Sosyal Medya

Güncel

ABD, DSÖ'nün küresel COVID-19 aşı programına dahil olmayacak

ABD'de Donald Trump yönetimi, potansiyel yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısını geliştirmek, üretmek ve dağıtmayı hedefleyen küresel girişime dâhil olmayacağını açıkladı.



"Washington Post" gazetesinde yer alan habere göre, Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere, ABD'nin Dünya SaÄŸlık Örgütünün (DSÖ) eÅŸ güdümünde yürütülen COVID-19 Aşıları Küresel EriÅŸim Programı'na (COVAX) katılmayacağını bildirdi.

ABD'nin aşı çalışmalarını yalnız başına yürüteceÄŸini vurgulayan Deere, "BirleÅŸik Devletler, virüsü yenebilmek için uluslararası ortaklarıyla iÅŸ birliÄŸini sürdürecek fakat Dünya SaÄŸlık Örgütü ve Çin'in etkisindeki çok uluslu organizasyonlarla kısıtlanmayacak." ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, "pandemiyle mücadelede Çin-etkisinde kararlar aldığı" gerekçesiyle 29 Mayıs'ta DSÖ ile iliÅŸkilerini sonlandırdığını açıklamıştı.

Dünya çapında aşı geliÅŸtirme çalışmalarının hızlandırılmasını, bütün ülkelerin potansiyel bir aşıdan yararlanabilmesini ve yüksek risk grubundaki nüfus kesimlerinin aşıdan öncelikli olarak yararlanabilmesini amaçlayan COVAX programı kapsamında 170'dan fazla ülkeyle görüÅŸmeler yürütülüyor. Aralarında Almanya ve Japonya gibi ABD müttefiki ülkelerin bulunduÄŸu çok sayıda ülke ve kuruluÅŸ programa destek veriyor.

Uzmanlar, ABD'nin aşı çalışmalarında yalnız hareket etme kararının, hem ABD hem de dünya nüfusunun, pandemiden çıkışın umudu olarak görülen potansiyel bir aşıya eriÅŸiminde sıkıntıya yol açabileceÄŸi uyarısında bulunuyor.

ABD'de klinik aÅŸamaları süren bir aşının tescillenmesi halinde bunun dünyaya nasıl dağıtılacağı, nasıl fiyatlandırılacağı ve hangi ülkelerin ve nüfus gruplarının eriÅŸimine öncelik verileceÄŸi belirsiz kalacak. Aşının ABD dışında bulunması halinde, bu kez Amerikan halkının aşıya eriÅŸiminde sıkıntılar ortaya çıkabilecek.

33 aşı adayı, klinik deneme aşamasında

DSÖ verilerine göre, 28 AÄŸustos itibarıyla dünya genelinde COVID-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi deÄŸerlendirme aÅŸamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan COVID-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüÅŸtü. Dünya genelinde vaka sayısı 26 milyona yaklaşırken, 861 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.