Sosyal Medya

Güncel

İran lideri Hamaney: BAE, İslam dünyasına ve Filistin'e ihanet etti

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) İslam dünyasına, bölgeye ve Filistin'e ihanet ettiğini söyledi.



Ä°ran lideri Ayetullah Ali Hamaney, video konferans yöntemiyle düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Tel Aviv ile Abu Dabi yönetimleri arasında varılan normalleÅŸme anlaÅŸmasına deÄŸindi.

BAE'nin söz konusu anlaÅŸmayla Ä°srail'e bölgeye eriÅŸme imkânı saÄŸladığına dikkati çeken Hamaney, "BirleÅŸik Arap Emirlikleri, hem Ä°slam dünyasına hem Arap ve bölge ülkelerine hem de Filistin'e ihanet etti. Elbette bu ihanet uzun sürmeyecek ancak bu utanç lekesi onların üzerinde kalacaktır. Siyonistlerin bölgeye giriÅŸine izin verdiler." dedi.
Hamaney, "Bir ülkenin gasp edilmesi meselesi olan Filistin meselesini unuttular ve normalleÅŸtirdiler. Filistin halkı her yönden ÅŸiddetli baskılara maruz kalıyorken onlar, Ä°srailliler ve (ABD BaÅŸkanı Donald) Trump'ın ailesindeki Yahudi (Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner) Amerikalılarla birlikte Ä°slam dünyasının çıkarları aleyhinde iÅŸ yapıyor ve Ä°slam dünyasına zulmediyorlar. Umarım yakında uyanır ve yaptıklarını telafi ederler." diye konuÅŸtu.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 13 AÄŸustos'ta Ä°srail ile BAE'nin "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu.

BAE, 29 Ağustos'ta, İsrail ile yapılan normalleşme anlaşması kapsamında, Tel Aviv'e uygulanan boykot kararının da lağvedildiğini duyurmuştu.

Ä°srailli ve ABD'li yetkililerden oluÅŸan heyet, Ä°srail ile BAE arasındaki normalleÅŸme anlaÅŸmasıyla ilgili görüÅŸmeler yapmak üzere dün iki ülke arasında yapılan ilk ticari uçuÅŸla ilk kez Suudi Arabistan hava sahasını kullanarak BAE'nin baÅŸkenti Abu Dabi'ye gitmiÅŸti.

Ä°ran'ın söz konusu anlaÅŸmaya en üst düzeyden sert ve tehdit içerikli tepkiler vermesi üzerine BAE yönetimi, anlaÅŸmanın Ä°ran ile ilgili olmadığını açıklamıştı. Buna raÄŸmen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, dün Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, BAE ve Ä°srail ile birlikte Ä°ran'a karşı ortak cephe oluÅŸturacaklarını söylemiÅŸti.

Abu Dabi yönetimi, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından Tel Aviv ile normalleÅŸme anlaÅŸmasına varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.