Sosyal Medya

Güncel

Lübnanlılar Macron'un ikinci ziyaretini değerlendirdi: İşimize karışmaktır

Lübnanlı gazeteci, yazar ve akademisyenler Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ülkelerine ziyaretini değerlendirdi.



Gazeteci Hasan el-Layık yaptığı açıklamada hükümetin doÄŸrudan Fransız yönetimi altında kurulduÄŸunu vurgularken, Profesör Esad Ebu Halil de hükümetin kurulmasına Fransa'nın müdahale etmesiyle geçmiÅŸte Suriye rejiminin müdahalesi arasında bir fark olmadığına iÅŸaret etti.

Lübnanlı gazeteci, yazar ve akademisyenler, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un, ziyaretini Lübnan'ın iÅŸlerine müdahale ÅŸeklinde yorumladı.

Gazeteci Hasan el-Layık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nın doÄŸrudan Fransız yönetimi altında olduÄŸunu savundu.

"BaÅŸbakan'ı Fransa seçti"

Layık, mesajında "BaÅŸbakan Fransa tarafından seçildi. Hükümet doÄŸrudan Fransız yönetimi altında kuruluyor, bakanlıklar açıklanıyor, limanı yeniden inÅŸa etmek için planlar yapılıyor, Lübnan Bankası'nda adli soruÅŸturma yürütülüyor, Riyad Selame'nin geri çekilmesi saÄŸlanıyor ve elektrik tamir ediliyor." ifadesini kullandı.

"Bu Fransa-İran anlaşmasının sonucu"

Yazar Cercis Hayik de "Fransa-Ä°ran anlaÅŸmasının sonucu iÅŸte bu: Zaman harcamak için Edib hükümete baÅŸkanlık ediyor, halk ise Nevvaf Selam'ın baÅŸbakan olmasını istiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Milletvekilleriyle MiÅŸel Avn mı görüÅŸür yoksa Macron mu?"

AraÅŸtırmacı ve yazar Nizar Sellum ise sosyal medya hesabında, "BaÅŸbakanın kim olacağı konusundaki istiÅŸarelerde milletvekilleriyle CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn mı görüÅŸür yoksa Macron mu?" diye sordu.

"Suriye rejiminin müdahalesiyle aynı"

Profesör Esad Ebu Halil de hükümetin kurulmasına Fransa'nın müdahale etmesiyle geçmiÅŸte Suriye rejiminin müdahalesi arasında bir fark olmadığına iÅŸaret etti.

Ebu Halil, ÅŸöyle devam etti:

"MedenileÅŸen Lübnanlı, hükümetin, (Eski Suriye Ä°stihbarat BaÅŸkanı ve Eski içiÅŸleri Bakanı General) Gazi Kenan tarafından kurulduÄŸu bir aÅŸamadan hükümetin Macron tarafından kurulduÄŸu bir aÅŸamaya geçtiÄŸinde medenilikte yüceldiÄŸini hissediyor."

Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, bugünBeyrut Limanı'nda patlamanın yaÅŸandığı bölgeyi ziyaretinin ardından BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileriyle bir araya gelmiÅŸti.

Macron, "Koordinasyona ihtiyaç var. Åžeffaflık ve bilgi alışveriÅŸi konusunda sorun olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Çabaları birleÅŸtirmek için BM platformunda çalışmak gerek. Ve yardımlar takip edilmeli." demiÅŸti.

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lübnan'a ikinci ziyaretini gerçekleÅŸtiren Macron, bu sabah Lübnan Devleti'nin 100. kuruluÅŸ yıl dönümü etkinliklerine katılmış ve bu kapsamda Beyrut'un kuzeyinde Lübnan sediri dikmiÅŸti.

Beyrut Limanı'ndaki patlama ve hükümetin istifası

Beyrut Limanı'nda 4 AÄŸustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduÄŸu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmiÅŸti.

CumhurbaÅŸkanı MiÅŸen Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemiÅŸti. Patlamada 190 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 6 binden fazla kiÅŸinin yaralandığı ve birkaç kiÅŸinin kayıp olduÄŸu açıklanmıştı.

Patlamaya iliÅŸkin soru iÅŸaretleri ve ihmal iddialarının artması üzerine Lübnan sokaklarında sorumluların cezalandırılması talebiyle gösteriler düzenlenmiÅŸti. BaÅŸbakan Hassan Diyab da protestoların üçüncü günü 10 AÄŸustos'ta istifasını açıklamıştı.

CumhurbaÅŸkanı Avn, Beyrut Limanı'nda patlamaya tepki olarak düzenlenen protesto eylemlerinin ardından 10 AÄŸustos'ta istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yeni kabineyi oluÅŸturma görevini dün Mustafa Edib'e vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.