Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Filistinliler Oslo tuzağını 27 sene sonra anladı

1993 Eylül'ünde imzalanan, Filistinliler için Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde özerk yönetim kurulmasını sağlayan Oslo anlaşmasını üzerinden 27 yıl geçti. İsrail ile Filistin üst düzey temsilcilerinin ilk kez yüz yüze görüşmesi olarak tarihe geçen Oslo Anlaşması'na rağmen Filistin sorunu hala çözülemediği gibi işgal de büyük bir hızla devam ediyor. Filistin her konuda günden güne kan kaybederken İsrail hem işgal politikasını sürdürüyor hem de bölgedeki aktörlerle yeni oyunlar kuruyor.



13 Eylül 1993'de dönemin Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Åžimon Peres ile o zaman FKÖ'nün müzakereci ismi Mahmud Abbas tarafından Washington'da imzalanan Oslo anlaÅŸmasının üzerinden tam 27 yıl geçti. O gün bir kurtuluÅŸ olarak imzalanan anlaÅŸmanın bugün Filistinlileri kendilerine pahalıya mal olacağı korkusu sardı.
 
Kudüs'te yaÅŸayan Filistinliler, ÅŸehirlerinin statüsünün hiçbir zaman belirlenemediÄŸini ve ÅŸimdi çok daha büyük bir tehdit altında olduklarını söylüyor. Ä°srail'in baÅŸta BirleÅŸik Arap Emirlikleri olmak üzere Arap ülkeleri ile baÅŸlattığı normalleÅŸme süreci Oslo anlaÅŸmasından güç alıyor.
 
BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ile Ä°srail arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi anlaÅŸması 22 Eylül'de Washington'da yapılacak törenle imzalanacak.
 
Trump yönetimi Ä°srail'e güç verdi
 
Ä°srail'in yavaÅŸ ve sessizce attığı adımlar Donald Trump yönetimindeki ABD'nin de desteÄŸi ile Kudüs özelinde ve Filistin genelinde planladıkları adımların bir bir gerçekleÅŸmesini saÄŸladı.
 
Aralık 2017'de Trump'ın yüzyılın anlaÅŸmasının ve seçim propagandasının bir parçası olarak Kudüs'ü Ä°srail'in baÅŸkenti olarak tanıması da yine bu projenin bir parçası.
 
2018'de "öldü" denilmiÅŸti
 
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise Trump'ın açıklamalarına tepki göstererek Kudüs'ü 'Filistinlilerin ebedi baÅŸkenti' olarak tanımlamış, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Ocak 2018'de yaptığı açıklamada, Oslo AnlaÅŸması'nın artık "öldüÄŸünü" söylemiÅŸti.
 
1993 yılında imzalanan Oslo Barış AnlaÅŸmaları'nda Kudüs'ün nihai statüsünün barış görüÅŸmelerinin ileri aÅŸamalarında ele alınması öngörülüyor.
 
Oslo Anlaşması
 
Ä°ki taraf arasındaki barış anlaÅŸması çabalarının çerçevesini çizen Oslo AnlaÅŸması, 13 Eylül 1993'de dönemin Ä°srail DışiÅŸleri Bakanı Åžimon Peres ile o zaman FKÖ'nün müzakereci ismi Mahmud Abbas tarafından Washington'da imzalanmıştı.
 
AnlaÅŸma töreninde dönemin ABD BaÅŸkanı Bill Clinton, DışiÅŸleri Bakanı Warren Christopher, Rusya DışiÅŸleri Bakanı Andrei Kozyrev ile daha sonra Filistinlilerle barış çabaları nedeniyle fanatik Yahudinin suikastı sonucu yaÅŸamını yitiren Ä°srail BaÅŸbakanı Ä°zak Rabin ile FKÖ BaÅŸkanı Yasir Arafat da hazır bulunmuÅŸtu.
 
AnlaÅŸma gereÄŸince Batı Åžeria ve Gazze Åžeridi'nde Filistinliler için özerk yönetim kuruldu.
 
Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Ocak 2018'de yaptığı açıklamada, Oslo AnlaÅŸması'nın artık "öldüÄŸünü" söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.