Sosyal Medya

İsrail ile BAE ve Bahreyn normalleşme anlaşmasını Beyaz Saray'da imzalandı

İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar, Beyaz Saray'da imzalandı.



Ä°srail ile BAE ve Bahreyn arasında varılan normalleÅŸme anlaÅŸmaları anlaÅŸmalar için resmi imza töreni, Beyaz Saray'da düzenlendi.
 
Törene Trump'ın yanı sıra, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, BAE DışiÅŸleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı Abdullatif bin RaÅŸid ez-Zeyani katıldı.
 
Ä°srail ve BAE ile Ä°srail ve Bahreyn arasında birer normalleÅŸme anlaÅŸması imzalanırken, 3 ülke "Abraham Accords (Ä°brahim AnlaÅŸması)" adı verilen metne de ortak imza attı.
 
"Yeni Orta Doğu'nun şafağındayız"
 
Trump, imza töreninde yaptığı konuÅŸmada, törene katılan liderlere teÅŸekkür ederek, "Bugün, tarihin akışını deÄŸiÅŸtirmek için buradayız. Yıllar süren bölünme ve çatışmadan sonra, yeni Orta DoÄŸu'nun ÅŸafağındayız." diye konuÅŸtu.
 
Varılan anlaÅŸmalar ile "tüm inanç ve arka plandan kiÅŸilerin barış ve refah içinde yaÅŸayacağı bir gelecek" için önemli bir adım attıklarını kaydeden Trump, Ä°srail ile Bahreyn ve BAE arasındaki anlaÅŸmalara sadece 1 ay içinde varıldığını belirtti.
 
Trump, baÅŸka ülkelerin de Ä°srail ile barış anlaÅŸmaları imzalayacağını belirterek, "Ä°srail, BAE ve Bahreyn karşılıklı büyükelçiler atayacaklar, turizmden, ticarete, saÄŸlıktan güvenliÄŸe kadar geniÅŸ yelpazedeki sektörler de güçlü iÅŸ birlikleri ve ortaklıklar kurmaya baÅŸlayacaklar." bilgisini paylaÅŸtı.
 
"Varılan anlaÅŸmalar, bölgedeki halkların geçmiÅŸin baÅŸarısız yaklaşımlarından kurtulmalarını saÄŸladı"
 
Söz konusu 3 ülkenin "dost" olduÄŸunu belirten Trump, "Ä°brahim AnlaÅŸması, tüm dünyadaki Müslümanlara Ä°srail'deki kutsal mekanları ziyaret etme ve Mescid-i Aksa'da barış içinde ibadet etmenin de kapılarını açtı." diye konuÅŸtu.
 
Trump, varılan anlaÅŸmaların, bölgede daha kapsamlı bir barış için temel oluÅŸturacağının altını çizerek, "Yahudi ve Arapların düÅŸman olduÄŸu ve Mescid-i Aksa'nın saldırı altında olduÄŸu yalanları nesilden nesile aktarıldığı yalanı bölgede ve tüm dünyada terör ve ÅŸiddetin yayılmasına yol açtı. Varılan bu anlaÅŸmalar, bölgedeki halkların geçmiÅŸin baÅŸarısız yaklaşımlarından kurtulmalarını saÄŸladı." dedi.
 
BaÅŸkanlık görevine geldikten sonra ilk yurt dışı ziyareti kapsamında, 54 Arap ve Müslüman ülkenin liderleri ile Suudi Arabistan'da bir araya geldiÄŸini anımsatan Trump, oradaki konuÅŸmasında söz konusu ülkelere birlik olma çaÄŸrısı yaptığını söyledi.
 
Trump, bugünün dünyasında Orta DoÄŸu ülkelerinin iÅŸ birliÄŸini, çatışmaya tercih ettiÄŸini vurgulayarak, "Bu ülkeler, Araplar, Ä°srailliler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanların uyum ve barış içinde birlikte yaÅŸayabileceÄŸi, ibadet edebileceÄŸi, yan yana hayal kurabileceÄŸi bir geleceÄŸi seçiyorlar." ifadelerini kullandı.
 
Trump, törenden önce Netanyahu ile Oval Ofis'te bir araya geldi. Trump ve eÅŸi Melania Trump, Netanyahu'ya "Beyaz Saray'ın anahtarı"nı hediye etti.
 
Ä°srail ile 5 ya da 6 ülkenin daha normalleÅŸme anlaÅŸması imzalayabileceÄŸini söyleyen Trump, ülke ismi zikretmekten kaçındı.
 
Ayrıca Trump, imza töreninden önce, Oval Ofis'te Bahreyn ve BAE dışiÅŸleri bakanları ile de bir araya geldi
 
İsrail ile Bahreyn ve BAE anlaşması
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 13 AÄŸustos'ta Ä°srail ile BAE'nin, 11 Eylül'de ise Ä°srail ile Bahreyn'in "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu.
 
1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.