Sosyal Medya

Ermenistan ne yapmak istiyor

Ermenistan’ın son provokasyon içerikli adımları, Azerbaycan’ın sınırlarını taciz içerikli tutumu, sadece iç faktör olarak yorumlanmamalı!



PaÅŸinyan iktidara geldiÄŸinden itibaren verdiÄŸi sözlerini tutamamakta. Ermenistan yönetimindeki KarabaÄŸ Ermenileri faktörünü ortadan kaldırmayı kendine hedef seçmiÅŸ PaÅŸinyan, yeniden KarabaÄŸ’da savaÅŸ ortamı retoriÄŸi ile kendine avantajlı ortam peÅŸinde.

Kalıcı olmanın yolunun savaÅŸ ortamı ve toplumun milliyetçi duygularına hitapla süsleyen PaÅŸinyan her ne kadar da Rusya karşıtı görüntü verse de, adımlarının Rusya’nın da çıkarlarına uygun geldiÄŸini açıktan görebiliyoruz.

Rusya, Kafkasya’da “Türkiye faktörünü” yıllarca istemedi. Son olaylar üzerine konjonktürel olarak yeni ortam ve durum meydana çıktı. Türkiye’nin varlığı son 100 yılda ilk defa fiili boyuta geçme zemini kazandı. Tabii ki Rusya için, bu arzu edilir bir durum deÄŸil!

Ermenistan’ın elinden kaymasını, tam tersi daha da varlığını orada pekiÅŸtirmek istediÄŸini, Moskova hiç gizlemedi. Son olaylar üzerinden PaÅŸinyan’ın durmadan Azerbaycan sınırlarını taciz tutumu ortaya yeni farklı boyutlu durum çıkarabilir. SavaÅŸ ortamı, “kendisini Güney Kafkasya’daki tüm enerji projelerinden tecavüzkârlığı nedeniyle tecrit etmiÅŸ Ermenistan için nasıl bir yeni avantaj saÄŸlar” sorusuna, galiba yanıt aramakta PaÅŸinyan!

Hem verdiÄŸi pembe sözleri tutamıyor, hem de kendisinden önceki yönetimden farklı yeni durum oluÅŸturamıyor. Ä°ÅŸte mesele tam da burada saklı! Yani esasında burada Ermenistan “tek başına faktör olma” peÅŸinde. Lakin Rusya burada ve tüm süreci kontrolü altında tutmakta. PaÅŸinyan’ın bu yöntemi, Rusya açısından yeni avantajlı zemin oluÅŸturmakta. Rusya bu durumu sonuna kadar kullanmanın hesabını yapmakta. Rusya, Azerbaycan’dan ordu olarak çıkarılmıştır. Lakin Yukarı KarabaÄŸ kozunun bunca yıllar çözülmemesinde Rusya’nın tutumunun asıl nedeni, bu kanayan yarayı istediÄŸinde kullanabilmesi ile alakalıdır. Ä°ÅŸte Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov yeni beyanat verdi. Ve Yukarı KarabaÄŸ çevresindeki iÅŸgal edilmiÅŸ 5 reyonun geri verilmesinden bahsediyor. Verilirse, diÄŸer bölgelere sınır boyunca barış gücünün girmesinden bahsediyor. Bu “barış gücü” kılıflı tanım, Rus Ordusu anlamı taşımaktadır. Bu teklif Azerbaycan kamuoyu tarafından sınırlı itirazla karşılandı. “Acaba nabız yoklaması olabilir mi” sorusunu da sormamızda fayda var.

Rusya kaç gündür, PaÅŸinyan’ın tacizlerine adam akıllı beyanat vermiyor. Sadece Türkiye net ve sert tavırla meydanda. Neredeyse tüm devletlerin yapması gerekeni, tek başına Türkiye yapmakta. Ne uluslararası hukuk, ne de tarihi gerçekler, Türkiye dışında kimsenin bakmadığı konular olduÄŸunu, bir kez daha görmekte! Azerbaycan’da, “Türkiye ile konfederasyon kurulsun” teklifleri devreye girmekte. Tabii bunun karşıtı, tam tersi beyanlarda devrede!

GeldiÄŸimiz noktadan bakıldığında, Azerbaycan’ın seferberlik kararı ve ordunun hazır ola getirilmesi, Ermenistan’la karşı karşıya kalındığında yeni ve adil ortamın ortaya çıkabileceÄŸini bize iÅŸaret vermekte ama Azerbaycan tek başına Ermenistan’la karşı karşıya hiç bırakılmadı ve bundan sonra da süreci Ermenistan üzerinden baÅŸkalarının dizayn edeceÄŸinden kimsenin kuÅŸkusu olmasın. Peki, sonuç nereye götürür bizi. Azerbaycan’da savaÅŸ yolu ile toprakların iÅŸgalden azat edilmesi tutumu, en fazla üzerinde durulan tutumdur. Caydırıcı adımları ile Azerbaycan, PaÅŸinyan’ı yönetime geldiÄŸi noktaya itekleyecek, nitekim iteklemekte. Ermenistan kamuoyundaki PaÅŸinyan’a eleÅŸtirilere bakılırsa, tutumuna kamuoyu desteÄŸinin pek fazla olmadığı açıktır. KarabaÄŸ üzerinden oyuna kalkışan PaÅŸinyan için, yeni siyasi sürecin kendisi aleyhinde pekiÅŸen ortamı bize gösterecek. Ve bizim PaÅŸinyan’ın muradı kadar, Moskova’nın muradına odaklanarak süreci takip etmemiz gerekiyor.

Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.