Sosyal Medya

Afganistan’da Taliban üyesi 400 mahkum serbest bırakıldı

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında yapılan mahkum takasının tamamlandığı ve barış görüşmelerinin yakında başlayacağı bildirildi.



Afganistan Ulusal Güvenlik Åžurası Sözcüsü Cavid Faysal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Taliban ile hükümet arasında gerçekleÅŸtirilen mahkum takasının tamamlandığını söyledi.

Taliban'ın elinde tuttuÄŸu komandoların serbest bırakılmasının ardından birkaç militan dışında geri kalan 400 militanın serbest bırakıldığını ifade eden Faysal, söz konusu birkaç militanın da en yakın zamanda salıverilmesi için diplomatik görüÅŸmelerin sürdüÄŸünü belirtti.

Faysal, böylece mahkum takasının tamamlandığını ve artık Taliban ile müzakerelerin baÅŸlaması için hiçbir engelin kalmadığını kaydetti.

ABD ile Taliban arasında 29 Åžubat'ta imzalanan barış anlaÅŸması kapsamında 5 bin Taliban üyesi mahkuma karşılık 1000 Afgan mahkumun, Afganlar arası müzakereler baÅŸlamadan önce serbest bırakılması gerekiyordu.

Söz konusu 5 bin Taliban mahkumun arasında ağır suçlara karışan 400 militanın serbest bırakılması, 7 AÄŸustos'ta baÅŸkent Kabil'de toplanan Büyük Halk Meclisinin (Loya Cirge) onayına sunulmuÅŸ ve oy birliÄŸiyle kabul edilmiÅŸti.

Mahkum takası devam ederken iki hafta önce Avusturalya ve Fransa'nın itirazları nedeniyle ertelenmiÅŸti.

Afganlar arası müzakereler yakında baÅŸlayacak

Taliban ile müzakereleri yürütecek müzakere heyeti BaÅŸkanı Muhammed Masum Stanikzey, müzakere heyetinin Taliban ile barış görüÅŸmelerini baÅŸlatmaya hazır olduÄŸunu kaydetti.

Afganlar arası müzakerelerin yakında baÅŸlayacağını dile getiren Stanikzey, bu konudaki hazırlıkların tamamlandığını vurguladı.

Katar'ın baÅŸkenti Doha'da baÅŸlaması planlanan Afganlar arası müzakerelerde Afganistan'ı temsil edecek heyetin yarın Katar'a gideceÄŸi tahmin ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.