dün yaptığı açıklamada, "NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye arasındaki diyaloÄŸu ÅŸiddetle destekliyoruz ve onları bir an önce bu konularla ilgili tartışmaya devam etmeye teÅŸvik ediyoruz" dedi.
 

Kaynak: Middle East Monitor Haber Ajansı

Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.