Sosyal Medya

Güncel

Rusya darbeci Hafter'e iki ayda 70 askeri kargo uçağı takviye gönderdi

Rusya'nın Libya'daki askeri varlığını yalanlamasından bir hafta sonra düşen uçaktan kurtulan pilotun Rusça yardım videosu göndermesi üzerine, Moskova'nın bölgedeki varlığını korumak için Libya'ya ne kadar güç gönderdiği soruları gündeme geldi. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Libya'nın doğusundaki havaalanlarına 8 Temmuz ile 2 Eylül arasında 70 askeri kargo uçağı indi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) verilerine göre, Libya'nın doÄŸusundaki havaalanlarına 8 Temmuz ile 2 Eylül arasında 70 askeri kargo uçağı indi.

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Genel Sekreter Vekili Stephanie Williams'a göre ise, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e uluslararası destek sadece havayolu ile sınırlı kalmadı, aynı dönem içinde Hafter'e 3 gemi ile yardım gönderildi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya ise "Libya'daki çatışma bölgelerinde tek bir Rus askerin olmadığını defalarca bildirdik. Libya'daki silahlı çatışmalara katılan Rus vatandaÅŸlara iliÅŸkin de hiçbir güvenilir bilgi yok." ifadelerini kullandı.

RUSYA LÄ°BYA'DA ELÄ°NÄ° GÜÇLENDÄ°RMEYE ÇALIÅžIYOR

Al Jazeera televizyon kanalının diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, Libya uluslararası yaptırım uzmanlarından oluÅŸan bir grubun gizli raporunda, Rusya'nın Libya'daki paralı asker ÅŸirketi Wagner Grubu'na verdiÄŸi doÄŸrudan lojistik desteÄŸi güçlendirdiÄŸi belgelendi.

Rapora göre, Rusya'nın Kasım 2019 ile Temmuz 2020 arasında Libya'ya Suriye'den kalkan 338 askeri kargo uçuÅŸu yönlendirdi.

Bu durum, Haziran ayında ateÅŸkese raÄŸmen, Rusya'nın Wagner ve Hafter milisleriyle sözleÅŸmeli diÄŸer Rus güvenlik ÅŸirketlerine neden paralı asker ve silah göndermeye devam ettiÄŸi sorusunu akla getiriyor.

BM'nin yanı sıra baÅŸta Türkiye olmak üzere Cezayir, Tunus, Fas, ABD ve Almanya gibi birçok ülke, ateÅŸkesi sürekli kılmak ve Libya'daki savaşı sona erdirecek kapsamlı bir diyalog baÅŸlatmak için diplomatik çabalarını yoÄŸunlaÅŸtırdı.

Birinci ihtimal Moskova, baÅŸkent Trablus ile Libya ordusunun yarısından fazlasını oluÅŸturan askerlerin ÅŸehri Misrata'ya yeni bir saldırı hazırlığı için Hafter'in savunma gücünü artırmak istiyor.

Bir diÄŸer olasılık da Rusya Cufra hava üssü ile Sirte'deki Kardabiye hava üssündeki savunma gücünü artırarak NATO'nun güneyinde kalıcı varlığını korumak istiyor.

Bu durum Libya'ya MiG-29 çok amaçlı avcı uçağı, Suhoy Su-24 bombardıman uçağı ve geliÅŸmiÅŸ Rus silahlarının gönderilmesini açıklıyor.

HAFTER SAFLARINDA SAVAÅžAN WAGNER MÄ°LÄ°SLERÄ° SÄ°RTE'DEN ÇEKÄ°LMÄ°Åž DEĞİL

Bir çoÄŸu Türkiye'nin gönderdiÄŸi SÄ°HA'lar tarafından tespit edilerek imha edilen Pantsir hava savunma sistemlerinden sonra Hafter tarafı daha uzun menzilli S-300 hava savunma sistemleri gönderildiÄŸini duyurdu.

BM raporuna göre Libya'daki Wagner paralı asker sayısı 1200 civarındayken baÅŸka kaynaklar bu sayının 2500'e yakın olduÄŸunu belirtiyor.

Wagner ayrıca, sayıları 5 bin olarak tahmin edilen Suriye'deki BeÅŸÅŸar Esed rejimine sadık Suriyeli paralı askerleri, aylık iki bin dolarlık ücretle Libya'ya gönderdi. Buna ek olarak 1000 kiÅŸi daha göndermeyi planlıyor. Bunun yanında Çad ve Sudan'dan getirilen paralı askerler de bulunuyor.

Libya hükümeti taraftarı bazı sosyal medya hesapları, Wagner paralı askerlerinin Sirte'den petrol kuyularına doÄŸru çekildiÄŸini belirtse de, bu bilgi kısa süre içinde yalanlandı.

Öte yandan Libya ordusu, Hafter'e baÄŸlı 80 araçlık bir askeri gücün Cufra kentinden Misrata'nın güneydoÄŸusundaki Vadi el-Lud bölgesinde sevk edildiÄŸini açıkladı.

Bu durum, özellikle ABD'nin baÅŸta Hafter milisleri ile Ruslar olmak üzere yabancı paralı askerleri Libya'dan çıkarmak ve Sirte ile Cufra'yı askerden arındırılmış bir bölge haline getirmek için yürüttüÄŸü uluslararası baskılar sürerken, Hafter cephesinin yanıltıcı manevralar yaptığı veya paralı askerleri yeniden konuÅŸlandırmaya çalıştığı ÅŸeklinde yorumlanabilir.

Sirte ve Cufra'nın askerden arındırılması, Libya BaÅŸbakanı Faiz es-Serrac ile Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Akile Salih tarafından duyurulan ateÅŸkes anlaÅŸması içinde de zikredilmiÅŸti.

Ancak Moskova yönetimi ateÅŸkese raÄŸmen Hafter'e ayda 35 ila 40 uçaklık yardım göndermeyi sürdürdü.

LÄ°BYA SAVAÅž Ä°LE BARIÅžIN ARASINDA

Libya, Hafter milislerinin Sirte'de toplanması ve Fas'ın Buznika kenti ve Cenevre'deki müzakerelere bakıldığında hem savaşın ve hem barışın kıyısında duruyor.

Bununla birlikte 77 yaşındaki Hafter'in Libya'yı silah zoru ile yönetmeye çalışmak için son macerasına girmeyeceÄŸinin de garantisi yok. Çünkü Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Libya hükümeti ile müzakere edenler milisler üzerinde bir otoriteye sahip deÄŸil.

Tobruk'taki milletvekillerinin çoÄŸunun Libya hükümetine sadık olmasına raÄŸmen, Akile Salih'in kendisine sadakati sürdükçe bu durum Hafter'i zayıflatmadı.

Hafter milisleri Sirte'de toplanmaya ve ateÅŸkesi ihlal etmeye devam ettikçe, bu durum müzakerecilere gelecekte milislerin anlaÅŸmalara uyacaklarına dair güven sorunu yaÅŸatacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.